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SUMMARY 

Publication of a candidate's message at Christmas time is not a constituent service. Use of 
principal campaign committee funds for the publication must be reported as campaign 
expenditures. 

FACTS 

As the treasurer of a candidate's principal campaign committee, you ask the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board (the "Board") for an advisory opinion based on the 
following facts: 

1. The committee for which you are treasurer (the "Committeen) publishes an annual 
message from the candidate in various newspapers in the district at Christmas time. 

2. On its 1997 Report of Receipts and Expenditures, the Committee reported the 
expenses of publishing this message as noncampaign disbursements. 

3. In a routine inquiry, Board staff advised you that Christmas greetings are generally 
considered campaign expenditures and requested your response. 

4. The Committee then reviewed its advertising expenses and proposes to reclassify 
the Christmas message expenses as 25% campaign expenditures and 75% 
noncampaign disbursements. 

5. The Committee has provided the Board with a copy of the 1997 message. The 
publication includes a general Christmas message, commentary on the flood of 
1997 and the efforts of Minnesotans in overcoming that disaster, and a discussion 
of the candidate's views on a number of national issues and on how the state 
budget surplus should be used. 



ISSUE 

May the costs of publishing the candidate's message described in the facts properly be 
reported as 25% campaign expenditures and 75% as noncampaign disbursements? 

OPINION 

No. The use of principal campaign committee funds to publish the described message must 
be reported as campaign expenditures. 

The only noncampaign disbursement under which the message might be considered is that for 
costs of services to constituents. However, a constituent service must be an actual service 
provided by the official for the benefit of district residents. Board rules specifically exclude 
from constituent services "congratulatory advertisements . . . or similar expendituresn. Minn. 
Rules part 4503.0100, subp. 6. 

Christmas messages, whether conveyed through advertisement or other distribution means, 
are not a service and thus may not be reported as noncampaign disbursements. Your 
message includes more than a Christmas greeting. However, the additional material, 
consisting of the candidate's positions on issues, does not change the character of the 
publication to make it a constituent service rather than a campaign expenditure. 

The general use of funds collected for politi nnesota Statutes, 
Chapter 21 16, which is not within the Boar 
made your own determination that the use o 
Christmas message is appropriate under Ch 
that question. 

Issued: 
G. Barry Anderson, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 



CITED STATUTES 

Minnesota Rules, Chapter 4503 

4503.0100 DEFINITIONS. 

Subpart 1. Scope. The definitions in this part apply to this chapter and Minnesota Statutes, 
chapter 10A. The definitions in chapter 4501 and Minnesota Statutes, chapter IOA, also apply 
to this chapter. 

Subp. 6. Services for a constituent; constituent services. "Services for a constituent" or 
"constituent services" means services performed or provided by an incumbent legislator or 
constitutional officer for the benefit of one or more residents of the official's district, but does 
not include gifts, congratulatory advertisements, charitable contributions, or similar 
expenditures. 


