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SUMMARY 

Principal campaign committee may use campaign funds to pay newly elected candidate's 
expenses directly related to serving in the new office even if those expenses are incurred 
before the candidate is sworn in. Such payments must be reported as noncampaign 
disbursements. 

FACTS 

As a non-incumbent elected to the state legislature in the last general election, you request an 
advisory opinion from the Ethical Practices Board based on the following facts: 

1. You are a candidate with a principal campaign committee registered with the 
Ethical Practices Board. You won a seat in the legislature in the last election, 
but will not be sworn in to your new office until 1997. 

2. It is necessary at this time for you to incur certain expenses directly related to 
serving in the office to which you were elected. 

3. Your principal campaign committee has funds available which might be used for 
these expenses if such use is permitted under Minnesota Statutes, chapter 10A. 



ISSUE 

May a candidate's principal campaign committee use campaign funds for expenses of the 
candidate directly related to serving in office, but incurred before the candidate actually begins 
the term of service? 

OPINION 

Yes, your principal campaign committee mgy use campaign funds for your expenses directly 
related to serving in public office after you have won the general election. 

Noncampaign disbursements include ". . . the candidate's expenses for serving in public office, 
other than for personal uses. . . ". (Minn. Stat. 5 10A.01, subd. 10c(j). 

A winning candidate's expenses directly related to the office to which a candidate was elected 
are considered expenses for serving in the new office, even if those expenses are incurred 
before the candidate is actually sworn in. Such expenses are allowable as noncampaign 
disbursements under Minn. Stat. § 10A.01, subd. 10c(j) to the same extent, and with the same 
restrictions, that they would be allowed if the candidate had already begin the term of public 
service. 
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CITED STATUTES 

1 OA.O1 DEFINITIONS. 

Subdivision 1. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 10c. Noncampaign disbursement. "Noncampaign disbursement" means a purchase or 
payment of money or anything of value made, or an advance of credit incurred, by a political 
committee, political fund, or principal campaign committee for any of the following purposes: 

. . . 

(j) payment by a principal campaign committee of the candidate's expenses for serving 
in public office, other than for personal uses; 
. . .  


