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SUMMARY 

191. An association that is a lobbyist principal is prohibited from providing complimentary food 
and beverage to officials at an event. Minn. Stat. § 10A.071. 

FACTS 

As executive director for an association that is a lobbyist principal, you ask the Ethical Practices 
Board for an advisory opinion based on your statement of the following facts and information 
provided: 

1. The association would like to sponsor a reception and invite officials. Food and 
beverage would be made available to those in attendance. 

2. The association intends to have an admission fee of a minimum ten dollar 
donation, with the proceeds going to a charitable fund. 

3. The minimum donation would be collected from every individual who would . 
attend this two to three hour event; after the admission charge is paid, there 
would be no additional fees for food or beverage. 

QUESTION ONE 

May the association, a lobbyist principal, provide complimentary food and beverage to officials 
at an event? 

OPINION 

No. The association, a lobbyist principal, is prohibited from providing gifts to officials. Minn. 
Stat. § 10A.071. Officials are prohibited from accepting a gift from a lobbyist or a lobbyist 
principal without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 



QUESTION TWO 

Does the payment of the cost to host the reception come from the association's political fund 
or from the general fund of the association? 

OPINION 

See response to Question One, above. - 

The Ethical Practices Board refers the requester to Advisory Opinion Nos. 142, 147, 148, 155, 
157, 159, 160, 163, 167, 168, 169, 171, 173, 174 175, 179, 180, 183, 185, and 186, in which the 
Board has answered similar questions. 

Issued: I 2- AL \VL/ 
John L. Holahan, Jr., Chair 
Ethical Practices Board 

PERTINENT STATUTES 

Minn. Stat. 9 1 OA.O1 DEFINITIONS provides: 
. . . 

Subd. 11. (a) "Lobbyist" means an individual: 
(1) engaged for pay or other consideration, or authorized to spend money by another 

individual, association, political subdivision, or public higher education system, who spends more 
than five hours in any month or more than $250, not including the individual's own travel 
expenses and membership dues, in any year, for the purpose of attempting to influence 
legislative action or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental 
unit, by communicating or urging others to communicate with public or local officials. 

a , .  

Subd. 28. Principal. "Principal" means an individual or association that: 
(1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a lobbyist, 

compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or 
(2) is not included in clause (1) and spends a total of at least $50,000 in any calendar 



year on efforts to influence legislative action, administrative action, or the official action of 
governmental units, as described in section 10A.04, subdivision 6. 

Laws of 1994, Ch. 377, sec. 5, created Minn. Stat. 5 10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS 
AND PRINCIPALS PROHIBITED which provides: 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) llGift"means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given without the giver 
receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give 
a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is: 
(1) a contribution as defined in section 1 0A.01, subdivision 7; 
(2) services to assist an official in the performance of official duties, including but not 

limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection with 
legislation, and services to constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty or 

to a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's 

place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or 
answer questions as part of a program. 

(b) the prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are 

not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or 
(2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless the 

gift is given on behalf of someone who is not a member of that family. 


