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SUMMARY 

Gift prohibition of Minn. Stat. § 10A.071 does not extend to referral of legal matters between 
attorneys. 

FACTS 

As an attorney licensed to practice law in the State of Minnesota, you ask the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board (Board) for an advisory opinion based on the following 
facts: 

1. For various reasons, it is customary in legal practice to refer matters between 
attorneys. 

2. Under certain circumstances, the referring attorney may be paid a referral fee. 

3. On occasion, an attorney who is a lobbyist may have reason to refer a matter to 
an attorney who is an official as defined in Minn. Stat. § 10A.071, subd. I (c). 

You ask if the referral of a legal matter by an attorney who is a lobbyist to an attorney who is 
an official is prohibited by Minn. Stat. § 10A.071. 



ISSUE 

Is the referral of a legal client by an attorney who is a lobbyist to an attorney who is an official 
prohibited by Minn. Stat. 3 10A.0711 

OPINION 

No. Referrals of legal clients are not gifts under the definitions established in Minn. Stat. § 
10A.071, subd. I (b) or the Board's administrative rules. 

The referral of a legal client provides the recipient with, at most, a contingent opportunity to 
earn a legal fee. The actual fee, if earned, results from the services rendered by the recipient 
of the referral. 

In additional to the provision of legal services, the realization of value from a referral is 
contingent on the referred client accepting the new attorney and is often further contingent on 
success on the merits of the referred matter. 

None of the definitions of "gift" in statute or rule can reasonably be interpreted to include such 
a transaction. 
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CITEDSTATUTESANDRULES 

10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1. Definitions. 

(a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Minn. Rules. 4512.01 00 DEFINITIONS. 
Subpart 1. Scope. The definitions in this part apply to this chapter and Minnesota Statutes, 
section 10A.071. The definitions in chapter 4501 and in Minnesota Statutes, chapter IOA, 
apply to this chapter. 

Subp. 3. Gift. In addition to those categories specified in Minnesota Statutes, section 
10A.071, subdivision 1, the following are included within the definition of gift: 

A. meals and entertainment; 
B. loans of personal property for less than payment of fair market value; 
C. giving preferential treatment for purchases; 
D. honoraria; and 
E. payment of loans or other obligations. 


