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RE: Definition of first time candidate 

ADVISORY OPINION # 241 

SUMMARY 

A candidate who raises and spends over $100 to seek nomination or election to a house seat 
in one election cycle is not a first time candidate when seeking the same office in a different 
district in a subsequent election cycle. 

FACTS 

As a candidate with a principal campaign committee registered with the Ethical Practices 
Board (Board), you request an advisory opinion from the Board based on the following facts 
provided in your request or contained in reports your previous committee filed with the Board. 

1. In 1996 you registered a principal campaign committee with the Board for a 
campaign for a seat in the House of Representatives in the 1996 elections. 

2. Previously, in December of 1993, you registered a principal campaign 
committee for a house seat for a district different than the one you currently 
seek. 

2. In 1993 your previous committee raised $2,400 and spent $1,648.82. In 1994 
the committee raised $450 and spent $1201.18. The committee terminated at 
the end of 1994. - 

3. You indicate that your previous committee raised and spent this money to 
influence your endorsement at the party's endorsing convention. You did not 
win that endorsement and did not file for election or make any further effort to 
be elected after the convention. 



ISSUE 

Are you a first time candidate even though you previously registered a principal campaign 
committee which raised and spent money in each of two years seeking nomination or election 
to a house seat in a different district? 

OPINION 

No. First time candidate status does not apply to an individual who has sought nomination or 
election to the same office previously. 

- -  -- _ - 

Minn. Stat. § 10A.25, subd. 2(c), provides first time candidates with a 10 percent increase in 
the election year spending limit. Eligible candidates include candidates who are ". . . running 
for that office for the first time . . .IJ. 

A house candidate runs for the office of Representative. Running for that office in any district 
constitutes running for that office. This is consistent with the Board's policy of allowing a 
candidate to change districts by simply amending the principal campaign committee's 
statement of organization. It is not necessary for a candidate merely changing districts, but not 
the office, to terminate one principal campaign committee and form another. 

Since the office for which you previously had a principal campaign committee is the same as 
the office you now seek, it is necessary for the Board to consider whether your activities in 
your previous district constituted "running for" the office within the meaning of the statute. 

You formed a principal campaign committee which raised and spent money in each of two 
years in an effort to bring about your endorsement as your party's candidate. Obtaining party 
endorsement is done for the purpose of influencing the candidate's nomination or election. As 
such, seeking party endorsement, should a candidate choose to do so, is a part of the process 
of running for office. 

~ You are not a first time candidate for the House of Representatives in 1996 because you ran 
for that office in 1994 within the meaning of Minn. Stat. § 10A.25, subd. 2(c). 

Issued: 7 - 3 4  - p& L- ; 

~arolSfii D. Rodriguez, Chair 
Ethical Practices Board 



CITED STATUTES 

1 OA.O1 DEFINITIONS. 

Subdivision 1. For the purposes of sections 10A.01 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 5. Candidate. "Candidate" means an individual who seeks nomination or election to 
any statewide or legislative office for which reporting is not required under federal laws. The 
term candidate shall also include an individual who seeks nomination or election to supreme 
court, court of appeals, or district court judgeships of the state. An individua shall be deemed 
to seek nomination or election if the individual has taken the action necessary under the law of 
the state of Minnesota to qualify for nomination or election, has received contributions or made 
expenditures in excess of $100, or has given implicit or explicit consent for any other person to 
receive contributions or make expenditures in excess of $100, for the purpose of bringing 
about the individual's nomination or election. A candidate remains a candidate until the 
candidate's principal campaign committee is dissolved as provided in section 10A.24. 

10A.25 LIMITS ON CAMPAIGN EXPENDITURES. 

Subd. 2. 

(c) The expenditure limits in this subdivision for an office are increased by ten percent 
for a candidate who is running for that office for the first time and who has not run previously 
for any other office whose territory now includes a population that is more than one-third of the 
population in the territory of the new office. 


