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SUMMARY 

A lobbyist principal is prohibited by Minn. Stat. § 10A.071 and Minn. Rules, part 4512, from 
giving or selling an official the right to sit in the box seating area it has leased for athletic 
events unless the right to purchase equivalent seating is available to members of the public. 

FACTS 

As the representative of an association, you ask the Campaign Finance and Public Disclosure 
Board (Board) for an advisory opinion based on the following facts: 

1. The association you represent (the Association) is a lobbyist principal in Minnesota. 

2. The Association has entered into a license agreement with the University of 
Minnesota to use a loft (box seating) at Williams Arena for the Minnesota Gophers 
home basketball games. The loft contains a block of 24 seats. 

3. The license includes the right to sit in the loft and also entitles the Association to 
season tickets for the 24 seats in the loft. 



4. In order to use the loft seating, an attendee must have a ticket for one of the loft 
seats, which carries a face value of $22.50, as well as the Association's consent to use 
its licensed space. 

5. The cost of the license for the loft exceeds the face value of the individual tickets for 
all games which are included in the license. 

Based on these facts, you ask whether, under Minn. Stat. § 10A.071, the Association may sell 
its tickets to officials for the face value of $22.50 and allow theofficials to view the games from 
its loft. 

ISSUE 

May a lobbyist principal allow an official to use its licensed box seating at an athletic event if 
the official pays for the ticket or the right to use the box seating area? 

OPINION 

No. The sale by a lobbyist principal to an official of a ticket to an event, along with the right to 
sit in the Association's licensed space is a prohibited gift under Minn. Stat. § 10A.071 and 
Minn. Rules, part 4512.0100, subp. 3, unless the equivalent right is available for purchase by 
members of the public on the same terms. 

This request involves a potential gift of entertainment, which is included in the gift prohibition 
under Minn. Rules, part 4512.1000, subp. 3(A) as well as a potential gift of preferential 
treatment for purchases, which is a prohibited gift under Minn. pules, part 4512.0100, subp. 
3(C). 

The right to attend a game and sit in the Association's box seating requires (1) the purchase of 
a ticket to get in to the game, and (2) the Association's invitation to share in the license rights it 
purchased to use the box seating area. The Association's cost for these combined rights is 
unrelated to the price printed on the ticket. Thus, giving an official the right to use this licensed 
space in consideration for payment of the amount printed on the ticket results in a prohibited 
gift of entertainment. 

The minimum value one could place on the prohibited gift would be the difference between the 
amount paid by the official and the Association's actual pro-rated per seat cost for the loft 
space license. However, the giver's cost is not always determinative of the value of the gift 
under Minn. Stat. 5 10A.071. Rather, the value of a gift is its fair market value. See also, 
Minn. Rules. part 4512.0400. 



If there is a market through which members of the general public may purchase the right to sit 
in equivalent box seats for the same games to which the Association would invite officials, then 
this market may establish the value of the gift. In that case, contemporaneous payment by the 
official of the market value of the gift removes the transaction from the definition of a gift under 
Minn. Stat. 3 10A.071. 

However, if there is not a market through which members of the public may purchase rights 
equivalent to those the Association intends to make available to officials, then the transaction 
is prohibited by Minn. Rules part 4512.0100, subp. 3(C), and may not be undertaken 
regardless of the amount of consideration paid by the official. 

Minn. Rules part 4512.0100, subp. 3(C) prohibits giving an official preferential treatment for 
purchases. The prohibition on giving an official preferential treatment for purchases prohibits 
the Association from permitting officials to purchase the right to sit in its box seating at athletic 
events unless the equivalent right is available for purchase by the general public on the same 
terms and conditions. 

Issued: 
G. Barry Anderson, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 



CITED STATUTES 

10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1. Definitions. 

(a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Minn. Rules part 4512.0100 

Subp. 3. Gift. In addition to those categories specified in Minnesota Statutes, section 10A.071, 
subdivision 1, thq following are included within the definition of gift: 

A. meals and entertainment; 
B. loans of personal property for less than payment'of fair market value; 
C. giving preferential treatment for purchases; 
D. honoraria; and 
E. payment of loans or other obligations. 

. . .  

4512.0400 GIFTS PARTIALLY PAID FOR BY LOBBYIST OR LOBBYIST 
PRINCIPAL. An official must contemporaneously reimburse the lobbyist or lobbyist principal for 
the fair market value of any part of a gift paid for by the lobbyist or lobbyist principal. 


