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SUMMARY 
 
An association that endorses candidates is conducting an activity to influence the 
nomination or election of one or more candidates.  The association must register as a 
political committee or political fund if it raises or spends more than $100 on the 
endorsement process. 
   

FACTS 
 
As a member of an association (the Association), that is considering activities that may 
come under the provisions of Minnesota Statutes Chapter 10A, you ask the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board (the Board), for an advisory opinion based on the 
following facts: 
 

1. The Association formed an endorsement committee in 2004.  As of the date of 
this request the endorsement committee has not met, conducted activities, nor 
received funding.   

 
2. The Association anticipates endorsing candidates for the state level office in 2004.  
 
3. The endorsement process will consist of sending a letter to candidates in a 

contested election.  The letter will invite the candidate to apply for the 
Association’s endorsement.  The letter will state the criteria the Association will 
use to endorse candidates.  

 
4. The endorsement committee will be empowered by the Association to review 

requests for endorsement and issue endorsements to selected candidates.   
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5. The Association will not contribute money or time to candidates it endorses.  The 
Association will not spend funds to publicize the endorsement.  It will be left to 
each endorsed candidate to publicize the endorsement.      

 
6. Some members may be willing to contribute to the Association small amounts of 

money, postage, supplies, or time to cover the costs of the endorsement process.  
 

7. The anticipated costs of postage for the mailings will be less than $100.  
 
 

ISSUE ONE 
 

If the anticipated endorsement activities of the Association occur, will the Association   
need to register with the Board?  
 

OPINION 
 
The Board believes that there is no reason for any association to endorse candidates other 
than to influence their nomination or election.  Associations that seek to influence the 
nomination or election of state constitutional officers, legislators, or judicial candidates 
are either a political committee or political fund as defined in Minn. Stat. §10A.01, subds. 
27 and 28.    
 
Registration and reporting under the provisions of Chapter 10A is required when the 
political committee or political fund has received contributions, made a contribution, or 
made expenditures in excess of $100.  The facts of this request provide that the postage 
for the endorsement process is anticipated to be less than $100; however the cost of the 
endorsement process will also include the cost of paper, envelopes, and any other 
supplies used in the mailings.  If the endorsement committee member’s time needed to 
process the endorsement mailing and responses is volunteered without compensation it    
is not a “contribution” or an  “expenditure” for the purposes of Chapter 10A (Minn. Stat. 
§10A.01, subd. 9 and 11).  If the time of the endorsement committee members, or any 
support staff, is compensated, then the fair market value of that time is applied to the 
$100 contribution or expenditure threshold. 
 
  

ISSUE TWO 
 
May members donate to the Association small amounts of money, postage, supplies or 
time to cover the costs of the endorsement process?  
 
 

OPINION 
 
Yes.  If Association members provide items other than money to support the endorsement 
process the items are a “donation in kind” that must be counted at the fair market value of 
the item towards the $100 registration threshold (Minn. Stat. §10A.01, subd. 13).    
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ISSUE THREE 

What are the registration and reporting requirements if the Association collects or spends 
more than $100 on the endorsement process? 

OPINION 

Minn. Stat. $10A. 14, subd. 1, provides that the Association must register with the Board 
as a political committee or political fund no later than 14 days after the Association has 
received contributions, made a contribution, or made expenditures in excess of $100 to 
influence elections. During a state general election year political committees and funds 
must submit a Report of Receipts and Expenditures 15 days before the primary election, 
10 days prior to the general election, and a year end report (Minn. Stat. $ 10A.20, subd. 
2). The reporting requirements of Chapter 10A apply to political committees and 
political funds until the political committee or political fund terminates its registration 
with the Board as provided in Minn. Stat. $ 10A.24. 

BOARD NOTE 

The facts of this advisory opinion request do not indicate the funding mechanisms of the 
Association. If the Association funds any costs of the endorsement process directly, the 
requester should be aware of the provisions of Minn. Stat. $21 1B.15, which prohibit 
corporations from directly or indirectly contributing to organizations to influence the 
nomination or election of a candidate. Any item or money provided by the Association 
for the endorsement process would be subject to this prohibition. 

Issued July 22,2004 

campaign Finance and pubic Disclosure Board 



Cited Statutes   
 
10A.01 Definitions. 
 
