
  

  

  

  

  

  

ETHICAL PRACTICES BOARD 
First Floor So. , Centennial Building, 658 Cedar st. . St. Paul, MN 55155

Issued to: 
B. Holly Schadler, Esq:  
Perkins Coie 
 607- 14th St., N.W.  
Washington, DC 20005-2011 

RE : Campaign Finance Disclosure 

ADVISORY OPINION #129 

SUMMARY
129. The Democratic Congressional Campaign Committee is not included in 
the exemption to the campaign finance disclosure law for the purposes of 
Minn. Stat. S 10A.22, subd. 7 (1992). 

FACTS
You are counsel to the Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC) and 
you state that you are requesting clarification of the reporting requirements 
under Minnesota Statutes Chapter 10A as applied to the DCCC. You further state 
that pursuant to Federal Election Commission regulations, the DCCC is a 
national political party committee affiliated with the Democratic National 
Committee. 11 C.F.R. S 110.2 (c) (2). You point out that 11 C.F.R. S 110.2 
states: For purposes of this section "political committees established and 
maintained by a national political party" means -- i) the national committee~ 
ii) the House campaign committee; and iii) the Senate campaign committee. You 
state that like the Democratic National Committee, the DCCC may receive 
contributions up to $15,000 from a multi-candidate committee and $20,000 from 
any individual. You further state that under the Federal Election Campaign Act, 
11 C.F.R. § 110.7, the Democratic National Committee may delegate to the DCCC 
its authority to make coordinated party expenditures on behalf of House 
candidates in a general election. You state that under federal law a state 
party committee may delegate its Section 441a(d) authority to the DCCC. 
You further state that the DCCC is thus a recognized agent of the Democratic 
National Committee and the state parties and cite Democratic Senatorial 
Campaign Committee v. Federal Election Commission, 454 U.S. 27 (1981). You 
state that the foregoing are only two of the many provisions that demonstrate 
that, for purposes of federal law, the DCCC is treated as a national party 
committee. 

You state that the DCCC, as a national party committee, also supports state 
Democratic Party committees. You further state that in 1992 the DCCC made 
contributions to the State DFL and related party entities. You further state 
that the DCCC registered with the Ethical Practices Board in August, 1992, 
well in advance of its first contribution in Minnesota. You state that at the 
time of registration with the Board the DCCC had no specific plans to 
contribute funds in Minnesota. You further state that ultimately the DCCC 



  

  

  

  

  

made contributions only to state DFL party groups, not to state candidates in 
Minnesota. You state that Minn. Stat. S 10A.22,subd. 7, exempts a national 
political party from certain disclosure requirements when the national party 
transfers money to its affiliate in Minnesota. You further state that the 
application of the exemption cited in Section 10A.22, subd. 7, to the DCCC 
appears to be consistent with the DCCC's status as a political party under 
federal law and with the activity the DCCC conducted in Minnesota in 1992. 

You ask the Board to answer the following question:

Does the reporting waiver for a national political party pursuant to Minn. 
Stat. § 10A.22, subd. 7, exempt the Democratic Congressional Campaign 
Committee from the reporting requirements under Minn. Stat.. Ch. 10A? 

OPINION 
No. The exemption from certain disclosure provisions of Minn. Stat. § 
10A.22, subd. 7, applies only when a national political party transfers 
money to its affiliate in the state of Minnesota. The Board concludes 
that the Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC) is not a 
national political party within the meaning of the statutory exemption. 

The DCCC registered with the Board in 1992 and made contributions to certain 
political committees in Minnesota in 1992. Therefore, the DCCC must file with 
the Board periodic reports of receipts and expenditures Board that meet the 
disclosure requirements of Minn. Stat. S 10A.20 (1992). 

The Board notes that if the DCCC were to terminate its registration with 
the Board, certain provisions of section 10A.22, subd. 7, for statements in 
lieu of registration with the Board would apply to the DCCC in the future 
should the DCCC make contributions of more than $100 to no more than three 
political committees or political funds in Minnesota in a calendar year. 
  
Issued:  4/21/1993 
Bruce Willis, Chair 


