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 State of Minnesota 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 

190 Centennial Building  .  658 Cedar Street  .  St. Paul, MN  55155-1603 
 
 
 THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTITY 
THE REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON PUBLIC DATA 

 under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 
 
 
RE: Use of campaign funds to rent, lease, or purchase an automobile, legality of 

anonymous contributions, and authority of deputy treasurer.  
 

ADVISORY OPINION 321 
 

 
SUMMARY 

 
Principal campaign committees that use campaign funds to purchase, lease, or rent a 
vehicle must allocate the cost of using the vehicle for both campaign activities and 
noncampaign activities in order to accurately report to the Board.  Anonymous 
contributions of over $20 must be forwarded in their entirety to the Campaign Finance 
and Public Disclosure Board.  Deputy treasurers who are delegated authority by a 
principal campaign committee may submit reports and filings to the Board.    
 
 

FACTS 
 
As the campaign chair for a candidate exploring the possibility of running for office, you 
ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board  (the Board) for an advisory 
opinion based on the following facts: 
 

1. You represent a potential candidate that will be covered by the provisions of 
Minnesota Statutes Chapters 10A and 211B. 

 
2. You ask for clarification of the terms “travel and transportation” as used in 

Minnesota Statutes 211B.12, as well as specific information on the legality of 
using campaign funds to lease, rent, or purchase an automobile.   

 
3. You ask for clarification of the provisions for accepting anonymous contributions 

as provided in Minnesota Statutes 10A.15. 
 

4. You ask what responsibility a principal campaign committee can delegate to a 
deputy treasurer. 
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ISSUE ONE 
 

May campaign funds be used to rent, lease, or purchase an automobile for use in 
campaign related functions?   
 

OPINION 
 

Minnesota Statutes 211B.12 provides a listing of permitted campaign expenditures that 
may be made by candidates for state office and prohibits the conversion of campaign 
funds to personal use.  The Board has no authority to issue an opinion interpreting this 
statute, or any statute outside of Chapter 10A. You may wish to confer with legal counsel 
to determine what constraints this statute places on the use of campaign funds, and in 
particular the meaning of “travel and transportation” as used in the statute. 
 
If you determine that Minnesota Statutes 211B.12 allows for the use of campaign funds 
to purchase, lease, or rent a vehicle you will need to report all expenditures of campaign 
funds for that purpose to the Board.  If an automobile is rented, the committee will need 
to ensure that either the vehicle is used only for campaign related purposes, or provide a 
system to accurately monitor the cost of using the vehicle for non-campaign related 
purposes.    This monitoring is necessary to ensure that campaign funds are not converted 
to personal use.    
 
For a related issue the Board has established in Minnesota Rules 4503.0500, subpart 8, 
that contributing the use of an automobile to a campaign is an in kind contribution valued 
at the lowest rate used by the state of Minnesota to reimburse its employees for 
automobile use.  (As of the date of this opinion that rate is 23 cents per mile.)  The Board 
believes that this rate should be used to determine a fair cost when billing an individual 
for personal use of a vehicle rented by the committee.  Money paid to the committee for 
non-campaign related use of the vehicle would be reported to the Board as miscellaneous 
income. 
 
The price paid for renting, leasing, or purchasing a vehicle should be no less than the fair 
market value that would be paid by any private individual not associated with the 
campaign.   If the price paid for use of the vehicle by the principal campaign committee is 
less than fair market value, the vendor will have made an in kind contribution to the 
principal campaign committee.  The value of the in kind contribution will equal the 
difference between fair market value and actual cost.  In kind contributions of over $100 
must be reported to the Board.   
 
A committee receiving a in kind contribution from a vendor should be aware that if the 
vendor is a corporation, the contribution is prohibited under Minnesota Statutes 211B.15, 
subdivision 2. 
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If a committee leases a vehicle for campaign use, the issues related to reporting the 
expenditures incurred and monitoring the use of the vehicle are the same as those 
described above when renting an automobile. 
 
If a committee purchases a vehicle for campaign use, the issues related to reporting the 
expenditures incurred and monitoring the use of the vehicle are the same as those 
described above when renting an automobile.   In addition, a vehicle purchased by a 
principal campaign committee is an asset of the committee that must be accounted for 
upon the sale of the vehicle, or the termination of the committee.  The method of 
disposing of the vehicle and the amount the vehicle is sold for must be reported to the 
Board.  A principal campaign committee is responsible to ensure that all physical assets 
of the committee, including a vehicle, are either used for campaign purposes or the 
committee is reimbursed at an appropriate rate for their use. This responsibility does not 
end when a given campaign or election cycle is complete.    
 
 

ISSUE TWO 
 

Are all anonymous contributions prohibited, or only those in excess of $20?  
 
 

OPINION 
 

Minnesota Statutes 10A.15, subdivision 1, provides in part that “A…principal campaign 
committee…may not retain an anonymous contribution in excess of $20,”.    Therefore, 
an anonymous contribution which does not exceed $20 may be retained by a committee. 
A contribution of over $20 may be retained if the contributor’s name, address, amount of 
contribution, and date of receipt are known and recorded by the committee.   In addition, 
a committee that receives aggregate contributions from an individual of over $100 must 
collect and retain information on the contributor’s employer or occupation.   
 

