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Re:  Legislation renders Advisory Opinion obsolete 
 
 
 
This Advisory Opinion, which relates to gifts of plaques from lobbyists or lobbyist principals to 
officials under Minnesota Statutes Section 10A.071, is obsolete. 
 
The 2009 legislature changed the language of the exception so that most gifts of plaques are 
now permitted. 
 
The statute is here: 
 
https://www.revisor.mn.gov/statutes/?id=10A.071 
 
The exception is found in subd. (3)(a)(4). 
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RE: Award of Plaque to Legislator 

ADVISORY OPINION # 238 

SUMMARY 

The award of a plaque valued at $20 to $100 by a lobbyist principal to a legislator based on 
performance of legislative duties is prohibited by Minn. Stat. § 10A.071. 1 

FACTS I 

An association which is a lobbyist principal requests an advisory opinion from the Ethical 
Practices Board based on the following facts provided in the request or conveyed by its 
representatives to Board staff: 

1. The association wishes to make an annual award of a plaque to a state 
legislator based on the legislator's performance on isslies important to the 
association's members. 

2. The plaque would designate the selected legislator as "legislator of the year" 
and would have a cost of between $20 and $100. 

3. The association asks whether the award of such a plaque is permitted under 
Minnesota Statutes Chapter 10A. 

ISSUE I 
Is the award of a plaque costing between $20 and $100 by a lobbyist principal to a legislator 
based on performance of legislative duties permitted under Minn. Stat. 5 10A.071? 



OPINION 

No, the award of the plaque described is not permitted under Minn. Stat. § 10A.071. 

The plaque is a gift from a lobbyist principal to an official and is thus prohibited by Minn. Stat. § 
10A.071, subd. 2, unless it falls under one of the exceptions to the prohibition. 

An exception is provided in Minn. Stat. § 10A.071, subd. 3(@)(4), for plaques recognizing 
"individual services in a field of specialty or to a charitable cause". However, Minn. Rules part 
4512.0100, subp. 4, limits the definition of "individual servicesn to "services performed by an 
official outside of official duties". Since the association would award the plaque on the basis of 
legislative performance, this exception is not applicable. 

The only other exception under which the plaque might be given is found in Minn. Stat. 5 
10A.071, subd. 3(a)(5), which applies to a "trinket or memento of insignificant value". It is the 

. opinion of the Board that a plaque costing at least $20 is of more than insignificant value and 
that this exception is not applicable to the facts presented. 

Issued: 

Ethical Practices Board 

CITED STATUTES 

10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is: 
. . .  

(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of 
specialty or to a charitable cause; 

(5) a trinket or memento of insignificant value; 
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