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SUMMARY 

21 5. A public official employed by a lobbyist principal who receives an increase in salary, 
a promotion or moves from a part-time to  a full-time position is not in violation of Minn. 
Stat. 5 10A.071. A public official engaged in a contractual relationship t o  provide services 
to  a lobbyist principal for monetary compensation is not in violation of Minn. Stat. tj 
1 OA.071 (1 994). 

FACTS 

As a public official as defined in Minn. Stat. 5 1 OA.O1, subd. 18, and, therefore, an official 
as defined in Minn. Stat. § 10A.071, subd. 1 (c), you ask the Ethical Practices Board for 
an advisory opinion concerning the provisions of Minn. Stat. § 10A.071, which the Board 
is charged wi th administering. You state that you are specifically concerned with Minn. 
Stat. 5 10A.071, subd. 1 (b), which cites that a gift t o  an official from a lobbyist or a 
lobbyist principal includes a promise of future employment. You further state that you have 
several questions concerning the Board's definition and application of the term a promise 
of future employment as it may apply t o  your personal employment situation. 

QUESTION ONE 

If a public official, as defined in Minn. Stat. § 10A.01, subd. 18, or as defined in Minn. 
Stat. § 10A.071, subd. 1, were working for a principal as defined in Minn. Stat. § 

10A.01, subd. 28, prior to the enactment of Minn. Stat. § 10A.071 in 1994 and 
subsequently received from that employer either an increase in salary or a promotion w i th  
an increased salary, would either instance be a violation of the provisions outlined in Minn. 
Stat. § 10A.071 dealing with a promise of future employment? 



OPINION 

No. 

QUESTION TWO 

If a public official, as defined in Minn. Stat. § 10A.O1, subd. 18, or as defined in Minn. 
Stat. § 10A.071, subd. 1, were working for a principal as defined in Minn. Stat. § 

10A.01, subd. 28, on a limited basis such as a part-time employee working less than 4 0  
hours a week and were offered a full-time position with that employer, would the 
acceptance of full-time position with additional salary, responsibilities, and benefits, be 
construed as a violation of Minn. Stat. 5 10A.071, subd. 1 (b)? 

OPINION 

No. 

QUESTION THREE 

If a public official, as defined in Minn. Stat. § 1 OA.O1, subd. 18, or as defined in Minn. 
Stat. § 10A.071, subd. 1, were to  engage in a contractual relationship as an independent 
contractor to  provide services rendered to a principal as defined in Minn. Stat. § 1 OA.O1, 
subd. 28, receiving monetary compensation for such services, would such a contractual 
relationship be a violation of Minn. Stat. § 10A.071, subd. 1 (b), as it relates t o  a promise 
of future employment? 

OPINION 

No. 

Issued: fhpL6- 
PERTINENT STATUTES 

Minn. Stat. § 1 OA.O1 DEFINITIONS provides: 



. . .  
Subd. 11. (a) "Lobbyist" means an individual: 
(1) engaged for pay or other consideration, or authorized t o  spend money by 

another individual, association, political subdivision, or public higher education system, 
who spends more than five hours in any month or more than $250, not including the 
individual's own  travel expenses and membership dues, in any year, for the purpose of 
attempting t o  influence legislative action or administrative action, or the official action of a 
metropolitan governmental unit, by communicating or urging others to  communicate wi th 
public or local officials. 

. . . 
Subd. 18. "Public official" means any: 
(a) member of the legislature; 
(b) constitutional officer in the executive branch and the officer's chief 

administrative deputy; 
(c) member, chief admhistrative officer or deputy chief administrative officer of a 

state board or commission which has at  least one of the following powers: (i) -the power t o  
adopt, amend or repeal rules, or (ii) the power t o  adjudicate contested cases or appeals; 

(dl commissioner, deputy commissioner, or assistant commissioner of any state 
department as designated pursuant t o  section 1 5.01 ; 

(el individual employed in the executive branch who is authorized t o  adopt, amend 
or repeal rules or adjudicate contested cases; 

(f) executive director of the state board of investment; 
(g) executive director of the Indian affairs intertribal board; 
(h) commissioner of the iron range resources and rehabilitation board; 
(i) commissioner of mediation services; 
(j) deputy of any official listed in clauses (el t o  (9; 
(k) judge of the workers' compensation court of appeals; 
(I) administrative law judge or compensation judge in the state office of 

administrative hearings or referee in the department of jobs and training; 
(m) solicitor general or deputy, assistant or special assistant attorney general; 
(n) individual employed by the legislature as secretary of the senate, chief clerk of 

the house, revisor of statutes, or researcher, legislative analyst, or attorney in the office of 
senate counsel and research or house research; 

(0) member, regional administrator, division director, general counsel, or operations 
manager of the metropolitan council; 

(p) the director of the racing commission, the director of the gambling control board, 
the director of the state lottery, and the deputy director of the state lottery; 

(q) director or the division of gambling enforcement in the department of public 
safety; 

(r) member or executive director of the higher education facilities authority; or 
(s) member of the board of directors or president of the Minnesota world trade 

center corporation. 
(t) member or chief administrator of a metropolitan agency. 



. . .  
Subd. 28. Principal. "Principal" means an individual or association that: 

(1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year t o  engage a 
lobbyist, compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or 

(2) is not included in clause (1) and spends a total  of a t  least $50,000 in any 
calendar year on efforts t o  influence legislative action, administrative action, or the official 
action of governmental units, as described in section 10A.04, subdivision 6. 

Minn. Stat. § 10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED 
provides: 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply t o  this 
section. 

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance 
or forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that  is given and 
received without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee o f  the legislature, or a local 
official of a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another t o  
give a gift t o  an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this sections do not apply i f  the gift is: 
(1 a contribution as defined in section 1 OA.O1, subdivision 7; 
(2) services t o  assist an official in the performance of official duties, including by 

not limited t o  providing advice, consultation, information, and communication in connection 
wi th legislation, and services to  constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty 

or t o  a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the 

recipient's place of work by an organization before whom the recipient appears t o  make a 
speech or answer questions as part of a program. 

(b) The prohibitions in this section do not apply i f  the gi f t  is  given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members 

are not officials, and an equivalent gift is given t o  the other members of the group; or 
(2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless 

the gift is given on behalf of someone who is not a member of that family. 


