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SUMMARY 
 
The 30-day minimum reporting period for unregistered associations is in addition to the 
reporting periods set forth in Minn. Stat. § 10A.20.   A contribution from a federally-
recognized separate segregated fund containing corporate contributions to a Minnesota 
political organization (other than a ballot question committee) constitutes a prohibited 
corporate contribution under Minn. Stat. § 211B.15, subd. 2.  There is no provision in 
Chapter 10A that provides for separate accounting for corporate funds held by an 
organizational contributor to a Minnesota political organization.   

 
FACTS 

 
As a firm representing entities that wish to participate in the Minnesota political process as 
unregistered associations under Minn. Stat. § 10A.27, subd. 13, you request an advisory 
opinion based on the following:   
  

1. The organizations you represent wish to provide monetary contributions to no 
more than three groups per year.   

 
2. The organizations you represent are federally-recognized separate segregated 

funds.   
 

3. The separate segregated funds may be permitted under federal law to receive 
start-up and administrative expenses from a corporation without those items 
constituting a contribution under federal law.   
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ISSUE ONE 
  
Does the 30-day reporting period for unregistered associations set forth in Minn. Stat. § 
10A.27, subd. 13(b) supersede the year long and staggered reporting periods in Minn. 
Stat. § 10A.20, subd. 4? 
  

OPINION ONE 
 
No.  The 30-day minimum reporting period for unregistered associations is in addition to 
the reporting periods set forth in Minn. Stat. § 10A.20.   
 
The general campaign reporting requirements in Chapter 10A are set forth in Minn. Stat. 
§ 10A.20, which requires that reports be filed for all entities required to report on January 
31, with additional reports due depending on the nature of the reporting entity and 
whether it is an election year.  Subdivision 4 of this section generally requires that every 
report cover the period from the last day covered by the previous report to seven days 
before the filing date.   Minn. Stat. § 10A.20, subd. 4.   
  
Section 10A.27, subd. 13 prohibits the treasurer of a political committee, political fund, 
principal campaign committee or party unit from accepting a contribution over $100 from 
an unregistered association unless the contribution is accompanied by a written statement 
“that meets the disclosure and reporting period requirements imposed by section 
10A.20.”  (emphasis added) 
 
Subpart (b) of subdivision 13 requires that the written statement provided by an 
unregistered association cover “at least” the 30 days immediately preceding and 
including the date on which the contribution was made.  (emphasis added).   
 
It appears that the legislature intended unregistered associations to comply with both 
reporting requirements, as section 10A.27, subd. 13(a) expressly incorporates the general 
reporting requirements of section 10A.20, and subd. 13(b) of section 10A.27 provides 
that in no event would the statement cover less than 30 days preceding the donation.  The 
minimum 30-day reporting requirement ensures that at least some contribution history is 
revealed by an entity that may not have a previous report on which to base the statement 
as described in section 10A.20, subd. 4, and that might, for example, make a single large 
contribution on January 1.  Without the 30-day minimum reporting period, an 
unregistered association that makes a January 1 contribution might provide a written 
statement with only that contribution reported. 
 
In sum, the plain language of section 10A.27, subd. 13, which requires an unregistered 
association to comply with section 10A.20, and the legislature’s use of the term “at least” 
with reference to the 30-day reporting requirement, indicate that the reporting obligations 
are not mutually exclusive.  The statutes work together to impose an additional obligation 
on unregistered associations to ensure that each report accompanying a contribution 
reflects the contribution history at least 30 days prior to the contribution.     
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ISSUE TWO 
 
Is corporate assistance to a federally recognized separate segregated fund a 
“contribution” attributable to a Minnesota political organization receiving a contribution 
from the separate segregated fund?   
 

OPINION TWO 
 
Yes.  As the requestor recognizes, the Board lacks jurisdiction to interpret Minn. Stat. § 
211B.15, which prohibits corporate political contributions.  However the Board must 
acknowledge the provisions of Chapter 211B when they bear on the reporting obligations 
under Chapter 10A, which is the context in which the requestor raises this issue.   
 
Federal law recognizes entities called “separate segregated funds” as political committees 
set up by corporations and labor organizations that may make contributions to and 
expenditures on behalf of federal candidates and other committees.   Minnesota law 
differs from federal law, in that section 211B.15 prohibits a corporation from making a 
contribution, or offering or agreeing to make a contribution, “directly or indirectly, of any 
money, property, free service of its officers, employees, or members, or thing of 
monetary value to a major political party, organization, committee, or individual to 
promote or defeat the candidacy of an individual for nomination, election, or appointment 
to a political office.”  Minn. Stat. § 211B.15, subd. 2.   There is a limited exception to this 
prohibition in Minn. Stat. § 211B.15, subd. 17, which permits a nonprofit corporation to 
provide limited administrative assistance to one political committee or fund that is 
associated with the nonprofit. This limited specific exception indicates that the very 
broad prohibition in Minn. Stat. §211B.15, subd. 2, includes any other corporate 
assistance in the form of start-up and administrative expenses.  Similarly, under Chapter 
10A, a contribution includes money, a negotiable instrument, or a donation in kind.  
Minn. Stat. § 10A.01, subd. 11.   
 
Under the facts presented, the separate segregated fund consists of corporate funds.  
Therefore, a contribution from the separate segregated fund to a Minnesota political 
organization (other than a ballot question committee) constitutes a prohibited corporate 
contribution.  Minn. Stat. § 211B.15, subd. 2.   
   

