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State of Minnesota 
Campaign Finance & Public Disclosure Board 

Suite 190, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 
 

THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTIFY THE 
REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON-PUBLIC DATA 

under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 
 

     
RE: Fundraising and Expenditures by a Political Party Unit 
 

 
ADVISORY OPINION 356 

 
 

SUMMARY 
 
A political party unit may raise and spend funds for women candidates as a group 
providing the fundraising does not refer to a specific candidate and the contributions and 
expenditures are properly reported to the Board.    
    
 

FACTS 
 
As a representative of a political party unit registered with the Campaign Finance and 
Public Disclosure Board (the Board), you ask for an advisory opinion based on the 
following facts: 
 

1. The political party unit would like to establish a fundraising effort to support the 
recruiting, training, and election of women to the Minnesota House of 
Representatives. 

 
2. Proceeds from the fund raising effort would be deposited in the political party 

bank account and tracked on a separate internal ledger. 
 

3. Fundraising efforts would not be used to benefit one or two specific candidates, 
but rather to support women of the political party who may become candidates for 
a seat in the State House. 

 
 

ISSUE ONE 
 

 Is the fundraising effort described in the facts of this request a form of earmarking? 
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OPINION 
 
No.  Under Minn. Stat. §10A.16 a political party unit may not solicit or accept a 
contribution under the express or implied condition the contribution, or any part or the 
contribution be directed to a particular candidate.  As described in the facts of this request 
the fundraising will be directed to support multiple candidates of a given gender, not a 
specific candidate.   
 
The Board notes that a fundraising effort for a specific gender of candidate could be 
earmarking if only one candidate could benefit from the funds raised, even if no specific 
candidate is named.  For example, fundraising to elect a woman governor of a given 
political party that did not name a specific candidate would still be earmarking if there 
were only one woman of that political party running for governor.   
  
 

ISSUE TWO 
 
Are expenditures for the recruiting, training, and election of women candidates for the 
State House of Representatives a type of multi-candidate expenditure?  
 

OPINION 
 
The requestor will need to compare the purpose of a given expenditure to the types of 
expenditures provided in Minn. Stat. §10A.275 to determine if the expenditure is a 
multicandidate political party expenditure.  Minn. Stat. §10A.275 provides for five types 
of expenditures that qualify as a multicandidate political party expenditure.  None of the 
five multicandidate political party expenditures depend on gender or any other 
demographic variable as a qualifier.  For example, Minn. Stat. §10A.275, subd. 1 (4), 
provides that “expenditures for a political party fund-raising effort on behalf of three or 
more candidates” is a type of multicandidate political party expenditure.  Therefore, if the 
fund-raising effort benefits three or more candidates it is a multicandidate political party 
expenditure regardless of the gender of the candidates.   
 
 

ISSUE THREE 
 
Does the political party unit need to establish a separate bank account for the money 
raised from the fundraising effort for women candidates described in this request?    

 
OPINION 

 
No.   The funds raised through the fundraising effort for women candidates remain 
contributions to the political party unit that may be deposited with any other contributions 
the caucus receives.  Similarly money spent by the political party unit on behalf of 
women candidates are either a multicandidate political party expenditure, a contribution 
to a particular woman candidate, or an independent expenditure on behalf of a particular 
woman candidate that may be made from the general bank account of the political party 
unit.  



ISSUE FOUR 

How are funds raised and expended for women candidates reported to the Board? 

OPINION 

Funds raised by the hdraising effort for women described in this request would be 
reported on the Report of Receipts and Expenditures as contributions to the political party 
unit. No special identification of receipts received in response to the fundraising effort 
for women is required when reporting to the Board. 

Expenditures for women candidates that qualify as multicandidate political party 
expenditures are reported on the Report of Receipts and Expenditures using schedule B 1, 
Expenditures. Multicandidate political party expenditures of more than $100 must 
specify the purpose of the expenditure and the name and address of the vendor who 
provided the service. Expenditures for women candidates that do not qualify as a 
multicandidate political party expenditure are reported as either a contribution to a 
specific candidate or as an independent expenditure made on behalf of a specific 
candidate. 

Cadpaign Finance and Public Disclosure Board 
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Cited Statutes  
 

 
10A.16 Earmarking contributions prohibited.  
 
    An individual, political committee, political fund, principal campaign committee, or 
party unit may not solicit or accept a contribution from any source with the express or 
implied condition that the contribution or any part of it be directed to a particular 
candidate other than the initial recipient.  An individual, political committee, political 
fund, principal campaign committee, or party unit that knowingly accepts any earmarked 
contribution is guilty of a gross misdemeanor and subject to a civil penalty imposed by 
the board of up to $3,000.  
 
 10A.275 Multicandidate political party expenditures.  
 
    Subdivision 1.    Exceptions.  Notwithstanding other provisions of this chapter, the 
following expenditures by a party unit, or two or more party units acting together, with at 
least one party unit being either:  the state committee or the party organization within a 
congressional district, county, or legislative district, are not considered contributions to or 
expenditures on behalf of a candidate for the purposes of section 10A.25 or 10A.27 and 
must not be allocated to candidates under section 10A.20, subd. 3, paragraph (g):  
 
    (1) expenditures on behalf of candidates of that party generally without referring to any 
of them specifically in a published, posted, or broadcast advertisement;  
 
    (2) expenditures for the preparation, display, mailing, or other distribution of an 
official party sample ballot listing the names of three or more individuals whose names 
are to appear on the ballot;  
 
    (3) expenditures for a telephone conversation including the names of three or more 
individuals whose names are to appear on the ballot;  
 
    (4) expenditures for a political party fund-raising effort on behalf of three or more 
candidates; or  
 
    (5) expenditures for party committee staff services that benefit three or more 
candidates.   
  
 
 




