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SUMMARY 

220. An official may accept a gift of food and beverages at a law firm's reunion for its former 
employees provided payment of expenses for the reunion is not made by or requested by a 
lobbyist or a lobbyist principal. The fact that a current attorney with the firm is a lobbyist does not 
make the firm a principal. Being a former member of a law firm does not constitute "membership 
in a group" so as to bring the gift within an exception to the gift prohibition established by Minn. 
Stat. § I OA.071. 

FACTS 

This opinion is based on your statement of the following statement of facts and information from 
the Board's records: 

1. You are an employee of the State legislature and are also a former member of a 
Minnesota law firm. 

2. One of the law firm's attorneys is a registered lobbyist, however, the firm is not named as 
a lobbyist principal in the Board's records. 

3. The firm is hosting a reunion for its former employees and shareholders and intends to 
provide food and beverages without charge to attendees. 

ISSUE ONE 

Would your acceptance of the gift of food and beverages under the stated facts be prohibited by 
Minn. Stat. §10A.071? 



OPINION 

No, unless payment of expenses for the reunion was made by or requested by a lobbyist or a 
lobbyist principal you may accept a gift of food and beverages at a law firm's reunion for its former 
employees1. 

The fact that the law firm has among its attorneys a lobbyist does not make the firm a lobbyist 
principal. 

If the reunion is the result of a management decision made in the ordinary course of the firm's 
business it would not be considered to be made or requested by a lobbyist or principal. 

ISSUE TWO 

What constitutes "membership in a group" so as to bring an otherwise prohibited gift within the 
exception provided in Minn. Stat. 5 10A.071, subd. 3(b)(l). 

OPINION 

Being a former member of a particular law firm does not rise to the status of "membership in a 
group" as that phrase is used in the exception provided in Minn. Stat. § 10A.071, Subd. 3(b)(l). 

A certain level of formality in both the element of membership and the definition of the group are 
required. In determining whether an individual falls within the "membership in a group" definition, 
the Board will consider all relevant information about the group and membership in it. 

Under the facts you present, the group consists of former employees of the law firm. These 
persons are included in the group based solely on their former employment status. They do 
nothing to join the group, have no obligations to it, and cannot be excluded from the group even if 
they wanted to be. The group has no incidents of formality or organization. It has no name and 
no organizational structure. It holds no meetings and conducts no business. 

Based on this analysis, being a former employee of a particular law firm does not constitute 
"membership in a groupn which would bring the individual within the exemption provided in Minn. 
Stat. § 10A.071 Subd. 3(b)(l). 

 as H. ~ i l l e k ,  Chair 
Et ' al Practices Board 

1 Minn. Stat. 9 10A,071, subd. 2. See also Advisory Opinion 212 