 
Subd. 9.    Campaign expenditure.  "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or  
incurred for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for 
the purpose of promoting or defeating a ballot question.  
 
An expenditure is considered to be made in the year in which the candidate made the 
purchase of goods or services or incurred an obligation to pay for goods or services.  
 
An expenditure made for the purpose of defeating a candidate is considered made for the 
purpose of influencing the nomination or election of that candidate or any opponent of 
that  candidate.  
 
Except as provided in clause (1), "expenditure" includes the dollar value of a donation in 
kind.  
 
    "Expenditure" does not include:  
 
    (1) noncampaign disbursements as defined in subdivision 26;  
 
    (2) services provided without compensation by an individual volunteering personal 
time on behalf of a candidate, ballot question, political committee, political fund, 
principal campaign committee, or party unit; or  
 
    (3) the publishing or broadcasting of news items or editorial comments by the news 
media.  
 
Subd. 11.    Contribution.   
 
(a) "Contribution" means money, a negotiable instrument, or a donation in kind that is 
given to a political committee, political fund, principal campaign committee, or party 
unit.  
 
(b) "Contribution" includes a loan or advance of credit to a political committee, political 
fund, principal campaign committee, or party unit, if the loan or advance of credit is:  (1) 
forgiven; or (2) repaid by an individual or an association other than the political 
committee, political fund, principal campaign committee, or party unit to which the loan 
or advance of credit was made.  If an advance of credit or a loan is forgiven or repaid as 
provided in this paragraph, it is a contribution in the year in which the loan or advance of 
credit was made.  
 
(c) "Contribution" does not include services provided without compensation by an 
individual volunteering personal time on behalf of a candidate, ballot question, political 
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committee, political fund, principal campaign committee, or party unit, or the publishing 
or broadcasting of news items or editorial comments by the news media.  
 
Subd. 13.    Donation in kind.  "Donation in kind" means anything of value that is given, 
other than money or negotiable instruments.  An approved expenditure is a donation in 
kind.  
 
Subd. 27.    Political committee.  "Political committee" means an association whose 
major purpose is to influence the nomination or election of a candidate or to promote or 
defeat a ballot question, other than a principal campaign committee or a political party 
unit.  
 
Subd. 28.    Political fund.  "Political fund" means an accumulation of dues or voluntary 
contributions by an association other than a political committee, principal campaign 
committee, or party unit, if the accumulation is collected or expended to influence the 
nomination or election of a candidate or to promote or defeat a ballot question.  
 
 
10A.14 Registration.  
 
Subdivision 1.  First registration.  The treasurer of a political committee, political fund, 
principal campaign committee, or party unit must register with the board by filing a 
statement of organization no later than 14 days after the committee, fund, or party unit 
has made a contribution, received contributions, or made expenditures in excess of $100.   
 
 
10A.20 Campaign reports.  
 
Subd. 2.    Time for filing.  
(a) The reports must be filed with the board on or before January 31 of each year and 
additional reports must be filed as required and in accordance with paragraphs (b) and 
(c).   
 
(b) In each year in which the name of the candidate is on the ballot, the report of the 
principal campaign committee must be filed 15 days before a primary and ten days before 
a general election, seven days before a special primary and a special election, and ten 
days after a special election cycle.   
 
(c) In each general election year, a political committee, political fund, or party unit must 
file reports 15 days before a primary and ten days before a general election.   
 
10A.24 Dissolution or termination.  
 
Subdivision 1.    Termination report.  A political committee, political fund, principal 
campaign committee, or party unit may not dissolve until it has settled all of its debts and 
disposed of all its assets in excess of $100 and filed a termination report.  "Assets" 
include credit balances at vendors and physical assets such as computers and postage 
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stamps.  Physical assets must be listed at their fair market value.  The termination report 
may be made at any time and must include all information required in periodic reports.   
 
Subd. 2.    Termination allowed.  Notwithstanding subdivision 1, a committee, fund, or 
party unit that has debts incurred more than six years previously, has disposed of all its 
assets, and has met the requirements of section 10A.20, subdivision 7, may notify any 
remaining creditors by certified mail and then file a termination report.  
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