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State of Minnesota 
Campaign Finance & Public Disclosure Board 

Suite 190, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 
 
 
 THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTIFY 

THE REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON-PUBLIC DATA 
under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 

 
     
 
RE: Mailings to members of an organization for the purpose of influencing the 

nomination or election of a candidate is a campaign expenditure that must be 
made through a political committee. 

 
 
 

ADVISORY OPINION 342 
 

 
SUMMARY 

 
A mailing to members of an association that supports a legislator and announces that the 
legislator received an award for his voting history is a campaign expenditure that 
influences the nomination or election of the legislator.  This is true even if the award is 
based on a ranking of legislative voting that is not in itself intended to influence the 
outcome of an election.   
 

FACTS 
 
As the State Director for an association, and the treasurer for a registered political 
committee, you ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board  (the Board) for 
an advisory opinion based on the following facts: 
 
 

1. The association does not provide administrative support to the registered political 
committee, but the organizations are associated. 

 
2. The association rates voting records for Minnesota legislators, and may issue 

awards to legislators based on their voting record.   The association would like to 
do a mailing (example attached to request) to members of the association 
announcing that certain legislators have, based on their voting record, received an  
award.  The mailing will be legislative district specific, so that only members who 
reside in the district of a legislator(s) receiving an award will receive the mailing. 
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3. The political committee endorses candidates, and sends mailings to members 
announcing endorsed candidates. The political committee has considered these 
mailings campaign expenditures and reports them as such to the Board. 

 
 

ISSUE ONE 
 

If the association sends some or all of its members the example announcement of a 
legislator earning an award from the association, is the cost of the mailing a campaign 
expenditure? 
  

OPINION 
 
In the example provided to the Board, members of the organization learn from the 
mailing that a legislator has earned the award based on their voting record over the last 
two years.  The mailing goes on to extol the understanding the legislator has of the role of 
the association in the Minnesota economy, and to explain that the legislator is a good 
friend of the association and a real supporter of the association.”   
 
The award given to the legislator, the listing of the positive qualities of the legislator, and 
that the mailing announcing the award is sent by district to members who can vote for the 
legislator goes beyond merely announcing an informational scorecard of legislative 
voting history.  Using the example provided by the association, the Board concludes that 
the mailing would be a campaign expenditure that must be paid with political committee 
funds.   
 
The Board recognizes that many organizations wish to evaluate the voting record of 
legislators against an ideal voting record as defined by the organization. Legislative 
“scorecards” that track and rank the voting records of legislators are assumed to be 
educational in nature if presented as factual information to members of the organization, 
or to the general public at large.  However, the inclusion of the legislative scorecard, or 
any other educational information, does not make a mailing immune from classification 
as a campaign expenditure if other material or statements in the mailing have the clear 
purpose of influencing the nomination or election of a candidate. 
 
   

ISSUE TWO 
 

May an association send out letters, newsletters, or other publications to members only, 
reporting on a lawmakers past voting performance as measured against the association’s 
rating criteria, and not have it counted as a political committee expenditure?   
 
 

OPINION 
 
Providing a legislative scorecard that contains information on the voting record of 
members of the legislator when compared to an ideal voting record as defined by an 



association is not necessarily a campaign expenditure. An association may have purposes 
that are not campaign related to inform its membership of legislative voting records. 

When the legislative scorecard is used as a tool, or part of an overall effort, to influence 
the nomination or election of a candidate, it becomes a campaign expenditure as defined 
in Minn. Stat. 5 1 0A.01, subd. 9. Campaign expenditures must be made through a 
registered political committee. 

Issued @!Bb~ 
Campaign l?inance and Public Disclos e Board + 
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Cited Statutes   
 
 

10A.01 DEFINITIONS. 
 
 
 Subd. 9.    Campaign expenditure.  "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or 
incurred for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for 
the purpose of promoting or defeating a ballot question.  
  
An expenditure is considered to be made in the year in which the candidate made the 
purchase of goods or services or incurred an obligation to pay for goods or services.  
  
An expenditure made for the purpose of defeating a candidate is considered made for the 
purpose of influencing the nomination or election of that candidate or any opponent of 
that candidate.  
  
Except as provided in clause (1), "expenditure" includes the dollar value of a donation in 
kind.   
 
"Expenditure" does not include:  
  
  (1) noncampaign disbursements as defined in subdivision 26;  
  
 (2) services provided without compensation by an individual volunteering 
personal time on behalf of a candidate, ballot question, political committee, political 
fund, principal campaign committee, or party unit; or  
  
 (3) the publishing or broadcasting of news items or editorial comments by the 
news media.  
  
 
10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
 
Subdivision 1.    Definitions.   
 
 (a) The definitions in this subdivision apply to this section.  
  
 (b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance 
or forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and 
received without the giver receiving consideration of equal or greater value in return.  
  
 (c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local 
official of a metropolitan governmental unit.  
  
Subd. 2.    Prohibition.  A lobbyist or principal may not give a gift or request another to 
give a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal.  



 5

  
 Subd. 3.    Exceptions.   
 
 (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is:  
  
      (1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 11;  
  

 (2) services to assist an official in the performance of official duties, 
including but not limited to providing advice, consultation, information, and 
communication in connection with legislation, and services to constituents;  
  

 (3) services of insignificant monetary value;  
  

 (4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field 
of specialty or to a charitable cause;  
  

 (5) a trinket or memento of insignificant value;  
  

 (6) informational material of unexceptional value; or  
  

 (7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from 
the recipient's place of work by an organization before whom the recipient appears to 
make a speech or answer questions as part of a program.  
  
 (b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given:  
  

 (1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose 
members are not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the 
group; or  
  

 (2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the 
recipient, unless the gift is given on behalf of someone who is not a member of that 
family.  
  
   
 
  
  
 




