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State of Minnesota 

Campaign Finance & Public Disclosure Board 
Suite 190, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 

 
 
 

THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTIFY THE 
REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON-PUBLIC DATA 

under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 
 
  
  
RE:  Acceptance of Gifts by a Local Official in a Metropolitan Governmental Unit      

 
 

ADVISORY OPINION 348 
 
 

SUMMARY 
   
A metropolitan governmental unit may not retroactively accept gifts to local officials in 
order to make the gifts permissible under the provisions of Minn. Stat. §10A.071. 
   

FACTS 
 
As a local official of a metropolitan governmental unit you ask the Campaign Finance 
and Public Disclosure Board (the Board), for an advisory opinion based on the following 
hypothetical facts:  
 

1. As an elected local official of a metropolitan governmental unit you accept an 
offer to fly on a private plane for the purpose of attending an out of state event.  
You also accept a ticket to attend the event. 

 
2. You do not pay for either the cost of the flight or the ticket to the event. 
  
3. The association that provides the ticket to the event has a lease and a service 

contract with the metropolitan governmental unit.   
 

4. The owner of the private plane has a financial interest in the association, and is 
part owner of another business that is in litigation with the governmental unit.  

 
5. While out of state you conduct business for the governmental unit by attending a 

meeting.   
 

6. While attending the event you meet with business leaders to discuss the state of 
local business and to promote the metropolitan governmental unit. 
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7. The metropolitan governmental unit did not take action to accept the plane ride or 
event ticket as gifts to the governmental unit prior to their use.  The metropolitan 
governmental unit may take action to accept the plane ride and event ticket as 
gifts to the governmental unit after they have been used. 

  
ISSUE ONE 

 
If you conduct government business or promote the metropolitan governmental unit, may 
you accept the event ticket and plane ride?    
  

OPINION 
 
No.  A local official in a metropolitan governmental unit may not accept gifts under 
Minn. Stat. §10A.071 if they are given by a lobbyist, a lobbyist principal, or are given at 
the request of a lobbyist or lobbyist principal.   Board records show that the association 
that provided the event ticket, and organizations affiliated with the association, employ 
registered lobbyists.  Therefore, a game ticket provided by the team is a prohibited gift 
from a lobbyist principal.   
 
As provided in the facts of this opinion an individual who has a financial interest in the 
association that provided the event ticket provided the use of his personal airplane for the 
flight.   A financial interest in, or employment by, an association that is a lobbyist 
principal does not in itself make an individual a lobbyist (See Advisory Opinions 177 and 
201). If the use of the airplane was not at the request of a lobbyist, or any association that 
is, or should be, registered as a lobbyist “principal” as defined in Minn. Stat. §10A.01, 
subd. 33, then the transportation to the out of state event was not prohibited under Minn. 
Stat. §10A.071.  However, if an individual provides a gift at the request of a lobbyist or 
lobbyist principal, or is reimbursed for the cost of the gift by a lobbyist or lobbyist 
principal, then the individual is a conduit for the gift that does not change its prohibited 
status (Minnesota Rules 4512.0300).  The facts provided for this opinion are insufficient 
for the Board to conclude whether the use of the plane would be a prohibited gift under 
Chapter 10A.   
 
The Board has consistently found that the cost of attending a meeting or conference 
provided by a lobbyist or lobbyist principal to an official is a prohibited gift that does not 
fall within the exceptions to the gift prohibition provided in Minn. Stat. §10A.071, subd. 
3, (See Advisory Opinions 155, 163, 168, 172, 175, 179, 186, and 206).  Attending a 
conference or meeting at which government business is conducted does not make the 
travel to the conference or meeting exempt from the gift prohibition contained in Minn. 
Stat. §10A.071.    
    

ISSUE TWO 
 

May the governing body of the metropolitan governmental unit accept the gifts on behalf 
of the governmental unit after I have used them?   

 
 
 
 



OPINION 

No. Retroactive acceptance of a gift(s) used by an official does not change the nature of 
the gift, or override the gift prohibition contained in Minn. Stat. §10A.071. As a state 
statute the provisions of Minn. Stat. §10A.071 may not be modified or nullified by local 
ordinance or resolution. 

ISSUE THREE 

May the governing body of the metropolitan governmental unit pass a resolution to 
accept an offered service from a lobbyist or a lobbyist principal as a gift to the 
governmental unit, if only local officials of the governmental unit are expected to use the 
gift? 

OPINION 

No. If the gift is provided for the use of local officials it may not be accepted even if it is 
the governing body (made up of local officials) that determines which specific official 
will use the gift. It is possible that a lobbyist or lobbyist principal could make a gift to 
the metropolitan governmental unit that would not violate Minn. Stat. 9 10A.071 if the 
gift is made without knowledge or condition as to which individuals will use the service, 
and if the gift is made in such a way that it is not targeted for the use of local officials. A 
metropolitan governmental unit may wish to ask for another advisory opinion based on 
the specific facts of an offered gift if there are questions as to whether the gift is 
appropriate. 

