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ADVISORY OPINION # 252 

SUMMARY 

Informal statements and conversation at tables prior to a ,dinner with legislators do not 
trigger an exception to the gift prohibition even if event programs and invitations indicate 
that participants are expected to engage in this interaction. 

FACTS 

As a registered lobbyist representing an association which is a lobbyist principal, you request 
an advisory opinion from the Ethical Practices Board ("Board") based on the following facts: 

1. The association represents the professional individuals at facilities located at 
several locations throughout the state. 

2. The association would like to sponsor and pay for a legislative dinner to be held 
in a downtown St. Paul hotel in January or February, 1997. 

3. Several of the association's members from each of the facilities would attend 
the dinner. Legislators from the districts where the facilities are located would 
be invited as would some members of the legislative leadership. 

4. The event would include the dinner, followed by a featured speaker. During a 
period of about 30 minutes prior to the dinner, attending legislators would be 
asked to speak to the association members at their tables about issues pending 
at the legislature which would be of interest to your members. 

5. The invitations to the dinner and the program would indicate that attending 
legislators will be expected to speak to, and answer questions from, association 
members sitting at their tables. 



ISSUE 

Is the gift of a dinner permitted under an exception to the gift prohibition of Minn. Stat. § 
lOA.071 if attending legislators are asked to speak to other guests at their tables before dinner 
and to answer their questions? 

OPINION 

No, the gift you describe is a gift from a lobbyist principal to an official which does not fall 
within an exception provided in Minn. Stat. § 10A.071. . 

The statutory exception established in Minn. Stat. § 10A.071, subd. 3(a)(7), for "food or a 
beverage given at a . . . meal . . . by an organization before whom the recipient appears to 
make a speech or answer questions as part of a program" is not applicable under the facts you 
present. The statutory language implies that the individual recipient will make a presentation 
to the organization as a whole as a formal part of the program. 

The guest legislators are not appearing before the organization, but are invited dinner guests. 
Informal conversation or remarks to others at the legislators' tables before dinner, even if 
encouraged or expected, does not constitute an appearance before the organization to make a 
speech or answer questions. 

It would be normal for guests at a legislative dinner to engage in discussions about legislative 
matters at their tables before the dinner begins. Formalizing this normal occurrence in writing 
on a program or invitation does not elevate it to the status of an appearance before the 
organization to make a speech or answer questions. 

In your request, you suggest that previous advisory opinion #153, in which the Board reached 
.a different conclusion, may be relevant. Advisory Opinion # 153 was based on facts different 
from those considered today and should not be read to suggest that informal discussion can 
serve as the basis for a Subdivision 3(a)(7), exception to the gift prohibition. 
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CITED STATUTES 

10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is: 
. . . 

(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's 
place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or 
answer questions as part of a program. 


