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RE: Fee Charged to Attending Officials 

ADVISORY OPINION #I69 

SUMMARY 

169. A principal must charge a fee to attending officials that covers the &gt of the food and 
beverage provided at the meeting and require contemporaneous payment of the fee by the 
officials. Otherwise, the acceptance of food and beverage by the officials is a gift prohibited by 
Minn. Stat.§ 1 OA.071, subd. 1. 

FACTS 

As a lawyer advising a number of clients regarding the implications of the new Ethics in 
Government Act, 1994 Laws of Minnesota, Chapter 377, you ask the Ethical Practices Board for 
an advisory opinion based upon your statement of the following facts: 

1. An official attends a meeting sponsored by a lobbyist principal at which food and 
beverage are provided. The food and beverage are defined as a gift as defined 
under the Act. , 

2. To assure compliance with the Act, the official is invoiced for the value of the food 
and beverage provided and is expected to reimburse the lobbyist principal for 
same. 

3. The official fails to reimburse the lobbyist principal for the value of the food and 
beverage. 

QUESTION 

A. Is the act of invoicing the official for the full value of the food and beverage provided at 
the meeting, regardless of whether the official reimburses the lobbyist principal for the 
same, sufficient to eliminate the principal's liability for providing the official with a gift as 



defined under the act? 

B. What steps must the principal take in seeking reimbursement from an official for gift items 
before the principal will no longer be considered liable for giving the gift? 

OPINION 

A. No. The lobbyist principal must charge a fee to attending officials that covers the cost 
of the food and beverage provided at the meeting and require contemporaneous 
payment of the fee. Otherwise, the acceptance of food and beverage by the officials is 
a gift prohibited by Minn. Stat.§ 10A.071, subd. 1. 

B. See Answer A,, above. 
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PERTINENT STATUTES 

Minn. Stat. 9 1 OA.O1 DEFINITIONS provides: 
. a .  

t 

Subd. 11. (a) "Lobbyist" means an individual: 
(1) engaged for pay or other consideration, or authorized to spend money by another 

individual, association, political subdivision, or public higher education system, who spends more 
than five hours in any month or more than $250, not including the individual's own travel 
expenses and membership dues, in any year, for the purpose of attempting to influence 
legislative action or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental 
unit, by communicating or urging others to communicate with public or local officials. 

Subd. 18. "Public official" means any: 
(a) member of the legislature; 
(b) constitutional officer in the executive branch and the officer's chief administrative 

deputy; 



(c) member, chief administrative officer or deputy chief administrative officer of a state 
board or commission which has at least one of the following powers: (i) the power to adopt, 
amend or repeal rules, or (ii) the power to adjudicate contested cases or appeals; 

(d) commissioner, deputy commissioner, or assistant commissioner of any state 
department as designated pursuant to section 15.01 ; 

(e) individual employed in the executive branch who is authorized to adopt, amend or 
repeal rules or adjudicate contested cases; 

(9 executive director of the state board of investment; 
(g) executive director of the Indian affairs intertribal board; 
(h) commissioner of the iron range resources and rehabilitation board; 
(i) commissioner of mediation services; 
(j) deputy of any official listed in clauses (e) to (i); 
(k) judge of the workers' compensation court of appeals; 
(I) administrative law judge or compensation judge in the state office of administrative 

hearings or referee in the department of jobs and training; 
(m) solicitor general or deputy, assistant or special assistant attorney general; 
(n) individual employed. by the legislature as secretary of the senate, chief clerk of the 

house, revisor of statutes, or researcier, legislative analyst, or attorney in the office of senate 
counsel and research or house research; 

(0) member or chief administrative officer of the metropolitan council, regional transit 
board, metropolitan transit commission, metropolitan waste control commission, metropolitan 
parks and open spaces commission, metropolitan airports commission or metropolitan sports 
facilities commission; 

(p) the director of the racing commission, the director of the gambling control board, the 
director of the state lottery, and the deputy director of the state lottery; 

(q) director or the division of gambling enforcement in the department of public safety; 
(r) member or executive director of the higher education facilities authority; or 
(s) member of the board of directors or president of the Minnesota world trade center 

corporation. 
. . a 

- ,  
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Subd. 25. Local official. "Local official" means a person who holds elective office in a 
political subdivision or who is appointed to or employed in a public position in a political 
subdivision in which the person has authority to make, to recommend, or to vote on as a 
member of the governing body, major decisions regarding the expenditure or investment of 
public money. 

