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SUMMARY 

A political party unit expenditure for mailings, advertising, or similar communications, naming a 
candidate of the opposing party, may be reported as an approved expenditure on behalf of a 
candidate, a general committee disbursement, or an independent expenditure. Classification 
of the expenditure depends on the specific content and timing of the communications and on 
the party's candidates' participation, if any, in approving the expenditure. 

FACTS 

As the representative of a political party unit, you ask the Ethical Practices Board (Board) for 
an advisory opinion based on the following facts: 

1. The party unit wants to make expenditures for various types of communications 
in some legislative districts of the state. In each district, the communications will 
name the current incumbent legislator, who is a member of an opposing party. 
The communications may or may not expressly urge the defeat of the 
incumbent. 

2. You request the Board's direction with respect to allocation and reporting of the 
possible expenditures described in a number of situations. 

3. You present seven scenarios which might occur prior to a candidate's filing for 
office. These scenarios range from a situation where the party has no 
announced candidate and no candidate registered with the Board for the office 
to a situation where the party's candidate has announced, has registered with 
the Board, has party convention endorsement, and has no primary election 
opponent. 

4. The scenarios you present include combinations of the factors of candidacy 
announcement, registration with the Board, party convention endorsement, and 
opposition within the party. 



5. In each case, it is stipulated that the candidate(s), if any, of the party making the 
expenditure have not filed for office. 

ISSUE 

In each of the situations described in the facts, is the expenditure allocated as a contribution io 
any candidate of the party making the expenditure? How is each expenditure classified by the 
party unit for reporting purposes? 

OPINION 

This opinion addresses only the reporting of the described expenditures. We assume that you 
have independently determined that party unit committee funds may be used in the ways you 
contemplate. For further discussion relating to general use of political committee funds, you 
are referred to Issue One of Advisory Opinion #263, which is included in the citations at the 
end of this opinion. 

I Allocation and Classification of Expenditure 

Factors such as public or media announcement of a candidate's intention to seek the office, 
registration of a principal campaign committee with the Board, party endorsement, or the 
presence of other candidates of the same party, are not relevant to determination of whether 
an expenditure is a contribution to a candidate of the party. 

Allocation of the expenditures you describe, and classification of the expenditures for reporting 
purposes, are governed by the following principles: 

1. If an expenditure is made with the authorization, with the expressed or implied 
consent, or in cooperation or in concert with, or at the request or suggestion of a 
candidate of your party in that district, or of the candidate's principal campaign 
committee, or agent, then the expenditure is an approved expenditure which is 
a contribution to that candidate. Minn. Stat. 3 10A.O1, subd. 10a. 

2. If the expenditure is not attributable to a candidate under part 1 above, and if 
the communication does not expressly advocate the defeat of a candidate of an 
opposing party, it is reported with the other disbursements of the party unit. 

3. If the expenditure is not attributable to a candidate under part 1 above, and if 
the communication expressly advocates the defeat of a candidate of an 
opposing party, it is reported as an independent expenditure. Minn. Stat. § 
10A.01, subd. lob. 



Reporting requirements 

Reports of expenditures made in opposition to a candidate must include certain information 
regardless of whether the expenditure reported as an independent expenditure or a general 
disbursement of the committee. Such expenditures which, in aggregate, are more than $1 00 
in a calendar year to a vendor must include: 

1. the name and complete mailing address, including zip code, of the vendor; 
2. the dates and amounts of each expenditure; 
3. the purpose of the expenditure; that is, what was purchased; 
4. the name, address, and office sought, of each candidate opposed by the 

expenditure; 
5. a statement that the expenditure was in opposition to the candidate listed. 

An report which discloses independent expenditures must also include the affidavit regarding 
independent expenditures required by Minn. Stat. 3 10A.20, subd. 6a, cited below. 

Issued: 
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Carolyn 6. Rodriguez,  hai it-' 
Ethical Practices Board 

CITED STATUTES 

10A.01 DEFINITIONS. 
Subdivision 1. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates othetwise. 

Subd. 10. Campaign expenditure. "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or incurred 
for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for the purpose of 
promoting or defeating a ballot question. 

An expenditure made for the purpose of defeating a candidate is considered made for the 
purpose of influencing the nomination or election of that candidate or any opponent of that 
candidate. 
. . . 

Subd. 10a. "Approved expenditure" means an expenditure made on behalf of a candidate by 
an entity other than the principal campaign committee of that candidate, which expenditure is 
made with the authorization or expressed or implied consent of, or in cooperation or in concert 



with, or at the request or suggestion of that candidate, the candidate's principal campaign 
committee or the candidate's agent. An approved expenditure is a contribution to that 
candidate. 

Subd. lob. lndependent expenditure. "lndependent expenditure" means an expenditure 
expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, which expenditure 
is made without the express or implied consent, authorization, or cooperation of, and not in 
concert with or at the request or suggestion of, any candidate or any candidate's principal 
campaign committee or agent. An independent expenditure is not a contribution to that 
candidate. An expenditure by a political party or political party unit, as defined in section 
10A.275, subdivision 3, in a race where the political party has a candidate on the ballot is not 
an independent expenditure. 

10A.17 EXPENDITURES. 

Subd. 2. No individual or association may make an approved expenditure of more than $20 
without receiving written authorization as to the amount that may be spent and the purpose of 
the expenditure from the treasurer of the principal campaign committee of the candidate who 
approved the expenditure. 

Subd. 4. Any individual, political committee, or political fund who independently solicits or 
accepts contributions or makes independent expenditures on behalf of any candidate shall 
publicly disclose that the expenditure is an independent expenditure. All written 
communications with those from whom contributions are independently solicited or accepted or 
to whom independent expenditures are made on behalf of a candidate, shall contain a 
statement in conspicuous type that the activity is an independent expenditure and is not 
approved by the candidate nor is the candidate responsible for it. Similar language shall be 
included in all oral communications, in conspicuous type on the front page of all literature and 
advertisements published or posted, and at the end of all broadcast advertisements made by 
that individual, political committee or political fund on the candidate's behalf. 

Subd. 5. Any person who knowingly violates the provisions of subdivision 2 is guilty of a 
misdemeanor. A person who knowingly violates the provisions of subdivision 4 or falsely 
claims that an expenditure was an independent expenditure is guilty of a gross misdemeanor. 

I OA.20 CAMPAIGN REPORTS. 

Subd. 3. Contents of report. Each report under this section shall disclose: 
. . .  

(g) The name and address of each individual or association to whom aggregate 
expenditures, including approved expenditures, have been made by or on behalf of the 
political committee or political fund within the year in excess of $100, together with the amount, 



date and purpose of each expenditure and the name and address of, and office sought by, 
each candidate on whose behalf the expenditure was made, identification of the ballot 
question which the expenditure is intended to promote or defeat, and in the case of 
independent expenditures made in opposition to a candidate, the name, address and office 
sought for each such candidate; 


