
RE: Disposition of political committee assets 

ADVISORY OPINION # 271 

SUMMARY 

Issue of whether a political committee may make large contributions to nonprofit organizations 
arises under Minnesota Statutes, chapter 21 18, which is not within the jurisdiction of the 
Board. Under circumstances described, return of contributions to original sources by the 
political committee is an appropriate noncampaign disbursement. 

FACTS 

As the Treasurer of a political committee (the "Committee") registered with the Ethical 
Practices Board (the "Board"), you ask the Board for an advisory opinion based on the 
following facts: 

1. The Committee has been in existence for a number of years and has raised money 
through individual contributions. 

2. The Committee now wants to dispose of its remaining funds and to terminate its 
registration. The Committee has approximately $28,000 which it must liquidate. 

3. In addition to making a number of contributions to candidates, the Committee is 
considering making larger contributions to nonprofit organizations whose activities 
may relate to the election process. For example, the Committee suggests it might 
consider a contribution to a public higher education institution to fund scholarships 
in the field of public policy study or a contribution to a non-partisan organization 
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engaged in the promotion of the election process in general. These organizations 
would not be political committees or political funds registered with the Board. 

4. The Committee would also like to liquidate part of its funds by returning 
contributions to their original sources. In doing so, the Committee would begin with 
the most recent year in which contributions were accepted and would return all or 
an equally pro rated amount of each contribution. If all contributions for a given 
year are returned, the Committee would repeat the process for the preceding year 
until available funds are exhausted. 

5. The Committee is not the principal campaign committee of a candidate, nor is it a 
party unit committee, so no part of any contribution to the Committee has been 
returned to the contributor under the political contribution refund program. 

6. You expect to conclude the Committee's termination shortly after the Board issues 
its opinion in this matter. 

ISSUE ONE 

May the Committee make contributions of Committee funds to nonprofit organizations which 
are not political committees or political funds registered with the Board? 

OPINION 

Use of political committee funds in general is governed primarily by Minnesota Statutes, 
chapter 21 18, the Fair Campaign Practices Act, which is not under the Board's jurisdiction. To 
determine whether the proposed use is permitted under chapter 21 18, you will need to consult 
your own legal advisors. 

Use of political committee funds for certain limited purposes, characterized as noncampaign 
disbursements, is governed by the Board. The proposed contributions to nonprofit 
organizations are not included in any noncampaign disbursement recognized by the Board. 

ISSUE TWO 

May the Committee return contributions to the original sources under the plan proposed by the 
Committee? 

OPINION 

Yes, the Committee may return contributions to their original sources based on the proposed 
plan. 



Return of a contribution to its source is permitted under Minn. Stat. § 10A.01, subd. 10c(b). 
However, the right to make such returns has always been considered to be restricted by Minn. 
Stat. § 10A.15, subd. 3, to the period ending 60 days after deposit of the contribution. 

In this particular case, we note the following: 

The Committee is neither a principal campaign committee nor a party unit; thus it has 
not been entitled to participate in the State's political contribution refund program. For 
that reason, there is no chance the Committee will be returning money which has also 
been refunded to the contributor by the State. 

The Committee is in the process of terminating and has represented that it will 
complete its termination shortly after issuance of this Opinion. 

The Committee's plan will result in the return of all contributions from a given year, or 
an equally pro rated share of each contribution. Thus the Committee will not engage in 
the selective return of contributions. 

No contributor will receive a return greater than the original contribution. 

Under these particular circumstances, Minn. Stat. § 10A.01, subd. 10c(b) is applicable without 
regard to any restriction imposed by Minn. Stat. § 10A.15. This same conclusion may not be 
reached, however, under circumstances differing from those presented here. 

The returns made based on this opinion are recognized as a return of the original contributor's 
donation. Thus, if a contribution is returned to an individual who is a candidate under Chapter 
IOA, the return does not constitute a contribution from the Committee to the candidate. 

Carolyn D. Rodriguez, Chair 
Ethical Practices Board 



CITED STATUTES 
1 OA.01 DEFINITIONS. 
Subdivision 1. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 10c. Noncampaign disbursement. "Noncampaign disbursement" means a purchase or 
payment of money or anything of value made, or an advance of credit incurred, by a political 
committee, political fund, or principal campaign committee for any of the following purposes: 
. . .  

(b) return of a contribution to the source; 
. . . 

(s) other purchases or payments specified in board rules or advisory opinions as being 
for any purpose other than to influence the nomination or election of a candidate or to promote 
or defeat a ballot question. 

The board shall determine whether an activity involves a noncampaign disbursement within the 
meaning of this subdivision. 

1 0A.15 CONTRIBUTIONS. 

Subd. 3. 

Any deposited transfer may be returned to the contributor within 60 days of deposit. A transfer 
deposited and not returned within 60 days of that deposit shall be deemed for the purposes of 
this chapter, to be accepted by the candidate, political committee or political fund. 


