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SUMMARY 

177. A member of the board of an association that is a lobbyist principal is not subject to Minn. 
Stat. § 10A.071, subd. 2, unless that member is a lobbyist or a lobbyist principal. A purely 
personal gift to an official by a member of the board of an association that is a lobbyist principal 
is not prohibited unless the gift is paid for or reimbursed by the association. This assumes that 
there is no violation of Minn. Stat. 9 471.895 or any other state statute. Payment of an official's 
transportation and lodging by a lobbyist principal is prohibited. Minn. Stat. § 10A.071, subd. 1 (b). 

FACTS 

As an officer of an association that is a lobbyist principal and on behalf of the association and 
its member organizations, you ask the Ethical Practices Board for an advisory opinion based 
upon your statement of the following facts: 

1. Your association is a nonprofit organization whose purpose is to educate its 
members and the public about certain issues and to advocate for improvement 
in laws governing these issues. 

2. The association's membership includes business firms and individuals. 

QUESTION ONE 

Is a member of the board of an association that is a lobbyist principal subject to Minn. Stat. § 
10A.071, subd. 2, even though that member is not a lobbyist or a principal as defined in Minn. 
Stat. Ch. 1 0A in the member's own right? 

OPINION 
No. 

QUESTION TWO 



Would a purely personal gift to an official by an individual member of the board of an association 
that is a lobbyist principal be prohibited when the gift was neither motivated by or intended to 
advance the association's activities nor paid or reimbursed for by the association? 

OPINION 

No, if the member is not a lobbyist or a lobbyist principal and the member is not reimbursed by 
the association, a lobbyist principal. The motive or intent are not addressed by the statute. Thi 
response assumes that there is no violation of Minn. Stat. § 471.895, or any other state statute f 

QUESTION THREE 
I 

A. Are the association and its member firms, which are lobbyist principals, prohibited from 
giving gifts to officials who are not legislators or employees of the legislature? 

B. Could the association or a member firm, which is a lobbyist principal, invite an official to 
speak to the association or the firm at an out-of-town seminar and provide that official 
with transportation and lodging in connection with that presentation? 

OPINION 

A. Yes. Official as defined in Minn. Stat. 5 10A.071, subd. 1 (c), includes a public official as 
defined in Minn. Stat. § 10A.01, subd. 18; an employee of the legislature; or a local 
official of a metropolitan governmental unit as defined in Minn. Stat. § subds. 25 and 26. 
Copies of these statutes are attached. 

B. Yes, you may invite the officials. However, you may not provide transportation and 
lodging for the official in connection with the presentation. Minn. Stat. § 10A.071, subd. 
l(b). 
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PERTINENT STATUTES 

Minn. Stat. § 1 OA.O1 DEFINITIONS provides: 
. . . 



Subd. 11. (a) "Lobbyist" means an individual: 
(1) engaged for pay or other consideration, or authorized to spend money by another 

individual, association, political subdivision, or public higher education system, who spends more 
than five hours in any month or more than $250, not including the individual's own travel 
expenses and membership dues, in any year, for the purpose of attempting to influence 
legislative action or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental 
unit, by communicating or urging others to communicate with public or local officials. 

Subd. 18. "Public official" means any: 
(a) member of the legislature; 
(b) constitutional officer in the executive branch and the officer's chief administrative 

deputy; 
(c) member, chief administrative officer or deputy chief administrative officer of a state 

board or commission which has at least one of the following powers: (i) the power to adopt, 
amend or repeal rules, or (ii) the power to adjudicate contested cases or appeals; 

(d) commissioner, deputy commissioner, or assistant compissioner of any state 
department as designated pursuant to section 15.01 ; 

(e) individual employed in the executive branch who is authorized to adopt, amend or 
repeal rules or adjudicate contested cases; 

(9 executive director of the state board of investment; 
(g) executive director of the Indian affairs intertribal board; 
(h) commissioner of the iron range resources and rehabilitation board; 
(i) commissioner of mediation services; 
(j) deputy of any official listed in clauses (e) to (i); 
(k) judge of the workers' compensation court of appeals; 
(I) administrative law judge or compensation judge in the state office of administrative 

hearings or referee in the department of jobs and training; 
(m) solicitor general or deputy, assistant or special assistant attorney general; 
(n) individual employed by the legislature as secretary of the senate, chief clerk of the 

house, revisor of statutes, or researcher, legislative analyst, or attorney in the office of senate 
counsel and research or house research; 

(0) member or chief administrative officer of the metropolitan council, regional transit 
board, metropolitan transit commission, metropolitan waste control commission, metropolitan 
parks and open spaces commission, metropolitan airports commission or metropolitan sports 
facilities commission; 

(p) the director of the racing commission, the director of the gambling control board, the 
director of the state lottery, and the deputy director of the state lottery; 

(q) director or the division of gambling enforcement in the department of public safety; 
(r) member or executive director of the higher education facilities authority; or 
(s) member of the board of directors or president of the Minnesota world trade center 

corporation. 



Subd. 25. Local official. "Local official" means a person who holds elective office in a 
political subdivision or who is appointed to or employed in a public position in a political 
subdivision in which the person has authority to make, to recommend, or to vote on as a 
member of the governing body, major decisions regarding the expenditure Dr investment of 
public money. 

Subd. 26. Metropolitan governmental unit. "Metropolitan governmental unit" means any 
of the seven counties in the metropolitan area as defined in section 473.1 21, subdivision 2, a 
regional railroad authority established by one or more of those counties under section 398A.03, 
a city with a population of over 50,000 located in the sevencounty metropolitan area, the 
metropolitan council, a metropolitan agency as defined in section 473.1 21, subdivision 5a, the 
Minnesota state high school league, and Minnesota Technology, Inc. 

Subd. 28. Principal. "Principal" means an individual or association that: 
(1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a lobbyist, 

compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or 
(2) is not included in clause (1) and,spends a total of at least $50,000 in any calendar 

year on efforts to influence legislative action, administrative action, or the official action of 
governmental units, as described in section 10A.04, subdivision 6. 

Laws of 1994, Ch. 377, Sec. 5, created Minn. Stat. 5 10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS 
AND PRINCIPALS PROHIBITED which provides: 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Officialn means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give 
a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this sections do not apply if the gift is: 
(1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 7; 
(2) services to assist an official in the performance of official duties, including by not 

limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection with 
legislation, and services to constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty or 

to a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's 



place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or 
answer questions as part of a program. 

(b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are 

not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or 
(2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless the 

gift is given on behalf of someone who is not a member of that family. 

Laws of 1994, Ch. 377, Sec. 6, created Minn. Stat. 9 471.895 CERTAIN GIFTS BY INTERESTED 
PERSONS PROHIBITED which provides: 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) "Gift" has the meaning given it in section 10A.071, subdivision 1. 
(c) "Interested person" means a person or a representative of a person or association that 

has a direct financial interest in a decision that a local official is authorized to make. 
(d) "Local official" means an elected or appointed official of a county or city or of any 

agency, authority, or instrumentality of a county or city. 

Subd. 2. Prohibition. An interested person may not give a gift or request another to give 
a gift to a local official. A local official may not accept a gift from an interested person. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this sections do not apply if the gift is: 
(1) a contribution as defined in section 21 1A.01, subdivision 5; 
(2) services to assist an official in the performance of official duties, including by not 

limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection with 
legislation, and services to constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty or 

to a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's 

place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or 
answer questions as part of a program. 

(b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are 

not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or 
(2) by an interested person who is a member of the family of the recipient, unless the gift 

is given on behalf of someone who is not a member of that family. 


