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SUMMARY 

199. A political party does not include an association that uses the political party's name, other 
than substate units as defined in Minn. Stat. Q 10A.27, subd. 4. 

FACTS 

As chairman of a nonprofit organization ("NPO") with a name which includes the name of a 
political party ("Party"), you ask the Ethical Practices Board for an advisory opinion based on the 
following facts and information provided: 

1. The NPO is one of several affiliates officially recognized and created by the IR 
Party's constitution and bylaws. 

2. The NPO maintains its own bank account and operating budget, which relies 
primarily on annual membership dues, an annual fundraising banquet, and private 
contributions. 

3. Although contributions to the NPO include contributions from the Party from time 
to time, the Party does not otherwise finance the NPO. 

4. The NPO has not contributed money to any principal campaign committees or 
other political committees. 

5. The NPO wishes to register a political committee with the Board that is a political 
party unit under Minn. Stat. Q 10A.14, subd. 2 (9, and receive distribution of 
official refund receipt forms in accordance with Minn. Stat. Q 10A.322, subd. 4. 

QUESTION ONE 

Does an affiliate of a major party qualify as a political party unit for purposes of registration under 
Minn. Stat. Q 1 0A.14? 

OPINION 

No. An affiliate of a political party is not a category of substate units as defined in Minn. Stat. 
9 10A.27, subd. 4, namely the party organization within each house of the legislature, within 
congressional districts, counties, legislative districts, municipalities, and precincts. 



QUESTION TWO 

Does an affiliate of a major party qualify for distribution of official refund receipt forms under 
Minn. Stat. 9 10A.322, subd. 4? 

OPINION 

No. The Board distributes a supply of official refund receipt forms to a political party upon 
request; however, an affiliate of a political party is not among the categories of substate units 
listed in the definition of political party as set out in Minn. Stat. §§ 1 0A.01, subd. 12, 13, and 17, 
1 OA.27, subd. 4. 

QUESTION THREE 

Does an affiliate of a major party qualify as a "subsidiary" and the major political party qualify as 
a llparent"for purposes of Minn. Stat. 9 1 0A.15, subd. 3c? 

OPINION 

Yes. If a political party establishes an affiliate that raises or spends more than $1 00 in a calendar 
year to influence state elections, then the affiliate must register a political committee or political 
fund as a subsidiary of the parent political party. Any contributions made by the affiliate must 
be attributed to the parent political party and counted toward the contribution limits in Minn. Stat. 
§ 10A.27 of the parent as well as to the contribution limits of the affiliate. Minn. Stat. § 1 0A.15, 
subd. 3c. 

QUESTION FOUR 

If an affiliate of a major party qualifies as a "subsidiary" of the "parent1' major political party for 
purposes of Minn. Stat. § 10A.15, subd. 3c, does this authorize the affiliate to distribute official 
refund receipts under Minn. Stat. § 10A.322, subd. 4, to individuals who contribute to the 
affiliate? 

OPINION 

No. Please see response to Question Two, above. The Board affirms the provisions of Minn. 
Rules pt. 4500.1700, which state that the organization of a political party does not include an 
association that uses a political party name and is not among the categories of substate units 
listed in Minn. Stat. 9 10A.27, subd. 4. 

Issued: 3-  1-45 

Ethical ~ rabdes  Board 



PERTINENT STATUTES AND RULES 

Minn. Stat. § 1 0A.14 REGISTRATION OF POLITICAL COMMITTEES AND POLITICAL FUNDS 
provides; 

Subdivision 1. The treasurer of a political committee or political fund shall register with 
the Board by filing a statement of organization no later than 14 days after the date upon which 
the committee or fund has made a contribution, received contributions or made expenditures in 
excess of $1 00. 

Subd. 2. The statement of organization shall include: 
. . .  
(9 for political parties only, a list of categories of substate units as defined in section 

10A.27, subdivision 4. 

Minn. Stat. § 1 0A.15 CONTRIBUTIONS provides: 
. . .  
Subd. 3c. Related committees. An individual, association, political committee, or political 

fund may establish, finance, maintain, or control a political committee or political fund. One who 
does this is a "parent." The political committee or fund so established, finance, maintained, or 
controlled is a "subsidiary." If the parent is an association, the association must create a political 
committee or political fund to serve as the parent for reporting purposes. A subsidiary must 
report is contribution to a candidate or principal campaign committee as attributable to its parent, 
and the contribution is counted toward the contribution limits in section 10A.27 of the parent as 
well as of the subsidiary. 

Minn. Stat. 9 10A.27 ADDITIONAL LIMITATIONS provides; 
Subd. 4. For the purposes of this section, a political party means the aggregate of the 

party organization within each house of the legislature, the state party organization, and the party 
organization within congressional districts, counties, legislative districts, municipalities, and 
precincts. 

Minn. Rules pt. 4500.1 700 CONTRIBUTION LIMITS; POLITICAL PARTY DEFINITION provides: 
Subpart 1. List of categories. The registration and statement of organization of a political 

party under Minnesota Statutes, section 1 0A.14, subd. 1, clause (9, must include the list of 
names of the party units organized in each house of the legislature, the state party organization, 
and the party organization within congressional districts, counties, legislative districts, 
municipalities, and precincts. 

Subp. 2. Aggregate political party contribution limit. For purposes of determining an 
aggregate political party contribution limit, the organization of a political party does not include 
a political party ward organization; a social club of a political party in a congressional district, 
legislative district, municipality, or precinct; an auxiliary committee of a political party unit defined 
in Minnesota Statutes, section 10A.27, subdivision 4; or an association as defined in Minnesota 
Statutes, section 1 0A.01, subd. 2, that uses a political party name and is not listed in Minnesota 
Statutes, section 10A.27, subdivision 4. 


