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State of Minnesota 
Campaign Finance & Public Disclosure Board 

First Floor South, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 
 
 

THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTITY 
THE REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON-PUBLIC DATA 

under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 
 

 
 
RE:  Definition of first time candidate. 
 

 
ADVISORY OPINION 322 

 
 

SUMMARY 
 

First time candidate status is lost if the candidate has previously received contributions or 
made expenditures in excess of $100 for an office whose territory contains more than one 
third of the population of the office currently sought.   
 
 

FACTS 
 
As a candidate for the office of state senate, you ask the Campaign Finance and Public 
Disclosure Board  (the Board) for an advisory opinion based on the following facts: 
 

1. You are a candidate for the office of state senate, and have registered a principal 
campaign committee with the Board for that office.  The Public Subsidy 
Agreement filed for that office identifies you as a first time candidate. 

 
2. In 1998 you registered a principal campaign committee for a house seat that 

represents more than 1/3 of the population in the territory for the office you are 
currently seeking.  The Public Subsidy Agreement filed for that office identifies 
you as a first time candidate. 

 
3. The previous committee (referred to herein as the “House Committee) filed with 

the Board on March 9th, 1998.  For calendar year 1998 the House Committee 
raised $1440 in contributions and disbursed $235.31 on campaign expenditures.   

 
4. The House Committee terminated on April 27th, 2000. 

 



5. You did not receive the party endorsement for the house seat in 1998. You did not 
file for the office, therefore your name did not appear on either the primary or 
general election ballot. 

ISSUE 

If an individual did not file for office and did not appear on the primary or general 
election ballot, were they a "candidate" for purposes of determining eligibility for the 
10% increase in the expenditure limit given to first time candidates? 

OPINION 

Yes, an individual who seeks nomination or election to an office without appearing on 
the ballot may be a "candidate" for purposes of determining first time candidate 
eligibility. 

Minn. Stat. § 10A.01 subd. 10, defines "candidate" for the purposes of Chapter 10A. It 
defines a candidate as an individual who seeks nomination or election as a constitutional 
officer, legislator, or judge. An individual is deemed to seek nomination or election to an 
office if they have received contributions or made expenditures in excess of $100. In the 
previous House campaign, your House Committee exceeded the $100 limit in both 
contributions and expenditures. Because that House seat contains territory with more 
than one third of the population of the Senate seat you now seek, you do not qualify as a 
first time candidate and are not eligible to receive a 10% increase in your expenditure 
limit under the provisions of Minn. Stat. 5 10A.25, subd. 2(d). 

Issued &H&& 
Wil Fluegel, Chair 
Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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Cited Statutes and Rules 

 
 
 

Minn. Stat. §10A.01 Subd. 10.    Candidate.  "Candidate" means an individual who 
seeks nomination or election as a state constitutional officer, legislator, or judge.  An 
individual is deemed to seek nomination or election if the individual has taken the action 
necessary under the law of this state to qualify for nomination or election, has received 
contributions or made expenditures in excess of $100, or has given implicit or explicit 
consent for any other person to receive contributions or make expenditures in excess of 
$100, for the purpose of bringing about the individual’s nomination or election.  A 
candidate remains a candidate until the candidate's principal campaign committee is 
dissolved as provided in section 10A.24. 
 
 
 
Minn. Stats. § 10A.25  Subd. 2.    Amounts.  (a) In a year in which an election is held 
for an office sought by a candidate, the principal campaign committee of the candidate 
must not make campaign expenditures nor permit approved expenditures to be made on 
behalf of the candidate that result in aggregate expenditures in excess of the following:  
 
    (1) for governor and lieutenant governor, running together,  $1,626,691;  
 
    (2) for attorney general, $271,116;  
 
    (3) for secretary of state and state auditor, separately,  $135,559;  
 
    (4) for state senator, $40,669;  
 
    (5) for state representative, $20,335.  
 
    (b) In addition to the amount in paragraph (a), clause (1),  a candidate for endorsement 
for the office of lieutenant  governor at the convention of a political party may make 
campaign expenditures and approved expenditures of five percent of that amount to seek 
endorsement.   
 
    (c) If a special election cycle occurs during a general election cycle, expenditures by or 
on behalf of a candidate in the special election do not count as expenditures by or on 
behalf of the candidate in the general election.  
 
    (d) The expenditure limits in this subdivision for an office are increased by ten percent 
for a candidate who is running for that office for the first time and who has not run 
previously for any other office whose territory now includes a population that is more 
than one-third of the population in the territory of the new office.  
 




