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I SUMMARY 

Legal services provided without charge by an attorney to a principal campaign committee are 
volunteer services provided by the attorney. However the value of any support or resources 
provided by the firm is a contribution to the candidate's principal campaign committee which may 
be limited or prohibited by Minnesota Statutes Chapter 10A. A donation of volunteer services to 
a principal campaign committee is not a gift to the candidate on whose behalf the principal 
campaign committee was established. 

FACTS 

You are an individual who asks the Campaign Finance and Public Disclosure Board (Board) for 
an advisory opinion based on the following facts which you have conveyed to Board staff in 
conversations: 

1. You are a lobbyist registered with the Board. You are also an attorney licensed to 
practice law in the state of Minnesota. 

I 2. Your practice is organized as a partnership and you are a partner in the organization. 

3. It is the policy of the partnership that the partners spend significant amounts of the 
regular business day engaged in activities designed to foward the business of the 
partnership. 

4. The partners are compensated by sharing in the profits of the partnership according 
to an established formula. A partner's share of the profits is not dependent on the 
specific number of hours the partner works for the business or the amount the 
partner bills to clients. 

You have been asked by a candidate's principal campaign committee to provide legal 
services which it believes will, if successful, improve the candidate's chances for 



nomination or election in the next general election. The candidate on whose behalf 
the committee was established is a public official. 

5. The principal campaign committee asks that you volunteer your time to provide these 
services. 

6. If you accept this request, you would perform the services during your normal 
business day, often from your law office. 

7. Neither you nor your firm would charge the principal campaign committee for your 
services. Your firm would charge the principal campaign committee for out of pocket 
expenses such as filing fees or other costs, but would not charge for overhead items 
such as office expenses, local telephone service, or general secretarial and clerical 
service. 

8. You believe that accepted procedure in your partnership would require you to notify 
the other partners that you intend to provide these services without compensation. 

9. Your performance of these services would not result in a decrease in your share of 
partnership profits 

10. If you accept the request to perform these services you will, nevertheless, have to 
perform all of your usual work for the partnership. The services requested by the 
principal campaign committee will have to be provided over and above your 
partnership obligations. 

You ask the Board whether the performance of legal services under the circumstances 
described constitutes volunteer services provided to the principal campaign committee. You 
also ask whether the provision of these services is covered by Minn. Stat. 3 10A.071 which 
prohibits gifts by lobbyists to public officials. 

ISSUE ONE 

Are legal services provided under the circumstances described in the facts considered volunteer 
services and, thus, not a contribution to the candidate's principal campaign committee and not 
subject to reporting requirements or contribution limits? 



I OPINION 

Yes. The legal services you personally provide under the circumstances described are 
volunteer services. However, it is only your own personal time that is a volunteer service. The 
value of additional services and support provided by your firm is a contribution from the firm 
unless paid for by the principal campaign committee. 

Volunteer services are restricted to services of an individual "volunteering personal time". Minn. 
Stat. § 10A.01, subd. 7. The services you describe would be performed in addition to your 
obligation to the partnership. Thus, they can be considered to be provided out of your personal 
time. However, the overhead of providing an office and all of the associated support provided 
by the firm is not a contribution of volunteer personal time. 

Minnesota Rules, Part 4503.0500, subp. 4, sets forth the criteria for determining to whom a 
contribution is attributed. That subpart reads as follows: 

"An individual or association that pays for or provides goods or services, or makes goods 
or services available, with the knowledge that they will be used for the benefit of a 
political committee or a political fund, is the contributor of those goods or services." 

The cost of legal services includes both the attorney's time and the many support and overhead 
items provided by the firm. While an attorney can volunteer personal time, the firm remains the 
provider of all of the support structure for the attorney's work. The cost of that support structure, 
unless paid for by the principal campaign committee receiving the services, is a contribution 
from the firm to the principal campaign committee. 

The firm is an unregistered association. Thus, its contribution to a principal campaign committee 
is limited to $100 unless the contribution is made by a political fund established by the firm or is 
accompanied by the disclosure statement required by Minn. Stat. § 10A.22, subd. 7. 

ISSUE TWO 

Are your volunteer legal services a prohibited gift under Minn. Stat. 5 10A.071 because you are 
a lobbyist? 

OPINION 

No. You are providing legal services for the benefit of the principal campaign committee. Such 
services are not a gift to the individual candidate on whose behalf the principal campaign 
committee operates. Therefore, the services are not within th scop of the prohibitions of 
~ i n n . ~ t a t . ; r . ~ ,  

Issued: k- 
G. Barry Anderson, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 



CITED STATUTES 

Subdivision 1. Scope. For the purposes of sections 10A.01 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 7. Contribution. "Contribution" means a transfer of funds or a donation in kind. 
Contribution includes any loan or advance of credit to a political committee, political fund, or 
principal campaign committee, which loan or advance of credit is (a) forgiven, or (b) paid by an 
individual or an association other than the political committee, political fund, or principal 
campaign committee to which the loan or advance of credit is made. If an advance of credit or a 
loan is forgiven or paid as provided in this subdivision, it is a contribution in the year in which the 
loan or advance of credit is made. 

A contribution made for the purpose of defeating a candidate is considered made for the 
purpose of influencing the nomination or election of that candidate or any opponent of that 
candidate. 

Contribution does not include services provided without compensation by an individual 
volunteering personal time on behalf of a candidate, ballot question, political committee or 
political fund, or the publishing or broadcasting of news items or editorial comments by the news 
media. 

4503.0500 CONTRIBUTIONS 
. . . 

Subp. 4. Identification of contributor. An individual or association that pays for or provides 
goods or services, or makes goods or services available, with the knowledge that they will be 
used for the benefit of a political committee or a political fund, is the contributor of those goods 
or services. 


