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ADVISORY OPINION 352
SUMMARY

The state committee of a political party may use funds from the party check off account
to promote precinct caucuses provided the promotion is a multicandidate political party

expenditure.

FACTS

As the treasurer of the state committee of the Independence Party of Minnesota you ask
the Campaign Finance and Public Disclosure Board (the Board), for an advisory opinion
based on the following facts: :

1. Minnesota taxpayers may direct $5 from the general fund of the state to a_
qualified political party election account by indicating a party choice on either
their state income tax form or renter and homeowner property tax refund return.

2. The state committee of a qualified political party receives 10 percent of the
payments directed to the party fund by Minnesota taxpayers.

3. Minnesota conducts “precinct caucuses” in the manner and for the purposes
provided in Minnesota Statutes Chapter 202A every state general election year.

4. The state committee of the Independence Party of Minnesota wishes to promote
attendance at the party caucuses in March.




ISSUE

May the state committee of the Independence Party of Minnesota use its share of the
party account to promote the party’s precinct caucuses?

OPINION

Yes, provided that the specific promotions of the precinct caucuses qualify as a
multicandidate political party expenditures. The designation, allocation, and use of funds
from the tax check off accounts by the state committee of a qualified political party is
provided for in Minn. Stat. §10A.31, subd. 5, (b). This statute directs that the money
allocated to the state committee of a political party must be kept in a separate account and
‘may only be spent on multicandidate political party expenditures as defined in Minn.
Stat. §10A.275.

The precinct caucuses are a means for the political parties to get people involved at a
grass roots level with the endorsement of candidates and the drafting of party platforms.
It is a reasonable conclusion that people who turn out for a precinct caucus will be likely
supporters of that party’s candidates at the state primary and general elections. Precinct
caucuses are one of the first steps in generating public support for a party’s candidates.
The Board believes that published, posted, or broadcast advertisements for the precinct
caucuses that do not mention specific candidates meet the definition contained in Minn.
Stat. §10A.275 subd. 1, (1), as a type of multicandidate political party expenditure that
may be paid for with party check off funds.

The Board notes that the check off funds may also be used for those expenditures
specified in Minn. Stat. §10A.275 subd. 1, (2),(3),(4) and (5).
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Cited Statutes and Rules

10A.275 Multicandidate Political Party Expenditures.

Subdivision 1. Exceptions. Notwithstanding other provisions of this chapter, the
following expenditures by a party unit, or two or more party units acting together, with at
least one party unit being either: the state committee or the party organization within a
congressional district, county, or legislative district, are not considered contributions to or -
expenditures on behalf of a candidate for the purposes of section 10A.25 or 10A.27 and
must not be allocated to candidates under section 10A.20, subd. 3, paragraph (g):

(1) expenditures on behalf of candidates of that party generally without referring to any
of them specifically in a published, posted, or broadcast advertisement;

(2) expenditures for the preparation, display, mailing, or other distribution of an
official party sample ballot listing the names of three or more individuals whose names
are to appear on the ballot;

(3) expenditures for a telephone conversation including the names of three or more
individuals whose names are to appear on the ballot;

(4) expenditures for a political party fund-raising effort on behalf of three or more
candidates; or

(5) expenditures for party committee staff services that benefit three or more
candidates.

10A.31 Designation of Income Tax Payments.

(b) Party account. In each calendar year the money in each party account must be
allocated as follows: ‘

(1) 14 percent for the offices of governor and lieutenant governor togetheri
(2) 2.8 percent for the office of attorney general;
(3) 1.6 percent each for the offices of secretary of state and state auditor;

(4) in each calendar year during the period in which state senators serve a four-
year term, 23-1/3 percent for the office of state senator, and 46-2/3 percent for the
office of state representative;

(5) in each calendar year during the period in which state senators serve a two-
year term, 35 percent each for the offices of state senator and state representative;
and




(6) ten percent for the state committee of a political party.

Money allocated to each state committee under clause (6) must be deposited in a separate
account and must be spent for only those items enumerated in section 10A.275. Money
allocated to a state committee under clause (6) must be paid to the committee by the
board as it is received in the account on a monthly basis, with payment on the 15th day of
the calendar month following the month in which the returns were processed by the
department of revenue, provided that these distributions would be equal to 90 percent of
the amount of money indicated in the department of revenue's weekly unedited reports of
income tax returns and property tax refund returns processed in the month, as notified by
the department of revenue to the board. The amounts paid to each state committee are

subject to biennial adjustment and settlement at the time of each certification required of

the commissioner of revenue under subdivisions 7 and 10. If the total amount of
payments received by a state committee for the period reflected on a certification by the
department of revenue is different from the amount that should have been received during
the period according to the certification, each subsequent monthly payment must be
increased or decreased to the fullest extent possible until the amount of the overpayment
is recovered or the underpayment is distributed.




