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SUMMARY 

A political committee created solely to conduct campaign activities and make approved 
expenditures on behalf of two identified candidates is a committee controlled by the 
candidates and is prohibited by Minn. Stat. § 10A.19. The individual principal campaign 
committees of two candidates may have the same officers and committee members and may 
conduct joint campaign activities if they are conducted in such a way as to avoid violation of 
applicable provisions of Minnesota Statutes Ch. 10A. 

FACTS 

As the representative of a group of individuals, you ask the Ethical Practices Board for an 
Advisory Opinion based on the following facts. 

1. The group you represent is interested in supporting two identified candidates 
who will run for re-election in 1996. 

2. Your group wants to form a political committee to support these two candidates 
by doing everything necessary and proper to ensure their re-election including 
soliciting votes, raising and spending money, advertising, campaigning and 
related activities. 

3. Your committee would conduct all of the campaign activities and do all of the 
spending on behalf of the candidates rather than raising money and contributing 
it to the candidates' individual principal campaign committees. 

4. Your committee would not be making independent solicitations or independent 
expenditures as described in Minn. Stat. 5 10A.01, subd. l ob  and Minn. Stat. 5 
10A. 17, subd. 4. 



5. Your committee intends to terminate after the 1996 election. 

6. Presently, neither of the two candidates has a principal campaign committee 
registered with the Ethical Practices Board. The candidates also want to assure 
their compliance with the provisions of Minnesota Statutes Ch. 10A. 

Your request states a number of individual questions which have been restated for the 
purposes of this Opinion to identify the key issues the Board believes require consideration. 

ISSUE ONE 

Are the individual candidates required to form their own principal campaign committees? 

OPINION 

Yes. 

The political committee you describe would conduct activities to further the election of the two 
candidates by making approved expenditures. Those approved expenditures constitute 
contributions to the candidate. Minn. Stat. 5 10A.01, subd. 10a. 

In order to accept contributions which are, in aggregate, more than $100.00, each candidate 
must establish a principal campaign committee. Minn. Stat. § 10A. 19. 

ISSUE TWO 

May the proposed political committee be established to conduct all campaign activities and 
make all expenditures on behalf of the two candidates without violation of Minnesota Statutes , 

Ch. IOA? 
OPINION 

No. The limited purpose of the specific political committee you describe and the proposed 
method of operation would result in violation by the two candidates of the prohibition against 
authorization and control of a political committee other than the candidate's principal campaign 
committee. 

As described, ail of your political committee's activities on behalf of each candidate would be 
donations in kind to that candidate. These donations would have to be made as approved 
expenditures, each requiring the written approval of the candidate's principal campaign 
committee with respect to purpose and amount. Minn. Stat. 5 10A. 17, subd. 2. 



Your political committee would be unable to carry out its stated purpose without ongoing 
consultation with and approval by the candidates, acting through their principal campaign 
committees. 

Minn. Stat. 5 10A. 19 states that: 

"A candidate may not authorize . . .or cause to be formed any other political 
committee [than the candidate's principal campaign committee] operating under 
the direct or indirect control of the candidate." 

It is the Board's opinion that ongoing approval by the candidates of each of your political 
committee's expenditures would result in the candidates exercising direct or indirect control 
over your political committee. The formation of such a controlled committee is prohibited by 
Minn. Stat. § 10A.19. 

ISSUE THREE 

If each of the two candidates establishes a principal campaign committee, may the principal 
campaign committees have common officers and conduct joint campaign activities? 

OPINION 

Yes, if the activities are conducted according to the statutes and rules governing such 
activities. 

The same individuals may serve as officers and committee members of each principal 
campaign committee. Minn. Stat. ch. 10A'makes it clear that all accounts and records of the 
two committees must be kept separately. Each committee is a separate and distinct entity for 
all purposes. 

The committees may participate in joint fundraising, advertising and other joint campaign 
activities as long as those activities do not result in the violation of the provisions of Minnesota 
Statutes Ch. 10A. Particular care must be taken to avoid violation of those provisions against 
earmarking of contributions, contributions between principal campaign committees, and the 
making of approved expenditures by one principal campaign committee on behalf of another. 

While they have not yet been finally adopted, the Board has promulgated rules relating to 
campaign finance and, in particular, to certain issues related to joint activities of principal 
campaign committees. The Board has given its final approval to these rules, which will be 
adopted after final publication. The rules which are particularly relevant to your request are 
incorporated into this opinion and reflect the opinion of the Board on the issues covered. The 
rules are set forth in the statutory citation section at the end of this opinion and are as follows: 



Definition of Fundraising event M.R. 4503.0100, subp. 4 
Campaign Materials Including Other Candidates M.R. 4503.1000, subp. 2 
Joint Fundraising Events by Principal Campaign Committees M.R. 4503.1200 

NOTE 

Because the Board has concluded that the proposed political committee may not be 
established consistent with the provisions of Minn. Stat. 3 10A. 19, it does not make a 
determination as to whether contributions to the proposed committee would violate the 
provision against earmarking established in Minn. Stat. 3 10A.16. 

