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SUMMARY 
 
A principal campaign committee may not use its funds to make approved or independent 
expenditures on behalf of a candidate for federal office.   
 

FACTS 
 
As a candidate for the office of state representative, you ask the Campaign Finance and 
Public Disclosure Board  (the Board) for an advisory opinion based on the following 
facts: 
 

1. You have a principal campaign committee registered with the Board for an office 
covered by the provisions of Minnesota Statutes Chapter 10A. 

 
2. You would like to use funds from your principal campaign committee to make 

either approved or independent expenditures on behalf of a candidate for federal 
office. 

 
3. If allowed, you plan to report any expenditure by your committee on behalf of a 

federal candidate as a campaign expenditure.   
 

 
ISSUE 1 

 
May a principal campaign committee make an independent expenditure on behalf of a 
candidate for federal office? 
 



OPINION 

No, independent expenditures may only be made for candidates running for state level 
office. 

For the purposes of Chapter 10A "candidate" is defined by Mim. Stat. 9 10A.O1 subd. 10 
as an individual who seeks nomination or election as a state constitutional officer, 
legislator, or judge. Federal offices are not a part of this definition, and therefore would 
not he included in anv reference to "candidate" in Cha~ter 10A. Therefore. the statutorv 
authority for principi campaign committees to make hdependent expenditures contained 
in Minn. Stat. 5 10A.01 subd. 18, extends only to candidates for state level office. 

ISSUE 2 

Can a principal campaign committee make a contribution to a candidate for federal 
office? 

OPINION 

No, a principal campaign committee is prohibited from making a direct contribution to a 
federal candidate by Minn. Stat. § 10A.27 subd. 9 (b). The prohibition in this statue 
applies to all contribution types, including approved expenditures. 
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Cited Statutes and Rules 
 
 
 

Minn. Stat. §10A.01 Subd. 10.    Candidate.  "Candidate" means an individual who 
seeks nomination or election as a state constitutional officer, legislator, or judge.  An 
individual is deemed to seek nomination or election if the individual has taken the action 
necessary under the law of this state to qualify for nomination or election, has received 
contributions or made expenditures in excess of $100, or has given implicit or explicit 
consent for any other person to receive contributions or make expenditures in excess of 
$100, for the purpose of bringing about the individual’s nomination or election.  A 
candidate remains a candidate until the candidate's principal campaign committee is 
dissolved as provided in section 10A.24. 
 
 
 Minn. Stat. §10A.01 Subd.  18.  Independent expenditure.  "Independent expenditure" 
means an expenditure expressly advocating the election or defeat of a clearly identified 
candidate, if the expenditure is made without the express or implied consent, 
authorization, or cooperation of, and not in concert with or at the request or suggestion of, 
any candidate or any candidate’s principal campaign committee or agent.  An 
independent expenditure is not a contribution to that candidate.  An expenditure by a 
political party or political party unit in a race where the political party has a candidate on 
the ballot is not an independent expenditure. 
 
 
 Minn. Stat. §10A.27 Subd. 9(b).   Contributions to and from other candidates.  
  
    (b) A candidate's principal campaign committee must not accept a contribution from, 
or make a contribution to, a committee associated with a person who seeks nomination or 
election to the office of President, Senator, or Representative in Congress of the United 
States.  
 
  
 