Subd. 26. Metropolitan governmental unit. "Metropolitan governmental unit" means any 
of the seven counties in the metropolitan area as defined in section 473.121, subdivision 2, a 
regional railroad authority established by one or more of those counties under section 398A.03, 
a city with a population of over 50,000 located in the seven-county metropolitan area, the 
metropolitan council, a metropolitan agency as defined in section 473.1 21, subdivision 5a, the 
Minnesota state high school league, and Minnesota Technology, Inc. 



Subd. 28. Principal. uPrincipal" means an individual or association that: 
(1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a lobbyist, 

compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or 
(2) is not included in clause (1) and spends a total of at least $50,00Wn any calendar 

year on efforts to influence legislative action, administrative action, or the official action of 
governmental units, as described in section 10A.04, subdivision 6. 

Laws of 1994, Ch. 377, Sec. 5, created Minn. Stat. 5 10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS 
AND PRINCIPALS PROHIBITED which provides: 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

- 
&bd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift dr request another to give 

a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this sections do not apply if the gift is: 
(1) a contribution as defined in section lOA.01, subdivision 7; 
(2) services to assist an official in the performance of official duties, including by not 

limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection with 
legislation, and services to constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty or 

to a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's 

place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or 
answer questions as part of a program. 

(b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are 

not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or 
(2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless the 

gift is given on behalf of someone who is not a member of that family. 
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RE: Gift Requested by Lobbyist Principal 
- .  - -  -- - - 

ADVISORY OPINION #I71 
REVISED BY THE ETHICAL PRACTICES BOARD 

SUMMARY 

A gift to a legislator by a lobbyist principal is prohibited. The relationship between a lobbyist 
principal and a foundation may be so close that gifts by the foundation are deemed to be 
requested by the principal. If a legislator contemporaneously pays the full price for a benefit 
received, it is not a prohibited gift. 

FACTS 

As the president of The Printing lndustry of Minnesota, Inc.("PIM"), a lobbyist principal, you ask 
the Ethical Practices Board ("Board") for an advisory opinion based on the following facts: 

1. PIM is a trade organization whose members are companies doing business in 
the print communications industry in Minnesota. The government affairs 
activities of the association include monitoring, direct lobbying, and 
representation before legislative and regulatory committees on issues important 
to the continued expansion of the Minnesota printing industry. 

2. As the president of PIM, you are one of its registered lobbyists. 

3. The Printing lndustry of Minnesota Education Foundation ("the Foundation") is a 
charitable organization organized under § 501 (c) (3) of the Internal Revenue 
Code. The Foundation board of directors is identical to the PIM board of 
directors; consequently, as president of the PIM, you are president of the 
Foundation, also. 



4. The Foundation pays PIM for staff and administrative support to the extent that 
restrictions on it's balances permit it to. Beyond that, PIM makes a contribution 
to the Foundation of those services. 

5. The Foundation exists to enhance job capabilities of persons employed in the 
print communications industry in Minnesota. It sponsors education and training 
programs, research, and career development. It also provides scholarships and 
youth programs. 

6. The funding received by the Foundation is for the following designated areas: 
scholarship fund, education and training, career fair, career materials, industry 
outreach program, annual awards - luncheon for. students i n  - graphic arts 
competition awards program, and Print Communication Week Banquet 

7. Each January the Foundation sponsors Print Communication Week and 
provides a full day of programs for schools and executives in the industry that 
includes industry career tours, a luncheon, career fair, and an evening reception 
and dinner. The dinner includes speakers on a variety of issues of importance 
to the printing industry. 