Ethical Practices Board 

CITED STATUTES AND PROPOSED RULES 

1 OA.01 DEFINITIONS. 
Subdivision 1. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 10a. "Approved expenditure" means an expenditure made on behalf of a candidate by 
an entity other than the principal campaign committee of that candidate, which expenditure is 
made with the authorization or expressed or implied consent of, or in cooperation or in concert ' 

with, or at the request or suggestion of that candidate, the candidate's principal campaign 
committee or the candidate's agent. An approved expenditure is a contribution to that 
candidate. 

Subd. lob. lndependent expenditure. "lndependent expenditure" means an expenditure 
expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, which expenditure 
is made without the express or implied consent, authorization, or cooperation of, and not in 
concert with or at the request or suggestion of, any candidate or any candidate's principal 
campaign committee or agent. . . . 

1 0A.17 EXPENDITURES. 

Subd. 2. No individual or association may make an approved expenditure of more than $20 
without receiving written authorization as to the amount that may be spent and the purpose of 



the expenditure from the treasurer of the principal campaign committee of the candidate who 
approved the expenditure. 

Subd. 4. Any individual, political committee, or political fund who independently solicits or 
accepts contributions or makes independent expenditures on behalf of any candidate shall 
publicly disclose that the expenditure is an independent expenditure. All written 
communications with those from whom contributions are independently solicited or accepted or 
to whom independent expenditures are made on behalf of a candidate, shall contain a 
statement in conspicuous type that the activity is an independent expenditure and is not 
approved by the candidate nor is the candidate responsible for it. Similar language shall be 
included in all oral communications, in conspicuous type on the front page of all literature and 
advertisements published or posted, and at the end of all broadcast advertisements made by 
that individual, political committee or political fund on the candidate's behalf. 

10A.19 PRINCIPAL CAMPAIGN COMMITTEE. 
Subdivision 1. No candidate shall accept contributions from any source, other than self, in 
aggregate in excess of $100 or accept a public subsidy unless the candidate designates and 
causes to be formed a single principal campaign committee for each office sought. A 
candidate may not authorize, designate, or cause to be formed any other political committee 
bearing the candidate's name or title or otherwise operating under the direct or indirect control 
of the candidate. However, a candidate may be involved in the direct or indirect control of a 
party unit as defined in section 10A.275, subdivision 3. A political committee bearing a 
candidate's name or title or otherwise operating under the direct or indirect control of the 
candidate, other than a principal campaign committee of the candidate, may not accept 
contributions after May 21, 1993, and must be dissolved by December 31, 1993. 

Minnesota Rules (proposed) 

4503.01 01 DEFINITIONS. 

Subp. 4. Fundraising event. A "fundraising event" is any meal, party, entertainment event, rally 
or similar gathering of three or more individuals where contributions are solicited or received. 

4503.1 001 CAMPAIGN MATERIALS INCLUDING OTHER CANDIDATES. 
. . . 

Subp. 2. Multi-candidate materials prepared by a candidate. A candidate who produces and 
distributes campaign materials, including media advertisements, which include images of, 
appearances by, or references to one or more other candidates, and which mention the 
candidacy of the other candidates or include a direct or indirect appeal for the support of the 
other candidates must collect from each of the other candidates a reasonable proportion of the 
production and distribution costs. 



4500.1201 JOINT FUNDRAISING EVENTS BY PRINCIPAL CAMPAIGN COMMITTEES. 
Subpart 1. General requirement. Proceeds and costs of joint fundraising events held by two 
or more principal campaign committees must be allocated in such a way as to avoid 
earmarking and prohibited transfers or contributions from one principal campaign committee to 
another. 

Subp. 2. Elective procedures to assure compliance. By implementing the following 
procedures, principal campaign committees may be certain that allocation of proceeds and 
costs of a joint fundraising event will not result in earmarking or a prohibited transfer or 
contribution: 

A. contributions are made individually to each committee by check payable to the 
committee, by cash given in a separate collection for the committee, or by cash 
with a record kept of each contributor and recipient; 

B. expenses of the event are allocated among the participating committees in direct 
proportion to the contributions received by each committee; 

C. campaign expenditures and noncampaign disbursements are allocated separately 
and in the same proportion. 

Subp. 3. Record keeping and reconciliation of expenses. The treasurers of principal 
campaign committees conducting a joint fundraising event must maintain records for the event 
which include all costs associated with the event. After the conclusion of the event, the 
treasurers shall complete a reconciliation and allocation of the costs of the event pursuant to 
Subp. 3 and shall make such transfers of funds between the committees as are necessary to 
properly allocate the expenses. 


