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ADVISORY OPINION 281 

SUMMARY 

The campaign expenditure limit increase applicable to first time candidates applies in both 
election years and non-election years. 

FACTS 

As the representative of a candidate, you ask the Campaign Finance and Public Disclosure 
Board (Board) for an advisory opinion based on the following facts: 

1. The candidate you represent is running for the subject office for the first time. 

2. The candidate has not run previously for any other office whose territory now 
includes a population that is more than one-third of the population in the territory of 
the new office. 

You ask whether the 10% increase in the campaign expenditure limit, applicable to first time 
candidates applies only in an election year or in both an election year and other years. 

ISSUE 

Is the 10% increase in the campaign expenditure limit provided in Minn. Stat. § 10A.25, subd: 
2(c), applicable in each year of an election cycle or only in the election year? 



OPINION 

For candidates who meet the qualifications of Minn. Stat. § 10A.25, subd 2(c), the 10% 
campaign expenditure limit increase provided therein applies to the campaign expenditure limit 
in each year of the election cycle. 

Issued: 
G. Barry Anderson, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 

CITED STATUTES 

10A.25 LIMITS ON CAMPAIGN EXPENDITURES. 
. . . 

Subd. 2. (a) In a year in which an election is held for an office sought by a candidate, no 
expenditures shall be made by the principal campaign committee of that candidate, nor any 
approved expenditures made on behalf of that candidate which expenditures and approved 
expenditures result in an aggregate amount in excess of the following: 

(1) for governor and lieutenant governor, running together, $1,626,691 ; 
(2) for attorney general, $271,116; 
(3) for secretary of state, state treasurer, and state auditor, separately, $1 35,559; 
(4) for state senator, $40,669; 
(5) for state representative, $20,335. 

(b) If a special election cycle occurs during a general election cycle, expenditures by or 
on behalf of a candidate in the special election do not count as expenditures by or on behalf of 
the candidate in the general election. 

(c) The expenditure limits in this subdivision for an office are increased by ten percent 
for a candidate who is running for that office for the first time and who has not run previously 
for any other office whose tenitory now includes a population that is more than one-third of the 
population in the temtory of the new office. 

Subd. 6. In any year before an election year for the office held or sought, the aggregate 
amount of experlditures by and approved expenditures on behalf of a candidate for or holder 
of that office shall not exceed 20 percent of the expenditure limit set forth in subdivision 2. 


