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SUMMARY 

Concepts of "agency" and "cooperation" used in the definition of independent expenditures require 
actual rather than implied agency or cooperation. Vote of candidate's honorary treasurer authorizing 
an expenditure constitutes express consent by the principal campaign committee to the expenditure. 

FACTS 

As the representative of a political committee registered with the Campaign Finance and Public 
Disclosure Board (Board), you ask the Board to respond to a series of hypothetical questions related 
to the definition of independent expenditures. 

The hypothetical facts on which your request is based are stated below, along with the questions 
you raise. 

The opinions expressed below assume that there is no involvement of any kind by the candidate, the 
candidate's principal campaign committee, or their agent, except as specifically described in the 
hypothetical situations. 

Hypothetical # 1 

A registered political committee is approached by an elected official such as a state 
senatorlrepresentative who is a member of her party's caucus. The elected official, although not 
involved with the campaign of a candidate, asks the political committee to consider an independent 
expenditure on behalf of the candidate. 

Questions 

I. Is the elected official an "agent" of the candidate under Minn. Stat. 10A.01 (lob)? 

Opinion: The official is an agent of the candidate under Minn. Stat. § 10A.01, subd. lob, only if 
the candidate, the candidate's principal campaign committee, or an agent of the candidate has 
expressly consented to, requested, or suggested that the official undertake the described 
solicitation. 



2. If the elected official is on a party committee established for the purpose of electing more of that 
party's candidates, is the elected official an agent of the candidate? 

Opinion: Although Minn. Stat. 9 10A.01, subd. lob, provides that if the party made the 
requested expenditure after it had a candidate on the ballot, the expenditure would not be 
considered independent, mere solicitation of another to make an expenditure which would 
benefit a candidate does not create a relationship of agency with the candidate's committee. 

3. Under the scenario in question #2, is the independent expenditure "indirectly" being influenced 
by the candidate or the candidate's campaign? 

Opinion: The definition of independent expenditure does not rely on indirect influence by a 
candidate when determining whether an expenditure is independent, so it is not necessary for 
the Board to address this question. 

Hypothetical #2 

A political committee is funded and its contributions are determined by a club which has votes on 
independent expenditures. The entire club membership votes on political committee contributions. 
One of the members of the club serves as an honorary treasurer of a candidate. 

Questions 

1. Can the political committee make an independent expenditure on behalf of the candidate that the 
member of the club serves on that campaign committee? 

Opinion: No. The consent of a candidate's principal campaign committee to an expenditure 
prevents the expenditure from being considered independent. Participation by a member of the 
candidate's campaign committee in a vote to authorize an expenditure constitutes the express 
consent of the candidate's principal campaign committee to the expenditure. 

2. If there is a board of directors of the club which makes the decision to fund an independent 
expenditure, is this an independent expenditure under Minn. Stat. 10A.O1 (lob)? 

Opinion: If the candidate's honorary treasurer has had no involvement in selection of possible 
candidates for whom independent expenditures may be made and makes no statement or effort 
on behalf of the candidate's principal campaign committee, the expenditure is an independent 
expenditure. 

3. What if the club member serves on the board of directors? 

Opinion: Participation by a member of the candidate's campaign committee in a vote to 
authorize an expenditure constitutes the express consent of the candidate's principal campaign 
committee to the expenditure. 

4. If the answer to #3 is that this would not be considered an independent expenditure, what steps 
would need to be taken to sufficiently "wall off' the member so that an independent expenditure 
could be made? 



Opinion: In order to preserve the independence of the expenditure, the member must have no 
involvement in selection of possible candidates to benefit from independent expenditures and 
must make no direct or indirect statement or effort to influence any vote on a potential 
independent expenditure. 

Hypothetical #3 

A political committee decides to make an independent expenditure. It chooses to use the same 
advertising agency that the candidate has used to prepare advertising. Due to the agency's 
familiarity with the campaign, the independent expenditure uses the same colors, same font, and a 
similar design to the candidates advertising. The political committee pays all agency charges 
including design time, setup charges, printing costs, etc. 

1. Is the advertising agency an "agent" of the campaign under Minn. Stat. 10A.O1 (lob)? 

Opinion: No. An advertising agency is not the agent of a principal campaign committee unless 
the principal campaign committee has taken some affirmative action to make the agency its 
agent. 

2. Is the political committee acting in "cooperation", "in concert with" or at the "request or suggestion 
of' the campaign by using the same advertising agency? 

Opinion: No. As long as there is no involvement of any kind by the candidate, the candidate's 
principal campaign committee, or their agent, the transaction is not in cooperation with, in concert 
with, or at the request or suggestion of the candidate's principal campaign committee. 

3. What if the agency is a billboard company and the political committee uses the same colors? 

Opinion: The result is the same as described in the responses to questions 1 and 2. 

4. What happens if the political committee uses advertising provided by a political party and not 
from the candidate's campaign? 

Opinion: The result is the same as described in the responses to questions 1 and 2. This 
opinion does not address the question of how the political party should treat the purchase or 
transfer of the advertising materials to the political committee. 
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CITED STATUTES 

10A.O1 DEFINITIONS. 

Subdivision 1. Scope. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. lob. Independent expenditure. "lndependent expenditure" means an expenditure expressly 
advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, which expenditure is made without 
the express or implied consent, authorization, or cooperation of, and not in concert with or at the 
request or suggestion of, any candidate or any candidate's principal campaign committee or agent. 


