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SUMMARY 

A political committee may solicit its contributors to make contributions directly to candidates. 
Contributions collected by the political committee for delivery to candidates are subject to limits on 
contributions delivered b; a political committee. A political committee may provide address lists or 
addressed envelopes to facilitate its contributors in making contributions directly to candidates. A 
political committee that has the right to direct its members to make contributions to a list of 
candidates is subject to the contribution attribution provisions of Minn. Stat. § lOA.15, subd. 3b. 

FACTS 

As the attorney for an association, you ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board 
(Board) for an advisory opinion based on the following facts which were included in your request 
for an advisory opinion or verbally conveyed to Board staff: 

1. The association you represent is a political committee (the Committee) registered with 
the Board. 

2. The Committee presently raises money through contributions, uses a small amount of its 
funds for administrative expenses, and donates the rest to candidates it supports. 

3. The Committee is considering ways that it might change its fundraising strategy. In 
doing so, the Committee is concerned that it stay within the letter and spirit of the law. 

4. The committee is considering reorganizing itself as a membership organization. If it did 
so, individuals and other political committees or political funds could become members. 
A small membership fee would be charged which would be used to pay the Committee's 



administrative costs. As a condition of membership, members would be required to 
make election cycle contributions of at least specified minimum amounts to candidates 
on a list prepared by the Committee. Individual donors would decide the timing, 
amounts, and recipients of their contributions. The Committee's requirements would be 
met as long as a donor's contributions to listed candidates during the election cycle 
reached the specified minimum. 

5. All of the committee's activities are done independently of candidates, their 
representatives and their principal campaign committees. Each committee action is 
done without authorization or expressed or implied consent of, or in cooperation or in 
concert with, or at the request or suggestion of that candidate, the candidate's principal 
campaign committee or the candidate's agent 

6. The solicitations contemplated will not include statements advocating the election or 
defeat of a candidate that might constitute independent expenditures. 

The committee has presented several fundraising scenarios that it is considering. Each has been 
restated as an lssue in the sections below. 

ISSUE ONE 

May the Committee communicate with its contributors and ask them to make contributions to a list 
of candidates provided by Ule Committee? 

OPINION 

Yes, the Committee may communicate with its members and ask them to make contributions to a 
list of candidates provided by the Committee. Costs of such a solicitation are reported as general 
committee disbursements since the solicitation is made without such candidate or principal 
campaign committee involvement as would make the transaction an approved expenditure under 
Minn. Stat. § 10A.O1, subd. 10a and does not include material that would make it an independent 
expenditure under Minn. Stat. § 10A.O1, subd. lob. 

The solicitation described may require the Committee to file a solicitor's report with the Board under 
Minn. Stat. 5 lOA.20, subd. 14, which provides as follows: 

"[A] . . . political committee . . . that directly solicits and causes others to make contributions to 
candidates or a caucus of the members of a political party in a house of the legislature, that 
aggregate more than $5,000 in a calendar year must file with the board a report disclosing the 
amount of each contribution, the names of the contributors, and to whom the contributions were 
given. The report for each calendar year must be filed with the board by January 31 of the 
following year. The report must cover the accumulated contributions made or received during the 
calendar year. " 

ISSUE TWO 

In the event that the solicitation described in lssue One is permitted, may the checks issued in 
response to the soliatation be sent to the Committee for distribution to the designated candidates? 



OPINION 

Collection of donor checks by a political committee for delivery to designated candidates (often 
referred to as "bundling") is not prohibited. However, the bundled contributions are subject to the 
provisions of Minn. Stat. Q 10A.27, subd. 1, which provides that the treasurer of the recipient 
principal campaign committee may not accept contributions "made or delivered by any . . . political 
committee " in excess of the contribution limits applicable to the particular office. 

Thus, the aggregate amount the Committee may contribute directly and deliver on behalf of other 
donors is subject to the single contribution limit set forth in Minn. Stat. Q 10A.27, subd. 1, applicable 
to the candidate's office. 

ISSUE THREE 

If the solicitation described in lssue One is permitted, may the Committee ask contributors to mail 
the contributions directly to the specified candidates? 

OPINION 

Yes, the Committee may ask contributors to mail the contributions directly to the specified 
candidates. This solicitation method will not trigger the bundling limits of Minn. Stat. 5 lOA.27, 
subd. 1. 

ISSUE FOUR 

In the solicitation described in lssue One, may the Committee provide addresses or addressed 
envelopes to assist its contributors in making direct contributions to the candidates supported by 
the Committee? 