 
ISSUE THREE 

 
If corporate assistance as described above is a contribution, should a separate segregated 
fund’s disclosure statement report the method of accounting and segregation used to 
show that corporate funds did not commingle with the funds provided to the Minnesota 
political organization? 
 

OPINION THREE 
 
The question assumes that segregation of corporate funds by a contributor to a Minnesota 
political organization is permissible, which is not the case under Minnesota law.  There is 
no provision in Chapter 10A that provides for separate accounting for corporate funds 
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Cited Statutes and Administrative Rules 
 
 
10A.02 
 
Subd. 12.    Advisory opinions.  (a) The board may issue and publish advisory opinions 
on the requirements of this chapter based upon real or hypothetical situations.  An 
application for an advisory opinion may be made only by an individual or association 
who wishes to use the opinion to guide the individual's or the association's own conduct.  
The board must issue written opinions on all such questions submitted to it within 30 
days after receipt of written application, unless a majority of the board agrees to extend 
the time limit.   
 
    (b) A written advisory opinion issued by the board is binding on the board in a 
subsequent board proceeding concerning the person making or covered by the request 
and is a defense in a judicial proceeding that involves the subject matter of the opinion 
and is brought against the person making or covered by the request unless:  
 
     (1) the board has amended or revoked the opinion before the initiation of the 

board or judicial proceeding, has notified the person making or covered by 
the request of its action, and has allowed at least 30 days for the person to 
do anything that might be necessary to comply with the amended or 
revoked opinion;  

 
     (2) the request has omitted or misstated material facts; or  
 
     (3) the person making or covered by the request has not acted in good faith in 

reliance on the opinion.  
 
    (c) A request for an opinion and the opinion itself are nonpublic data.  The board, 
however, may publish an opinion or a summary of an opinion, but may not include in the 
publication the name of the requester, the name of a person covered by a request from an 
agency or political subdivision, or any other information that might identify the requester, 
unless the person consents to the inclusion.  
  
 
10A.20  Campaign Reports. 
 
Subd. 2  Time for Filing 
 
(a) The reports must be filed with the board on or before January 31 of each year and  
additional reports must be filed as required and in accordance with paragraphs (b) and 
(c).   
 
(b) In each year in which the name of the candidate is on the ballot, the report of the 
principal campaign committee must be filed 15 days before a primary and ten days before 
a general election, seven days before a special primary and a special  
election, and ten days after a special election cycle.   
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(c) In each general election year, a political committee, political fund, or party unit must 
file reports 15 days before a primary and ten days before a general election.   
 
Subd. 4  Period of Report  A report must cover the period from the last day covered by 
the previous report to seven days before the filing date, except that the report due on 
January 31 must cover the period from the last day covered by the previous report to 
December 31.  
 
10A. 27 Contribution Limits 
 
Subd. 13. Unregistered association limit; statement; penalty.  (a) The treasurer of a 
political committee, political fund, principal campaign committee, or party unit must not 
accept a contribution of more than $100 from an association not registered under this 
chapter unless the contribution is accompanied by a written statement that meets the 
disclosure and reporting period requirements imposed by section 10A.20.  This statement 
must be certified as true and correct by an officer of the contributing association.  The 
committee, fund, or party unit that accepts the contribution must include a copy of the 
statement with the report that discloses the contribution to the board.  This subdivision 
does not apply when a national political party contributes money to its affiliate in this 
state. 
 
(b) An unregistered association may provide the written statement required by this 
subdivision to no more than three committees, funds, or party units in a calendar year.  
Each statement must cover at least the 30 days immediately preceding and including the 
date on which the contribution was made.  An unregistered association or an officer of it 
is subject to a civil penalty imposed by the board of up to $1,000, if the association or its 
officer:  
 
    (1) fails to provide a written statement as required by  
 this subdivision; or  
 
    (2) fails to register after giving the written statement  
 required by this subdivision to more than three committees,  
 funds, or party units in a calendar year.  
 
(c) The treasurer of a political committee, political fund, principal campaign committee, 
or party unit who accepts a contribution in excess of $100 from an unregistered 
association without the required written disclosure statement is subject to a civil penalty 
up to four times the amount in excess of $100.  
 
211B.15 Corporate Political Contributions  
 
Subd. 2.    Prohibited contributions.  A corporation may not make a contribution or 
offer or agree to make a contribution, directly or indirectly, of any money, property, free 
service of its officers, employees, or members, or thing of monetary value to a major 
political party, organization, committee, or individual to promote or defeat the candidacy 
of an individual for nomination, election, or appointment to a  
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political office.  For the purpose of this subdivision, "contribution" includes an 
expenditure to promote or defeat the election or nomination of a candidate to a political 
office that is made with the authorization or expressed or implied consent of, or in 
cooperation or in concert with, or at the request or suggestion of, a candidate or 
committee established to support or oppose a candidate.   
 
Subd. 17.    Nonprofit corporation political activity.  It is not a violation of this section 
for a nonprofit corporation to provide administrative assistance to one political committee 
or political fund that is associated with the nonprofit corporation and registered with the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board under section 10A.14.  Such assistance 
must be limited to accounting, clerical or legal services, bank charges, utilities, office 
space, and supplies.  The records of the political committee or political fund may be kept 
on the premises of the nonprofit corporation.  
 
The administrative assistance provided by the nonprofit corporation to the political 
committee or political fund is limited annually to the lesser of $5,000 or 7-1/2 percent of 
the expenditures of the political committee or political fund.  
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