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SUMMARY 

Costs paid by a principal campaign committee for a party given in an election year, after the 
general election, upon the retirement from public office of the principal campaign committee's 
candidate are noncampaign disbursements. 

FACTS 

You ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board (Board) for an advisory opinion 
based on the following facts: 

1. You are an elected public official, as such, are a candidate with a principal 
campaign committee registered with the Board. 

2. The offtce you hold is up for election in 1998. However, you have announced that 
you will retire at the end of your current term and will not be a candidate for election 
in 1998. 

3. You would like to use some of the money remaining in your principal campaign 
committee to give a party to thank the staff of the office you hold for their services 
and to thank the many people who have participated over the years in the activities 
and initiatives your office. 

4. The party would be given at the end of the year after the general election. 

5. You ask the Board whether the costs of such a party would be a noncampaign 
disbursement under Minnesota Statutes, chapter 10A, so that you may use principal 
campaign committee funds to pay those costs. 



ISSUE 

May the costs of a party at the end of a candidate's service in public office, given to thank staff 
and others who have assisted in the official's public service, be paid for with campaign funds 
as a noncampaign disbursement? 

OPINION 

The candidate's principal campaign committee may use its funds to pay for a single party, in 
an election year, after the general election, when the candidate will no longer seek election to 
the office held. 

In reaching this conclusion, the Board first considered whether the request fell within an 
existing noncampaign disbursement category and concluded that it did not. 

The party you describe does not fit the noncampaign disbursement for expenses of the 
candidate for serving in office provided in Minn. Stat. 5 lOA.01, subd. loco). The Board has 
generally limited use of this noncampaign disbursement to costs that directly assist the official 
in the continuing performance of public service, that enhance the official's ability to serve, and 
that would not be incurred if the official were not serving in office. 

The party under consideration is not a party given in a general election year when a 
candidate's name will no longer appear on a ballot or the general election is concluded, as 
provided for in Minn. Stat. § 10A.01, subd. 10c(m). Use of this noncampaign disbursement is 
limited to candidates whose names appeared on the primary and/or general election ballots in 
the election year during which the party is given. 

The Board notes that the party you propose is related in some ways to your service in office, 
although it does not have the direct relation to continued and improved service that the Board 
has recognized as sufficient for application of Minn. Stat. § 10A.02, subd. 10c(j). The party 
also bears many similarities to the post election party authorized by Minn. Stat. § 1 0A.01, 
subd. 10c(m), although it does not completely fall within the 10c(m) definition. 

The Board has authority under Minn. Stat. § 10A.01, subd. 10c(s), to recognize payments not 
specifically listed in the statute as valid noncampaign disbursements and does so in this 
matter. 

Your principal campaign committee may use its funds to pay for the party you describe. This 
opinion is based on the Board's understanding that principal campaign committee funds will be 
used for a single party, to be given in 1998, after the general election. This opinion is further 
based on the fact that 1998 is an election year for the office you hold and that your name 
would be on the ballot for that election if you ha 
the end of your current term. 

Issued: 
G. Barry Anderson, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 



CITED STATUTES 

1 OA.O1 DEFINITIONS 

Subd. 10. Campaign expenditure. "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or incurred 
for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for the purpose of 
promoting or defeating a ballot question. 

Subd. 10c. Noncampaign disbursement. "Noncampaign disbursement" means a purchase or 
payment of money or anything of value made, or an advance of credit incurred, by a political 
committee, political fund, or principal campaign committee for any of the following purposes: 
. . .  

(j) payment by a principal campaign committee of the candidate's expenses for serving 
in public office, other than for personal uses; 
. . .  

(m) costs of a postelection party during the election year when a candidate's name will 
no longer appear on a ballot or the general election is concluded, whichever occurs first; 