OPINION 

Yes, the Committee may provide addresses or addressed envelopes to assist its contributors in 
making additional contributions to the candidates supported by the Committee. 

Costs of materials, preparation, and mailing of address lists or envelopes are reported as general 
committee disbursements since the solicitation is made without such candidate or committee 
involvement as would make the transaction an approved expenditure under Minn. Stat. § 10A.O1, 
subd. 1Oa and does not include material that would make it an independent expenditure under 
Minn. Stat. 5 10A.O1, subd. lob. 

ISSUE FIVE 

May the Committee reorganize itself as a membership organization in which a requirement of 
membership is that each member make contributions in a specified minimum aggregate amount to - -  - 
candidates~on a list provided by the Committee? If so, may the Committee require its members to 
report to the Committee the contributions they make to meet their membership obligation? 



OPINION 

Organization of a political committee in which members are required to make contributions to 
candidates specified by the political committee is not prohibited by Minnesota Statutes Chapter 
1OA. However, the political cornmittee would be subject to the attribution provisions of Minn. Stat. 
5 10A.15, subd. 3b. 

Minn. Stat. 5 lOA.15, subd. 3b, applies to contributions that are directed to a principal campaign 
committee by a political cornmittee. Directed contributions are attributable to the political committee 

~ ~ 

that controls the contributions. Thus, the aggregate of such contributions to a candidate's principal 
campaign committee is subject to the contribution limit applicable political committee that controls 
the contributions. 

The proposed membership structure would allow the Committee to provide a list of candidates to 
members, who would be required to make contributions totaling at least a specified minimum 
amount to candidates on the list. 

The Committee's control of the list and the specified minimum amounts is sufficient to trigger 
application of the attribution rules of Minn. Stat. 5 10A.15, subd. 3b, which is applicable when a 
political committee orders, commands, controls, or instructs its members to make certain 
contributions. The fact that an individual donor can determine the timing, amount, and recipient of 
individual contributions (subject to the restriction that the recipient must be on the list), is not 
sufficient to remove the plan from the scope of the statute. 

Under the proposed membership plan the Committee is required to obtain contribution information 
from its members so that it may notify principal campaign committee treasurers of contributions that 
are attributable to the Committee pursuant to Minn. Stat. 5 lOA.15, subd. 3b. 

,- 
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CITED STATUTES 

Minnesota Statutes §lOA.Ol Definitions 
. . .  

Subd. 10a. Approved expenditure. "Approved expenditure" means an expenditure made on 
behalf of a candidate by an entity other than the principal campaign committee of that candidate, 
which expenditure is made with the authorization or expressed or implied consent of, or in 
cooperation or in concert with, or at the request or suggestion of that candidate, the candidate's 
principal campaign committee or the candidate's agent. An approved expenditure is a contribution 
to that candidate. 

Subd. lob. Independent expenditure. "lndependent expenditure" means an expenditure 
expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, which expenditure is 
made without the express or implied consent, authorization, or cooperation of, and not in concart 
with or at the request or suggestion of, any candidate or any candidate's principal campaign 
committee or agent. 

5 10A.15 Contributions 

Subd. 3b. Attributable contributions. Contributions made to a candidate or principal campaign 
committee that are directed to that candidate or principal cam~aian committee bv a political fund or 
committee must be reported as attributable to the political fund o;committee and c k n t  toward the 
contribution limits of that fund or committee specified in section lOA.27. if the political fund or 
committee was organized or is operated primarily to direct contributions other than from its own 
funds to one or more candidates or orinci~al campaion committees. The treasurer of the DOlitical 
fund or committee shall advise the Andidate or k e  candidate's principal campaign cornittee if the 
contribution or contributions are not from the funds of the political fund or the political committee 
and the original source of the funds. As used in this subd/vision, the term "dikct" includes, but is 
not limited to, order, command, control, or instruct. A violation of this subdivision is a violation of 
section lOA.29. 

3 10A.20 Campaign Reports 
. . .  

Subd. 14. Reports by solicitors. An individual, association, political committee, or political fund, 
other than a candidate or the members of a candidate's principal campaign committee, that directly 
solicits and causes others to make contributions to candidates or a caucus of the members of a 
political party in a house of the legislature, that aggregate more than $5,000 in a calendar year 
must file with the board a report disclosing the amount of each contribution, the names of the 
contributors, and to whom h e  contributions were given. The report for each calendar year must be 
filed with the board by January 31 of the following year. The report must cover the accumulated 
contributions made or received during the calendar year. 


