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SUMMARY 

A caucus committee expenditure for mailings, advertising, or similar costs to promote the 
party's legislative agenda, if generally permitted by statute, may be an approved expenditure 
on behalf of a candidate, a general committee disbursement, or an independent expenditure. 
Classification of the cost depends on the specific content and timing of the promotional piece 
and on the party's candidates' participation, if any, in approving the expenditure. 

FACTS 

As the representative of a political party unit, you ask the Ethical Practices Board (Board) for 
an advisory opinion based on the following facts: 

1. The party unit you represent is a party organization in one of the houses of the 
legislature (a caucus). This party unit has established a political committee (the 
Caucus Committee) registered with the Board. 

2. The Caucus Committee wants to make expenditures for various types of 
mailings and advertising in some legislative districts of the state to promote the 
party's legislative agenda. 

3. In some of the districts candidates associated with the Caucus Committee's 
party have principal campaign committees for legislative offices registered with 
the Board. 



4. In some of the districts the incumbent legislator is a member of a party other 
than the Caucus Committee's party. 

5. The next general election in which any legislative offices will be elected will 
occur in 1998. Candidates will not be able to file for those offices until 1998, so 
it is not possible to be certain at this time whose names will appear on either the 
primary or general election ballots. 

6. You request the Board's direction with respect to whether the possible 
expenditures described above are to be allocated to individual candidates. 

ISSUE ONE 

May contributions received by a Caucus Committee be used to promote the committee's 
legislative agenda? 

OPINION 

While you did not specifically ask for the Board's opinion on this preliminary issue, we state it 
in order to make it clear that in responding to the questions you do specifically ask, we are not 
determining whether the use of political committee funds for the purposes you contemplate is 
authorized by statute. 

Use of political committee funds is governed primarily by Minnesota Statutes, chapter 2118, 
the Fair Campaign Practices Act, which is not under the Board's jurisdiction. To determine 
whether the proposed use is permitted under chapter 21 18, you will need to consult your own 
legal advisors. 

For the purposes of discussing the specific issues you raise, we assume that you have 
independently determined that Caucus Committee funds may be used to promote your 
party's legislative agenda and that your only request to the Board is for direction on how 
you should report such an expenditure and whether it would constitute a contribution to 
any candidate affiliated with your political party. 

ISSUE TWO 

Assuming that it is generally permitted by statute, is an expenditure by a Caucus Committee 
promoting the party's legislative agenda generally, without identifying any particular candidate, 
allocable to any of the party's candidates as a donation in kind? 



OPINION 

No. An expenditure by a party unit committee which is limited to promoting the party's 
legislative agenda without identifying or referring to any candidate specifically is an 
expenditure on behalf of the political party unit itself and is not allocable to any candidate. 

Such an expenditure must be reported on the committee's Report of Receipts and 
Expenditures under the "Other Disbursements" category. 

ISSUE THREE 

How is the expenditure categorized for reporting and allocation to candidates as a contribution 
if the name of the current incumbent legislator in the district, who is a member of another party, 
is specifically mentioned? 

OPINION 

If the name of an opposing candidate is specifically mentioned, the expenditure may be a 
committee disbursement not allocable to any candidate; it may be an approved expenditure 
which is a contribution to the approving candidates; or it may be an independent expenditure. 

In general, an expenditure promoting a party's legislative agenda and specifically naming an 
opposing party's incumbent legislator, is assumed to be made for the purpose of influencing 
the nomination or election of the party's own candidates in the district for the same office (or 
future candidates if none are currently registered). Minn. Stat. 5 10A.01, subd. 10. 
Determination of how such an expenditure is classified for reporting and contribution allocation 
purposes is governed by the criteria discussed below. 

Approved expenditure allocable to candidates 

If an expenditure as described above is made with the authorization, with the expressed or 
implied consent, or in cooperation or in concert with, or at the request or suggestion of a 
candidate of your party in that district, or of the candidate's principal campaign committee, or 
agent, then the expenditure is generally an approved expenditure which is a contribution to 
that candidate. Minn. Stat. 3 10A.01, subd. 10a. 

When a candidate of the party will appear on the primary or general election ballot for the 
subject office in the district at the time the subject communication takes place, there is a 
conclusive presumption that the candidate has approved of the expenditure. In such a case, 
the expenditure is allocated to the candidate without the need for a specific manifestation of 
the candidate's approval. You should note, however, that making an expenditure on behalf of 
a candidate without first obtaining written approval is a violation of Minn. Stat. § 10A.17, subd. 
2. 



