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ADVISORY OPINION 275 

SUMMARY 

The cost of signs advertising a legislator's status as an official, name, and telephone number 
must be reported as campaign expenditures. 

FACTS 

You are a member of the House of Representatives and ask the Campaign Finance and Public 
Disclosure Board (Board) for an advisory opinion based on the following facts: 

1. You are considering putting up signs in your district to advertise your office number. 

2. You expect the text of the signs to read: "Legislative Questions? Contact State 
Representative ----", followed by your name and telephone number. 

3. You may also advertise the availability of Capitol tours. Those signs would also include 
your designation as a state representative along with your name and telephone 
number. 

ISSUE 

May the cost of the described signs be reported on your Report of Receipts and Expenditures 
as noncampaign disbursements for constituent services? 

OPINION 

No. The cost of the described signs must be reported as campaign expenditures. 

Payments made by a candidate's principal campaign committee are generally reported as 
campaign expenditures. Minn. Stat. § 10A.O1, subd. 10. Noncampaign disbursements, 
defined in Minn. Stat. § 10A.01, subd. IOc, are exceptions to this rule. 



Constituent services, one of the noncampaign disbursements, are defined as follows: 

Services for a constituent; constituent sewices. "Services for a constituent" or 
"constituent services" means services performed or provided by an incumbent legislator 
or constitutional officer for the benefit of one or more residents of the official's district, 
but does not include gifts, congratulatory advertisements, charitable contributions, or 
similar expenditures. Minn. Rules 4503.0100, subp. 6. 

Based on this definition and on the fact that an exception to the general principle is to be 
interpreted narrowly, the Board concludes that advertising your availability to answer questions 
is not the provision of a constituent service. However, it is possible that actual costs of 
assisting constituents who call as a result of these advertisempts would be noncampaign 
disbursements for constituent services. 

Issued: 7 
G. Barry Anderson, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 



CITED STATUTES 

10A.01 DEFINITIONS. 

Subdivision 1. Scope. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates othetwise. 

Subd. 10. Campaign expenditure. "Campaign expenditure" or "expenditure" means a purchase or 
payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or incurred for the purpose of 
influencing the nomination or election of a candidate or for the purpose of promoting or defeating a 
ballot question. 

Expenditure does not include: 
(a) Noncampaign disbursements as defined in subdivision 10c; 

Subd. 10c. Noncampaign disbursement. "Noncampaign disbursement" means a purchase or 
payment of money or anything of value made, or an advance of credit incurred, by a political 
committee, political fund, or principal campaign committee for any of the following purposes: 
. . . 

(f) services for a constituent by a member of the legislature or a constitutional officer in the 
executive branch, performed from the beginning of the term of office to adjournment sine die of the 
legislature in the election year for the office held, and half the cost of services for a constituent by a 
member of the legislature or a constitutional officer in the executive branch performed from 
adjournment sine die to 60 days after adjournment sine die; 

4503.01 00 DEFINITIONS. 
Subpart 1. Scope. The definitions in this part apply to this chapter and Minnesota Statutes, chapter 
10A. The definitions in chapter 4501 and Minnesota Statutes, chapter IOA, also apply to this chapter. 
. . .  

Subp. 6. Services for a constituent; constituent services. "Services for a constituent" or 
"constituent services" means services performed or provided by an incumbent legislator or 
constitutional officer for the benefit of one or more residents of the official's district, but does not 
include gifts, congratulatory advertisements, charitable contributions, or similar expenditures. 


