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State of Minnesota 

Campaign Finance & Public Disclosure Board 
Suite 190, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 

 
 
 
   

THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTIFY THE 
REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON-PUBLIC DATA 

under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 
 
  
 
RE:    Lobbying on a contingency fee basis. 

 
 
 

ADVISORY OPINION 350 
 
 

SUMMARY 
   
Lobbyists may not provide services on a contingency fee basis to a client for which they 
are registered to lobby.    
 

FACTS 
 
As a member of a law firm that represents registered lobbyists you ask the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board (the Board), for an advisory opinion based on the 
following facts:  
 

1. Potential clients who want assistance in selling goods or services to the state 
occasionally approach lobbyists for assistance in securing state government 
contracts. 

 
2.  The lobbyists are asked to assist the clients in securing the contracts on a 

contingency fee basis. 
  
3.  The securing of the contract may in some cases necessitate the change, adoption, 

or repeal of an administrative rule or state statute.  
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ISSUE ONE 
 

Does Minnesota Statutes Chapter 10A prohibit a lobbyist from accepting compensation 
dependent in the clients being awarded a state procurement contract to sell goods and 
services to the state?    
  

OPINION 
 
If the effort to secure the contract will not require legislative action or the amendment, 
adoption, or repeal of an administrative rule, the services provided to the client do not 
meet the definition of lobbying provided in Minn. Stat. §10A.01, subd. 21.  If an 
individual is not lobbying, the compensation they receive for their services is not limited 
by the prohibition on contingent fees contained in Minn. Stat. §10A.06.   
 
 
     ISSUE TWO 
 
In the event that a lobbyist, as part of its representation of the client in the contract 
procurement process must work to change a law or administrative rule, may the lobbyist 
lawfully be paid a contingent fee for work dedicated to the procurement process and 
charge a non-contingent fee for legislative work? 
 
 

OPINION 
 
No.  The selling of goods or services and the effort to influence a legislative or 
administrative action that allows the awarding of the contract to purchase the goods or 
services, are mutually dependent on each other for success.  A lobbyist cannot build a 
wall of separation that allows them to think and act on one aspect of securing a state 
contract without considering the impact the actions will have on their lobbying efforts to 
influence legislative or administrative action that will make the contract possible. 
 
 

ISSUE THREE 
 

May a lobbyist collect a contingent fee from a client that is successful in the procurement 
process and charge a non-contingent fee to the same client for unrelated legislative or 
administrative work? 
 

OPINION 
 

No.  Individuals register with the Board as a lobbyist for a given client because they are 
providing the service of attempting to influence legislative or administrative action.   
Compensation from a client to a lobbyist is regulated by Minn. Stat. 10A.06, which 



prohibits contingent fees. An individual may be compensated in accordance with Minn. 
Stat. 10A.06 for providing lobbying services to one client, and also provide assistance 
other than lobbying to a separate client under a different compensation arrangement. 
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Cited Statutes   

 
10A.01 Definitions.  
 
 Subd. 2.    Administrative action.  "Administrative action" means an action by any 
official, board, commission or agency of the executive branch to adopt, amend, or repeal 
a rule under chapter 14.  "Administrative action" does not include the application or 
administration of an adopted rule, except in cases of rate setting, power plant and 
powerline siting, and granting of certificates of need under section 216B.243.   
 
 
Subd. 21.  Lobbyist.  
 
            (a) "Lobbyist" means an individual:  
 

(1) engaged for pay or other consideration of more than $3,000 from all sources in 
any year, for the purpose of attempting to influence legislative or administrative action, 
or the official action of a metropolitan governmental unit, by communicating or urging 
others to communicate with public or local officials; or  

 
(2) who spends more than $250, not including the individual's own traveling 

expenses and membership dues, in any year for the purpose of attempting to influence 
legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental 
unit, by communicating or urging others to communicate with public or local officials.  
 
           (b) "Lobbyist" does not include:  
 

(1) a public official;  
 
(2) an employee of the state, including an employee of any of the public higher 
education systems;  

 
(3) an elected local official;  
 

           (4) a nonelected local official or an employee of a political subdivision acting in 
an official capacity, unless the nonelected official or employee of a political subdivision 
spends more than 50 hours in any month attempting to influence legislative or 
administrative action, or the official action of a metropolitan governmental unit other 
than the political subdivision employing the official or employee, by communicating or 
urging others to communicate with public or local officials, including time spent 
monitoring legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan 
governmental unit, and related research, analysis, and compilation and  
dissemination of information relating to legislative or administrative policy in this state, 
or to the policies of metropolitan governmental units;  
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           (5) a party or the party's representative appearing in a proceeding before a state 
board, commission, or agency of the executive branch unless the board, commission, or 
agency is taking administrative action;  
 
           (6) an individual while engaged in selling goods or services to be paid for by 
public funds;  
 
           (7) a news medium or its employees or agents while engaged in the publishing or 
broadcasting of news items, editorial comments, or paid advertisements which directly or 
indirectly urge official action;  
 
           (8) a paid expert witness whose testimony is requested by the body before which 
the witness is appearing, but only to the extent of preparing or delivering testimony; or  
 
           (9) a party or the party's representative appearing to present a claim to the 
legislature and communicating to legislators only by the filing of a claim form and 
supporting documents and by appearing at public hearings on the claim.  
 
           (c) An individual who volunteers personal time to work without pay or other 
consideration on a lobbying campaign, and who does not spend more than the limit in 
paragraph (a), clause (2), need not register as a lobbyist.  
 
           (d) An individual who provides administrative support to a lobbyist and whose 
salary and administrative expenses attributable to lobbying activities are reported as 
lobbying expenses by the lobbyist, but who does not communicate or urge others to 
communicate with public or local officials, need not register as a lobbyist.  
            
 
10A.06 CONTINGENT FEES PROHIBITED.  
 
No person may act as or employ a lobbyist for compensation that is dependent upon the 
result or outcome of any legislative or administrative action, or of the official action of a 
metropolitan governmental unit.  A person who violates this section is guilty of a gross 
misdemeanor.  
  
  
 
  
 




