
ETHICAL PRACTICES BOARD 
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Issued to: 
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8 Pine Tree Drive 
St. Paul MN 551 12  

RE: Gift to Legislative Employee 

ADVISORY OPINION #217 

SUMMARY 

217. A lobbyist is prohibited from giving a gift to a legislative employee. Legislative 
employees are prohibited from accepting a gift from a lobbyist. Minn. Stat. fj 10A.071, 
subds. 1 and 2. The wedding gift described in this request is not a prohibited gift if the 
giver receives consideration of equal or greater value in return. Minn. Stat. 5 10A.071, 
subd. I (b). Although the Board may take enforcement action, Chapter 10A provides no 
monetary penalty for violations of Minn. Stat. 5 10A.071. 

FACTS 

As a registered lobbyist, you ask the Ethical Practices Board for an advisory opinion based 
on your statement of the following facts: 

1. You have been asked and accepted the invitation to  be best man in a 
friend's wedding. The friend is employed by the Minnesota Legislature. You 
would like to  give a wedding gift to  the bride and groom. 

2. Your friendship with the legislative employee has nothing to  do with your 
being a lobbyist. 

QUESTION 1 

Is it acceptable for you, a lobbyist, to  give a close friend, a legislative employee, and the 
legislative employee's spouse a wedding gift? 



OPINION 

No. As a lobbyist, you are prohibited from providing a gift t o  a legislative employee. 
Legislative employees are prohibited from accepting a gift from a lobbyist. However, i f  the 
giver receives consideration of equal or greater value in return for a gift, the prohibition 
does not apply. 

QUESTION 2 

I f  this is a violation, are there any penalties which apply t o  myself and the groom if  w e  
chose t o  ignore the statute? 

OPINION 

There are no monetary civil penalties for violation of Minn. Stat. tj 10A.071. However, 
you should be aware that the Board or a county attorney may take action under Minn. 
Stat. tj 10A.34, subd. 2, t o  enforce the provision. 

E'rhical Practices Board 

PERTINENT STATUTES 

Minn. Stat. tj 10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED 
provides: 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply t o  this 
section. 

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance 
or forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given without 
the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local 
official of a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another t o  
give a gift t o  an official. A n  official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this section do not apply i f  the gift is: 
(1 a contribution as defined in section 1 OA.O1, subdivision 7; 



(2) services t o  assist an official in the performance of official duties, including but 
not limited t o  providing advice, consultation, information, and communication in connection 
with legislation, and services to constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty 

or to  a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the 

recipient's place of work by an organization before whom the recipient appears t o  make a 
speech or answer questions as part of a program. 

(b) the prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose 

members are not officials, and an equivalent gift is given t o  the other members of the 
group; or 

(2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless 
the gift is given on behalf of someone who is not a member of that family. 

Minn. Stat. § 10A.34 Remedies provides, in relevant part: 

. . . 
Subd. 2. The board or a county attorney may seek an injunction in the district court 
t o  enforce the provisions of sections 10A.02 to 10A.34. 