8. In the past, the Foundation has invited legislators and their spouses or 
significant others to be the guests of the Foundation for the evening program at 
no charge. 

9. In addition, many companies represented at the event will invite their state 
legislators to attend the event and sit at the company purchased tables. 

10. It is inevitable that company executives seated at company tables would likely 
talk with legislators about issues important to their companies. . 

11. The individual ticket price for evening event is $65, which includes $21.50 for 
the dinner and $43.50 for other costs such as marketing, postage, speaker fees, 
administrative overhead, complimentary tickets provided to legislators, and net 
profits for event planning, education scholarships, and educational materials for 
schools. 

QUESTION ONE - 
May the Foundation invite legislators to attend the evening reception and dinner as non-paying 
guests ? 



OPINION 

No, the gift to legislators of free admission to the event is prohibited as a gift requested by a 
lobbyist principal. 

The event is a dinner featuring speakers on issues important to the printing industry. It is 
attended by industry executives and by teachers and students who have participated in print 
communication week. Neither the nature of the event nor the mission of the Foundation 
suggest a motivation for the Foundation to invite legislators to attend without charge. 

Beyond its potential to create good will, a gift to legislators of free admission to the event 
provides the industry with an opportunity to- present speeches about-industry issues to 
legislators and gives industry executives an opportunity to informally discuss concerns with 
them. As you have described PIM and the Foundation, the gift would help accomplish the 
goals of PIM, but seems unrelated to the mission of the Foundation. 

The PIM president and Board of Directors are the same as those of the Foundation, thus, one 
of PIM's lobbyists is the president of the Foundation. Because of the particular relationship 
between PIM and the Foundation the two cannot be separated for the purpose of giving gifts to 
legislators. Even if the Foundation is recognized as a separate legal entity, its gift to 
legislators must be considered to be requested by PIM, a lobbyist principal, and is prohibited. 

QUESTION TWO 

May the Foundation invite as non-paying guests persons who are not officials as defined in 
Minn. Stat. § 10A.071, subd. l(c), but who accompany the legislator to the event? 

OPINION 

Gifts to persons other than officials as defined in Minn. Stat. § 10A.071, subd. l(c), are not 
addressed in Minn. Stat. Ch. 10A. 

QUESTION THREE 

A. If a printing company sponsors a company table and pays the Foundation for the cost 
of a table, may the company invite as non-paying guests officialsand their guests? 

B. If the official must pay the costs of the event, would the expenses be paid to the 



I 

OPINION 

A. A printing company that is a lobbyist principal is prohibited from providing an official 
with a complimentary ticket to the banquet, and the official is prohibited from accepting 
the benefit. Minn. Stat. § 10A.071, subd. 1. If the company providing the 
complimentary ticket is not a lobbyist principal, but provides the gift at the request or 
suggestion of PIM or the Foundation, the gift would be prohibited as a gift requested by 
a lobbyist principal. 

B. The official must pay whichever entity provided the complementary admission to the 
event. 

- .  . -  -- - - 

QUESTION FOUR 

What happens if the official who attends the event is billed the appropriate costs but does not 
pay? 

OPINION 

The lobbyist principal must require contemporaneous or advance payment for the event. 
Otherwise, the acceptance of food and beverage by the official is a gift prohibited by Minn. 
Stat. 5 10A.071, subd. 1. 

QUESTION FIVE 

If it is the advice of the Board that the.official should pay for the event, what portion of the 
ticket price should the official be charged? 

OPINION 

The official should pay contemporaneously the full price of the ticket for the evening event. 
Otherwise, the acceptance of food and beverage by the official is a gift prohibited by Minn. 

Chair 



CITED STATUTES 

- Minn. Stat. § 10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future'ernp~o~ment, that is given without the giver 
receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. . -  -- - - 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to 
give a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 


