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SUMMARY 

A candidate may not form, or exert direct or indirect control over, a political committee separate 
from the candidate's principal campaign committee. A candidate's use of principal campaign 
committee funds to promote a constitutional amendment must be reported as campaign 
expenditures. 

FACTS 

As a legislator, you ask the Ethical Practices Board (Board) for an advisory opinion based on 
the following facts: 

1. You have a principal campaign committee registered with the Board for your 
legislative office and thus are a candidate as defined in Minn. Stat. $j 10A.01, 
subd. 5. 

2. You are interested in promoting a constitutional amendment both during the 
legislative process of qualifying the matter for placement on the general election 
ballot and once it is on the ballot. You expect to be a sponsor of the legislation 
that would place the amendment on the general election ballot. 

3. You are considering the formation of a separate political committee for the 
purpose of carrying out activities related to the constitutional amendment. 

4. You are also considering use of your own principal campaign committee funds, 
if permitted by statute, for activities related to promotion of the amendment. 



ISSUE ONE 

What role may a candidate play in the formation and operation of a political committee 
established to promote a constitutional amendment? 

OPINION 

A candidate's participation in the formation or operation of a political committee other than the 
candidate's own principal campaign committee or a party unit is generally prohibited by Minn. 
Stat. § 10A.19, subd. I, if that committee would operate under the direct or indirect control of 
the candidate. 

While you might serve in some advisory capacity to a committee established and controlled by 
others, there is inherent potential for indirect control in every such situation, which control is 
prohibited by Minn. Stat. § 10A.19, subd. 1. 

In order to render an opinion more specific than we state above, we would need to review the 
specific facts related to each proposed involvement of a candidate in another political 
committee. We state generally, however, that because the statutory prohibitions are written in 
broad terms, we believe that they must also be interpreted broadly. 

ISSUE TWO 

To what extent may a candidate use principal campaign committee funds for activities related 
to promotion of a constitutional amendment? 

OPINION 

Principal campaign committees may use their funds to make campaign expenditures. 

A campaign expenditure is an expenditure for the purpose of influencing the nomination or 
election of a candidate or for the purpose of promoting or defeating a ballot question. Minn. 
Stat. § 1 0A.01, subd. 10. Promoting a ballot question includes activities related to qualifying 
the question for placement on the ballot. Minn. Stat. § 10A.01, subd. 23. 

Campaign expenditures must be reported as such on the periodic Reports of Receipts and 
Expenditures filed by the committee and count toward the candidate's campaign spending 
limit. 
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CITED STATUTES 

1 OA.O1 DEFINITIONS. 
Subdivision 1. For the purposes of sections 10A.O1 to lOA.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 10. Campaign expenditure. "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or incurred 
for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for the purpose of 
promoting or defeating a ballot question. 
. . . 

10A. 19  PRINCIPAL CAMPAIGN COMMITTEE. 

Subdivision 1. 
. . . 
A candidate may not authorize, designate, or cause to be formed any other political committee 
bearing the candidate's name or title or otherwise operating under the direct or indirect control 
of the candidate. 

A political committee bearing a candidate's name or title or otherwise operating under the 
direct or indirect control of the candidate, other than a principal campaign committee of the 
candidate, may not accept contributions after May 21, 1993, and must be dissolved by 
December 31,1993. 
. . . 


