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SUMMARY 

Donations for a retirement party or gifl for a retiring public official are not contributions to the 
official's principal campaign committee. A donation made or requested by a lobbyist or lobbyist 
principal for a gift to a retiring official, who has taken another position by which the individual is 
still an official under Minn. Stat. 3 10A.071, is prohibited. A donation of money or services made 
or requested by a lobbyist or lobbyist principal for a retirement party is subject to the prohibitions 
of Minn. Stat. 5 10A.071. 

FACTS 

You ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board for an advisory opinion based on the 
following facts: 

1. You recently retired from a position as a public official and have subsequently been 
appointed as a member of a metropolitan agency. 

2. Some friends of yours would like to give a retirement party and present a gift in 
recognition of your service as a public official. 

3. Guests at the party would include persons who are "officials" under Minn. Stat. 3 
10A.071 and may include lobbyists. 

ISSUE 

Are there any restrictions on contributions to fund a retirement party or a gifl for an individual who 
has retired from a position as an elected public official but who is still a public official by virtue of 
being appointed as a member of a metropolitan agency? 



OPINION 

Contributions for a gift or retirement party for an elected public official are not contributions to the 
official's principal campaign committee. Thus, limitations and restrictions imposed by campaign 
finance laws do not apply. 

As a recently appointed member of a metropolitan agency, you are still a public official pursuant 
to Minn. Stat. § 10A.O1, subd. 18(t). Minn. Stat. § 10A.071 prohibits gifts given or requested by 
lobbyists or lobbyist principals to public officials. The fact that the proposed retirement party and 
gift relate to an official position you no longer hold is not relevant as long as you are still within the 
group of persons classified as "officials" under the statute. 

As a result of your status as an official, contributions to a gift for you are prohibited if they are 
given or requested by lobbyists or prinkpals. If guests pukhashckets for the party and the 
ticket cost includes a contribution to a gift, a separate ticket price must be established for 
lobbyists, excluding the amount of the contribution to the gift. 

If some of the costs of the retirement party itself are paid for by donations given or requested by 
lobbyists or lobbyist principals, those costs constitute a gin to any attending official, including 
yourself. As a result, lobbyists may not purchase tickets that they do not use for themselves or 
their guests, since the result would be to subsidize the party for any officials attending. Likewise, 
if lobbyists provide services in organizing the party, those services result in a gift to officials 
attending the party or to an official who sponsors the party. However, this gift is not prohibited by 
Minn. Stat. § lOA.071 if the services provided are of insignificant value. 

The fact that lobbyists may be invited to the party does not, in itself, create a violation of any 
provision of Minnesota Statutes Chapter 10A. 

You may also be a local official of a metropolitan governmental unit and, if so, you would also be 
subject to the gift prohibitions established in Minn. Stat. § 471.895. That statute, which appears 
to include a broader scope of givers than Minn. Stat. § lOA.071, is not within the Board's 
jurisdiction to interpret. Its possible application is mentioned here only so that you may consult 
your own legal counsel with respect to its applicability. 
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CITED STATUTES 

10A.O1 DEFINITIONS. 

Subdivision 1. Scope. For the purposes of sections lOA.01 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 



Subd. 11. Lobbyist. (a) "Lobbyist" means an individual: 

(1) engaged for pay or other consideration, or authorized to spend money by another 
individual, association, political subdivision, or public higher education system, who spends more 
than five hours in any month or more than $250, not including the individual's own travel 
expenses and membership dues, in any year, for the purpose of attempting to influence 
legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental unit, by 
communicating or urging others to communicate with public or local officials; or 

(2) who spends more than $250, not including the individual's own traveling expenses and 
membership dues, in any year for the purpose of attempting to influence legislative or 
administrative action, or the official action of a metropolitan governmental unit, by communicating 
or urging others to communicate with public or local officials. 

[exclusions from definition omitted] 

Subd. 18. Public official. "Public official" means any: 
. . . 

(t) member or chief administrator of a metropolitan agency. 

Subd. 28. Principal. "Principal" means an individual or association that: 
(1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a lobbyist, 

compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or 
(2) is not included in clause (1) and spends a total of at least $50,000 in any calendar year 

on efforts to influence legislative action, administrative action, or the official action of metropolitan 
governmental units, as described in section lOA.04, subdivision 6. 

lOA.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1. Definitions. 

(a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
(b) "Gin" means money. real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of a 
metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibiiion. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a gift to 
an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 

Subd. 3. Exceptions. 
(a) The prohibitions in this section do not apply if the gin is: 

(3) services of insignificant monetary value; 


