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I SUMMARY 

Gift of meal or reception by lobbyist principal to all members of a membership organization 
may be exempt from gift prohibition if each criteria for application of Minn. Stat. § 10A.071, 
subd. 3(b)(l), is met. 

FACTS 

You are an official, as defined in Minn. Stat. § 10A.071, and ask the Campaign Finance and 
Public Disclosure Board (Board) for an advisory opinion based on the following facts: 

1. The State of Minnesota (the State) has purchased a membershtp in certain national 
organizations. By virtue of the State's membership, all officials in your position are 
individual members of the organizations. 

2. You are also a member of the leadership body of each of these organizations. In one 
case, you were appointed to this position by the governmental unit in which you serve. 
In the other case, you were elected to your position by the membership of the 
organization. 

3. The organizations each hold periodic meetings of their leadership bodies and 
conferences for their entire membership. 

4. Leadership meetings may include receptions and dinners that are paid for in part either 
directly or indirectly by businesses and corporations which include lobbyist principals as 
defined in Minnesota Statutes, 5 10A.01, subd. 28. These receptions and dinners are 
not open to the entire organization membership. 

5. The organizations' member conferences may also include receptions or dinners that 
are paid for in part either directly or indirectly by lobbyist principals. These conference 
receptions or dinners are part the conference program and are included in the 
conference registration fee. They are open to all conference attendees, which include 
members of the sponsoring organization as well as some persons who are not 
members. 



6. As a result of the payments by lobbyist principals, members of the organizations' 
leadership may not be required to pay for receptions or dinners associated with 
meetings of the leadership. As a further result of these payments, conference 
registration fees for all participants are less than would be required if the lobbyist 
principals did not participate. 

7. Minnesota "officialsn, as defined in Minn. Stat. § 10A.071, subd. 1 (c), do not comprise a 
majority of the leadership body or of the full membership of either organization. 

ISSUE 

Do dinners and receptions paid for in part by lobbyist principals at a conference or meeting as 
described in the facts fall within an exception to the Minn. Stat. § 10A.071 prohibition on gifts 
from lobbyist principals to officials? 

OPINION 

Yes. The gift of dinners or receptions as described in the facts falls within the exception 
provided in Minn. Stat. § 10A.071, subd. 3(b)(l), which is cited in full at the end of this opinion. 

Generally, meals or receptions for Minnesota "officials" paid for in part with contributions from 
lobbyist principals are prohibited gifts. However, certain exceptions may remove a gift from the 
prohibition. The Board considers both the leadership body dinners or receptions and those 
dinners or receptions which are a part of the organizations' general membership conferences 
to fall within the exception for gifts given because of the recipient's membership in a group. 

For the purposes of this request, the Board considers two possible groups. The first is the 
group which consists of the membership of the organization as a whole. The second is the 
group which consists of the leadership of each organization. 

In Advisory Opinion 220, the Board stated that to constitute "membership in a group" within the 
meaning of the subd. 3(b)(l) exception, a certain level of formality in both the element of 
membership and the definition of the group is required. Those requirements are met with 
respect to both groups considered in this opinion. 

Membership in the organizations is accomplished through the formality of the State becoming 
a member of the organization and the individual being one of the designated officials who is 
entitled to membership. Likewise, the leadership body of each organization consists of a 
defined group of positions, to which individuals are elected or appointed through a formal 
process. The leadership body has particular duties and obligations distinct from the duties and 
obligations of the general membership. 

For the statutory exception to be applicable, an equivalent gift must be given to all members of 
the group. Making the gift available to all members of the group is sufficient to meet this 
requirement even if some members of the group do not accept it. 



Under the facts of this opinion, the meals and receptions under consideration are available to 
all members of each group because they are a part of the organization's leadership body 
meeting or conference program and thus are offered to all members of the subject group. 

This opinion does not apply to activities which are not a part of the leadership meeting or 
conference program, such as gifts of meals, side trips, or hospitality rooms made available to 
specific individuals or sub-groups attending conferences. 

The final requirement of the exception is that a majority of the members in the group not be 
"officialsn as defined in §10A.071. "Officialsn include Minnesota public officials, local officials of 
Minnesota metropolitan governmental units, and Minnesota legislative employees. In the case 
of each group considered here, such "officialsu constitute a minority of the group's 
membership. 

Previous Opinions 

Finally, the Board considers the conclusions reached in this opinion in relation to a number of 
its previous opinions. While advisory opinions do not set precedent, the Board recognizes that 
interested persons often seek understanding of the Board's interpretation by examining past 
Board opinions. Because this opinion stands in contrast to certain other opinions, the Board 
wishes to acknowledge that this opinion represents an evolution in Board interpretation of the 
"membership in a groupu exception to the general prohibition on gifts to officials. 

In Advisory Opinion 173, when considering a similar fact situation, the Board stated that being 
a member of the Executive Committee of the National Conference of State Legislatures did not 
constitute being a member of a group within the meaning of Minn. Stat. § 10A.071. This 
opinion signifies an abandonment of the result reached in Opinion 173. 

In Opinion 175, the Board concluded that reduced conference fees due to lobbyist principal 
contributions to the sponsoring organization resulted in a prohibited gift. The Board concluded 
that being an attendee at a conference similar to those described in this request did not 
constitute being a member of a group. The analysis in the current opinion delves further into 
the definition of membership in a group and would result in an opposite conclusion if the 
request resulting in Opinion 175 was considered again. 

In Opinion 179, the Board addressed a similar question, but the "groupn under consideration 
was not one of those considered today. Reexamination of the facts in Opinion 17a could 
result in a different conclusion based on the reas 

Issued: 
G. Barry Anderson, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 



CITED STATUTES 

1 OA.01 DEFINITIONS. 
Subdivision 1. For the purposes of sections 1 OA.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 
. . . 
Subd. 28. Principal. "Principal" means an individual or association that: 

(1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a lobbyist, 
compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or 

(2) is not included in clause (1) and spends a total of at least $50,000 in any calendar 
year on efforts to influence legislative action, administrative action, or the official action of 
metropolitan governmental units, as described in section 10A.04, subdivision 6. 

1 OA.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is: 
(1) a contribution as defined in section 10A.O1, subdivision 7; 
(2) services to assist an official in the performance of official duties, including 

but not limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection 
with legislation, and services to constituents; 

(3) services of insignificant monetary value; 
(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of 

specialty or to a charitable cause; 
(5) a trinket or memento of insignificant value; 
(6) informational material of unexceptional value; or 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the 

recipient's place of work by an organization before whom the recipient appears to make a 
speech or answer questions as part of a program. 

(b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose 

members are not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or 


