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  RE:    A public officials presence at a party paid for by a lobbyist principal. 
 
 ADVISORY OPINION # 330 
 
 SUMMARY 
 
A public official may attend a party paid for by a lobbyist principal without violating the gift law 
by, 1) directly reimbursing the lobbyist principal for the official's fair share of the expenses 
incurred by the lobbyist principal in hosting the party; or, 2) contributing to the party some item 
or items whose value is equal to or greater than the official's fair share of the value of the party. 
 

FACTS 
 
You ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board (Board) for an advisory opinion 
concerning issues related to the following facts: 
 

1. You are a public official as defined in Minn. Stat. 10A.01, subd. 35, and therefore subject to 
the restriction on gifts provided in Minn. Stat. 10A.071. 

 
2. Before accepting your current position you were employed by a corporation that is a 

lobbyist principal (an entity that employs lobbyists) in the state of Minnesota.  
 

3. Your former employer paid for a farewell party in your honor after you had assumed your 
duties as a public official. 

 
4. You made remarks expressing gratitude at the party. 
 
5. You brought an item of value (wine) to the party. 
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ISSUE ONE 
 
Was partaking in food or beverage or entertainment at the farewell party a prohibited gift under the 
provisions of Minn. Stat. 10A.071?     
 
  OPINION 
 
Yes, as provided in the facts a lobbyist principal paid for the cost of the party, and you were a 
public official at the time the party occurred.  Furthermore, Minn. Rules 4512.0100, subp. 3, 
defines meals and entertainment as a prohibited gift. The Board has recognized in previous 
opinions that the gift prohibition statute does not make a distinction or exception for gifts given 
at occasions, or with motives, that are purely social in nature.  Therefore, the Board concludes 
that the gift prohibition extends to situations that might be seen as common courtesy if the 
individual receiving the gift was not a public official. 
 

ISSUE TWO 
 
Did your remarks at the party qualify as one of the exceptions to the gift prohibition? 
 

OPINION 
 

No. Minn. Stat. 10A.071, subd. 3 (a)(7), provides an exception to the gift prohibition  for food or 
beverage provided to public officials that make a speech or answer questions as part of a 
program.  The Board has held in previous opinions, and continues to understand, that this 
exception is narrow. The exception is intended only for events at which there is a formal program 
centered, at least in part, on the presentation made by the public official.  Remarks made by a 
public official that are informal, even if there is a social expectation that they are made, are not of 
the type that qualifies as an exception to the gift prohibition . 
 

ISSUE THREE 
 

Could you partake in food or beverage or entertainment at the party without violating the gift 
prohibition if you contributed an item of equal or greater value to the fair value of the goods and 
services you consumed at the party? 
 
Yes.  Minn. Stat. 10A.071, subd. 1, defines a gift in part as something “…received without the 
giver receiving consideration of equal or greater value in return.”  Consequently, if the value of 
the wine you provided is at least equal to the fair market worth of the goods and services you 
received while at the party, then attending the party was a transaction and not a prohibited gift.  
One way of determining the fair market value of the goods and services you were provided 
would be to total the cost of the food, beverage, entertainment, decoration, and wait staffing 
provided by the lobbyist principal, and dividing that amount by the number of individuals that 



attended the party. If the fair value of your proportional share of attending the party is greater 
than your contribution, you should reimburse the difference to the lobbyist principal. 

Although not included as a fact in this opinion request, the Board notes that any present 
provided to a public official cannot be added to the calculation used to determine the fair market 
value of attending the party. The public official must reimburse the full value of any present 
paid for by a lobbyist or lobbyist principal in order to avoid a violation of the gift prohibition. 

Issued: 
i 

nance and Public Disclosure Board 
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CITED STATUTES AND RULES 
 
MINNESOTA STATUTES  
10A.01 DEFINITIONS. 
  
Subd. 35.    Public official.  "Public official" means any:  
  
 (1) member of the legislature;  
  
 (2) individual employed by the legislature as secretary of the senate, legislative auditor, 
chief clerk of the house, revisor of statutes, or researcher, legislative analyst, or  
attorney in the office of senate counsel and research or house research;  
  
  (3) constitutional officer in the executive branch and the officer's chief administrative 
deputy;  
  
 (4) solicitor general or deputy, assistant, or special assistant attorney general;  
  
 (5) commissioner, deputy commissioner, or assistant commissioner of any state 
department or agency as listed in section 15.01 or 15.06;  
  
 (6) member, chief administrative officer, or deputy chief administrative officer of a state 
board or commission that has either the power to adopt, amend, or repeal rules, or the power to 
adjudicate contested cases or appeals;  
  
 (7) individual employed in the executive branch who is authorized to adopt, amend, or 
repeal rules or adjudicate contested cases;  
  
 (8) executive director of the state board of investment;  
  
 (9) deputy of any official listed in clauses (7) and (8);  
  
 (10) judge of the workers' compensation court of appeals;  
  
 (11) administrative law judge or compensation judge in the state office of administrative 
hearings or referee in the department of economic security;  
  
 (12) member, regional administrator, division director, general counsel, or operations 
manager of the metropolitan council;  
  
 (13) member or chief administrator of a metropolitan agency;  
  
 (14) director of the division of alcohol and gambling enforcement in the department of 
public safety;  
  
 (15) member or executive director of the higher education facilities authority;  
  
 (16) member of the board of directors or president of Minnesota Technology, Inc.; or  
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 (17) member of the board of directors or executive director of the Minnesota state high 
school league.  
 
 
10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1.    Definitions.   
 
 (a) The definitions in this subdivision apply to this section.  
  
 (b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return.  
  
 (c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of a 
metropolitan governmental unit.  
  
Subd. 2.    Prohibition.  A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal.  
  
 Subd. 3.    Exceptions.   
 
 (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is:  
  
      (1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 11;  
  

 (2) services to assist an official in the performance of official duties, including but 
not limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection with 
legislation, and services to constituents;  
  

 (3) services of insignificant monetary value;  
  

 (4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of 
specialty or to a charitable cause;  
  

 (5) a trinket or memento of insignificant value;  
  

 (6) informational material of unexceptional value; or  
  

 (7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the 
recipient's place of work by an organization before whom the recipient appears to make a 
speech or answer questions as part of a program.  
  
 (b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given:  
  

 (1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose 
members are not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or  
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 (2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, 
unless the gift is given on behalf of someone who is not a member of that family.  
 
 
4512.0100 DEFINITIONS.  
Subpart 1.  Scope.  The definitions in this part apply to this chapter and Minnesota Statutes, 
section 10A.071.  The definitions in chapter 4501 and in Minnesota Statutes, chapter 10A, apply to 
this chapter.  
 
Subp. 3.  Gift.  In addition to those categories specified in Minnesota Statutes, section 10A.071, 
subdivision 1, the following are included within the definition of gift:  
 
 A.  meals and entertainment;  
 B.  loans of personal property for less than payment of fair market value;  
 C.  giving preferential treatment for purchases;  
 D.  honoraria; and  
 E.  payment of loans or other obligations.  
 
 
  
 
 
 