 
ISSUE THREE 

 
Can a deputy treasurer for a Principal Campaign Committee sign the reporting documents 
required by the Board? 

 
OPINION 

 
Minnesota Statutes 10A.11, subdivision 3, provides in part that a principal campaign 
committee may appoint one or more deputy treasurers.   To be recognized by the Board, a 
deputy treasurer must be identified on the Principal Campaign Committee Statement of 
Registration and Organization.  It is the opinion of the Board that a deputy treasurer can 
sign and file required reports and statements with the Board.  However the treasurer of a 
principal campaign committee remains responsible for the accuracy and timeliness of 
reports submitted by a deputy treasurer.  Ultimately the candidate is responsible for the 



candidate's principal campaign committee's compliance with Minnesota Statutes Chapter 
10A. (Mmesota Rules 4503.0200 subp. 2). 

Issued 8- 8/00 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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Cited Statutes and Rules 

 
10A.11 Organization of Committees and Party Units.  
 
    Subdivision 1.    Chair and treasurer.  A political committee, principal campaign 
committee, or party unit must have a chair and a treasurer.  The chair and treasurer may 
be the same individual.  
 
    Subd. 2.    Treasurer vacancy.  A political committee, principal campaign committee, 
or party unit may not accept a contribution or make an expenditure or permit an 
expenditure to be made on its behalf while the office of treasurer is vacant.  
 
    Subd. 3.    Deputy treasurers.  The treasurer of a  political committee, principal 
campaign committee, or party unit  may appoint as many deputy treasurers as necessary 
and is  responsible for their accounts. 
 
 
10A.15 Contributions.  
 
    Subdivision 1.    Anonymous contributions.  A political committee, political fund, 
principal campaign committee, or party unit may not retain an anonymous contribution in 
excess of  $20, but must forward it to the board for deposit in the general account of the 
state elections campaign fund.  
 
    Subd. 2.    Source; amount; date.  An individual who receives a contribution in excess 
of $20 for a political committee, political fund, principal campaign committee, or  
party unit must, on demand of the treasurer, inform the  treasurer of the name and, if 
known, the address of the source  of the contribution, the amount of the contribution, and 
the date it was received.  
 
211B.12 Legal expenditures.  
 
    Use of money collected for political purposes is prohibited unless the use is reasonably 
related to the conduct of election  campaigns, or is a noncampaign disbursement as 
defined in section 10A.01, subdivision 10c.  The following are permitted expenditures 
when made for political purposes:  
 
    (1) salaries, wages, and fees;  
 
    (2) communications, mailing, transportation, and travel;  
 
    (3) campaign advertising;  
 
    (4) printing;  
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    (5) office and other space and necessary equipment,  
 furnishings, and incidental supplies;  
 
    (6) charitable contributions of not more than $50 to any  
 charity annually; and  
 
    (7) other expenses, not included in clauses (1) to (6),  that are reasonably related to the 
conduct of election campaigns.  In addition, expenditures made for the purpose of 
providing information to constituents, whether or not related to the conduct of an 
election, are permitted expenses.  Money collected for political purposes and assets of a 
political committee or political fund may not be converted to personal use. 
 
 
211B.15 Corporate Political Contributions.  
 
    Subdivision 1.    Definitions.  For purposes of this section, "corporation" means:  
 
    (1) a corporation organized for profit that does business  
 in this state;  
 
    (2) a nonprofit corporation that carries out activities in  
 this state; or  
 
    (3) a limited liability company formed under chapter 322B,  
 or under similar laws of another state, that does business in  
 this state.  
 
    Subd. 2.    Prohibited contributions.  A corporation may not make a contribution or 
offer or agree to make a contribution, directly or indirectly, of any money, property, free 
service of its officers, employees, or members, or thing of monetary value to a major 
political party, organization, committee, or individual to promote or defeat the candidacy 
of an individual for nomination, election, or appointment to a political office.  For the 
purpose of this subdivision,  "contribution" includes an expenditure to promote or defeat 
the  election or nomination of a candidate to a political office that  is made with the 
authorization or expressed or implied consent of, or in cooperation or in concert with, or 
at the request or  suggestion of, a candidate or committee established to support  or 
oppose a candidate.   
 
 
4503.0200 Organization Of Political Committees And Political Funds.  
 
     Subpart. 2.  Officers of principal campaign committee.  A candidate may be chair, 
treasurer, or both, of the candidate’s own principal campaign committee.  The candidate 
is ultimately responsible for the principal campaign committee's compliance with 
Minnesota Statutes, chapter 10A. 
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4503.0500 Contributions.  
 
    Subpart 8.  Value of contributions of automobile use.  Automobile use provided 
without reimbursement to the provider is  a donation in kind valued at the lowest rate 
used by the state of Minnesota to reimburse its employees for automobile use. 
 




