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SUMMARY 

A lobbyist may not give a gift of refreshments to officials attending a baby shower. A gift given 
by a lobbyist at a baby shower for an official is a prohibited gift to the official. A lobbyist may 
not request others attending a baby shower for an official to give gifts to the official. 

FACTS 

As a registered lobbyist, you request an advisory opinion from the Ethical Practices Board 
based on the following facts: 

1. You would like to give a baby shower for a friend who is an official as defined in 
Minn. Stat. § 10A.071, subd. l(c). 

2. You would provide refreshments for the guests at the shower, some of whom 
would be officials as defined in Minn. Stat. § 10A.071, subd. l(c). 

3. You would like to have those present give gifts. 

4. Your request for an Advisory Opinion refers to the gifts as "gifts to the baby". 
You state that the gifts which will be given at the shower are gifts for the 
expected baby, not the official. 



ISSUE ONE 

Must your friend and any other afficials attending the shower pay you the fair market value of 
the refreshments which you provide'? 

Yes. A gift of food provided by a lobbyist to an official is a prohibited gift under Minn. Stat. 5 
10A.071, unless the official contemporaneously pays the lobbyist the fair market value of the 
food provided. 

ISSUE TWO 

Is a gift given at the baby shower by a lobbyist prohibited by Minn. Stat. 5 10A.0717 

Yes. 

It is the Board's opinion that gifts at a baby shower for an official are gifts to the official rather 
than to the baby. Minn. Stat. 5 10A.071 applies to all gifts from lobbyists to oflicials. There 
are no provisions permitting separate treatment for social gifts or gifts given to an official in 
some non-official capacity. 

ISSUE THREE 

May officials or others who arc not lobbyists give QiftS to the official at the showet? 

No. 

By definition, a shower is a social occasion where gifls are given to the reclplent of the shower. 
The giver of a shower, by strong implication and social custom, is requesting the invitees to 
give gifts to the person for whom the shower is given. 

When a shower is given by a lobbyist for an official, gifls given at the shower are requested by 
the lobbyist within the meaning of Minn. Stat. 5 10A.071 and are thus prohibited. 
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CITED STATUTES 

10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is: 
(1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 7; 
(2) services to assist an official in the performance of official duties, including 

but not limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection 
with legislation, and services to constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of 

specialty or to a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the 

recipient's place of work by an organization before whom the recipient appears to make a 
speech or answer questions as part of a program. 

(b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose 

members are not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or 

(2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, 
unless the gift is given on behalf of someone who is not a member of that family. 