NOTE 

The Board notes that Minn. Stat. $471 395,  prohibits local official from accepting gifts 
from individuals who are not lobbyists under certain circumstances. This statute is not 
under the Board's jurisdiction. You are advised to consult your own legal advisors with 
regard to its possible application to the facts you presented. 

cadpaign Finance and Public Disclosure Board 
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Cited Statutes and Rules 
 
10A.01 Definitions.  
 
 
Subd. 22.    Local official.  "Local official" means a person who holds elective office in a 
political subdivision or who is appointed to or employed in a public position in a political 
subdivision in which the person has authority to make, to recommend, or to vote on as a 
member of the governing body, major decisions regarding the expenditure or investment 
of public money.  
 
Subd. 24.    Metropolitan governmental unit.  "Metropolitan governmental unit" means 
any of the seven counties in the metropolitan area as defined in section 473.121, 
subdivision 2, a regional railroad authority established by one or more of those counties 
under section 398A.03, a city with a population of over 50,000 located in the seven-
county metropolitan area, the metropolitan council, or a metropolitan agency as defined 
in section 473.121, subdivision 5a.  
 
Subd. 33.    Principal.  "Principal" means an individual or association that:   
 
    (1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a lobbyist, 
compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or  
 
    (2) is not included in clause (1) and spends a total of at least $50,000 in any calendar 
year on efforts to influence legislative action, administrative action, or the official action 
of metropolitan governmental units, as described in section 10A.04, subdivision 6.   
 
 
10A.071 Certain gifts by lobbyists and principals prohibited.  
 
    Subdivision 1.    Definitions.  (a) The definitions in this subdivision apply to this 
section.  
 
    (b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and 
received without the giver receiving consideration of equal or greater value in return.  
 
    (c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official 
of a metropolitan governmental unit.  
 
    Subd. 2.    Prohibition.  A lobbyist or principal may not give a gift or request another 
to give a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal.  
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    Subd. 3.    Exceptions.  (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is:  
 
    (1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 11;  
 
    (2) services to assist an official in the performance of official duties, including but not 
limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection 
with legislation, and services to constituents;  
 
    (3) services of insignificant monetary value;  
 
    (4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty 
or to a charitable cause;  
 
    (5) a trinket or memento of insignificant value;  
 
    (6) informational material of unexceptional value; or  
 
    (7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's 
place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or 
answer questions as part of a program.  
 
    (b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given:  
 
    (1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are 
not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or  
 
    (2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless the 
gift is given on behalf of someone who is not a member of that family. 
 
 
471.895 Certain gifts by interested persons prohibited.  
 
    Subdivision 1.    Definitions.  (a) The definitions in this subdivision apply to this 
section.  
 
    (b) "Gift" has the meaning given it in section 10A.071, subdivision 1.  
 
    (c) "Interested person" means a person or a representative of a person or association 
that has a direct financial interest in a decision that a local official is authorized to make.  
 
    (d) "Local official" means an elected or appointed official of a county or city or of an 
agency, authority, or instrumentality of a county or city.  
 
    Subd. 2.    Prohibition.  An interested person may not give a gift or request another to 
give a gift to a local official.  A local official may not accept a gift from an interested 
person.  
 
    Subd. 3.    Exceptions.  (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is:  
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    (1) a contribution as defined in section 211A.01, subdivision 5;  
 
    (2) services to assist an official in the performance of official duties, including but not 
limited to providing advice,  consultation, information, and communication in connection 
with legislation, and services to constituents;  
 
    (3) services of insignificant monetary value;  
 
    (4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty 
or to a charitable cause;  
 
    (5) a trinket or memento of insignificant value;  
 
    (6) informational material of unexceptional value; or  
 
    (7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's 
place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech  
 or answer questions as part of a program.  
 
    (b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given:  
 
    (1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are 
not local officials, and an equivalent gift is given or offered to the other members of the 
group;  
 
    (2) by an interested person who is a member of the family of the recipient, unless the 
gift is given on behalf of someone who is not a member of that family; or  
 
    (3) by a national or multistate organization of governmental organizations or public 
officials, if a majority of the dues to the organization are paid from public funds, to  
 attendees at a conference sponsored by that organization, if the gift is food or a beverage 
given at a reception or meal and an equivalent gift is given or offered to all other 
attendees.  
 
 
4512.0300 GIFTS PAID FOR BY THIRD PARTIES.  
 
    A gift is given by the individual or association paying for the gift or reimbursing 
another for the gift.  
 
 
 