If more than one of the party's candidates for the same office and district approve the 
expenditure, then it is to be allocated between them as a campaign contribution. 

Independent Expenditure 

An expenditure as described above is an independent expenditure, not allocable to any 
candidate, if all three of the following criteria are met: 

1. the expenditure expressly advocates the election or defeat of a clearly identified 
candidate in the district; 

2. the expenditure is made without the express or implied consent, authorization, 
or cooperation of, and not in concert with or at the request or suggestion of any 
candidate, or any candidate's principal committee or agent; 

3. the political party of the party unit making the expenditure does not have a 
candidate on the ballot for that office in the district at the time the 
communication paid for with the independent expenditure takes place; 

Minn. Stat. § 10A.01, subd. lob. 

Communications which are the result of independent expenditures must include the disclaimer 
required by Minn. Stat. § 10A.17, subd. 4. 

lndependent expenditures are reported in the independent expenditure category on the 
committee's Report of Receipts and Expenditures. The report must also include the affidavit 
related to independent expenditures required under Minn. Stat. § 10A.20, subd. 6a. 

Committee disbursement 

An expenditure as described above which meets the requirements for an independent 
expenditure, except for the fact that it does not expressly advocate the defeat of the named 
opposing candidate, is a general disbursement of the committee. Such an expenditure is not 
allocable to any candidate as a contribution and must be reported under the "other 
disbursements" category on the committee's Report of Receipts and Expenditures. 
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carolyn6 Rodriguez, Chair 
Ethical Practices ~ o a r d  



CITED STATUTES 

1 OA.O1 DEFINITIONS. 
Subdivision 1. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 10. Campaign expenditure. "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or incurred 
for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for the purpose of 
promoting or defeating a ballot question. 

An expenditure made for the purpose of defeating a candidate is considered made for the 
purpose of influencing the nomination or election of that candidate or any opponent of that 
candidate. 

Subd. 10a. "Approved expenditure" means an expenditure made on behalf of a candidate by 
an entity other than the principal campaign committee of that candidate, which expenditure is 
made with the authorization or expressed or implied consent of, or in cooperation or in concert 
with, or at the request or suggestion of that candidate, the candidate's principal campaign 
committee or the candidate's agent. An approved expenditure is a contribution to that 
candidate. 

Subd. lob. lndependent expenditure. "Independent expenditure" means an expenditure 
expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, which expenditure 
is made without the express or implied consent, authorization, or cooperation of, and not in 
concert with or at the request or suggestion of, any candidate or any candidate's principal 
campaign committee or agent. An independent expenditure is not a contribution to that 
candidate. An expenditure by a political party or political party unit, as defined in section 
10A.275, subdivision 3, in a race where the political party has a candidate on the ballot is not 
an independent expenditure. 

10A. 17 EXPENDITURES. 

Subd. 2. No individual or association may make an approved expenditure of more than $20 
without receiving written authorization as to the amount that may be spent and the purpose of 
the expenditure from the treasurer of the principal campaign committee of the candidate who 
approved the expenditure. 

Subd. 4. Any individual, political committee, or political fund who independently solicits or 
accepts contributions or makes independent expenditures on behalf of any candidate shall 
publicly disclose that the expenditure is an independent expenditure. All written 



communications with those from whom contributions are independently solicited or accepted or 
to whom independent expenditures are made on behalf of a candidate, shall contain a 
statement in conspicuous type that the activity is an independent expenditure and is not 
approved by the candidate nor is the candidate responsible for it. Similar language shall be 
included in all oral communications, in conspicuous type on the front page of all literature and 
advertisements published or posted, and at the end of all broadcast advertisements made by 
that individual, political committee or political fund on the candidate's behalf. 

Subd. 5. Any person who knowingly violates the provisions of subdivision 2 is guilty of a 
misdemeanor. A person who knowingly violates the provisions of subdivision 4 or falsely 
claims that an expenditure was an independent expenditure is guilty of a gross misdemeanor. 

10A.20 CAMPAIGN REPORTS. 

Subd. 6a. Any individual, political committee or political fund filing a report or statement 
disclosing any independent expenditure pursuant to subdivision 3 or 6 shall file with that report 
a sworn statement that the expenditures so disclosed were not made with the authorization or 
expressed or implied consent of, or in cooperation or in concert with, or at the request or 
suggestion of any candidate, any candidate's principal campaign committee or agent. 


