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ADVISORY OPINION 373 
 
 

SUMMARY 
 
Candidates must provide written notification of receipts and expenditures in excess of the 
limits set by Minnesota Statutes, sections 10A.25 and 10A.255 as soon as the necessary 
facts are available. 
  

FACTS 
 
As representative for a principal campaign committee (the Committee) registered with the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board, (the Board), you request an advisory 
opinion based on the following:   
  

1. The candidate has not signed the public subsidy agreement. 
 
2. It is possible that the Committee will exceed the expenditure or contribution 

thresholds that trigger a notification requirement under Minnesota Statutes 
Section 10A.25. 

 
3. Section 10A.25 requires a candidate to give notice to the Board and to opponents 

when the candidate's receipts or expenditures reach 20 or 50 percent of a limit.  
Receipt of such a notice may affect an opponent's campaign expenditure limit.  

 
 

ISSUE ONE 
  
When must a candidate give notice to the board, as required by Minnesota Statutes, 
section 10A.25, subdivision 10, clause (b), if the candidate reaches 20 percent of the 
expenditure limit before the exact limit is established in March or April 2006, pursuant to 
Minnesota Statutes, section 10A.255, subdivision 3? 
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OPINION ONE 

 
The requester correctly points out that campaign expenditure limits are adjusted each 
election year for offices that are on the ballot.  The Board adjusts the campaign 
expenditure limit based on increases in the Consumer Price Index. As provided in 
Minnesota Statutes section 10A.255, subdivision 3, the Board will publish the campaign 
expenditure limits in the State Register as soon as possible, but no later than, April 15, 
2006.    
 
Notice must be given to the Board within 24 hours after the 2006 campaign expenditure 
limit is published in the State Register. 
 
 

ISSUE TWO 
 
When must a candidate give notice to his or her primary election opponent(s), as required 
by Minnesota Statutes, section 10A.25, subdivision 10, clause (b), if the candidate 
reaches the statutory percent of an expenditure limit before the primary election 
opponents have been identified?  
 

OPINION TWO 
 
Minnesota Statutes, section 10A.25, subdivision 10, provides that before the primary 
election, a candidate’s “opponents” are only those candidates of the same party that will 
appear on the primary ballot.  Notice must be given to primary election opponents within 
24 hours after the close of the filing and withdraw periods for the state election.  In 2006, 
the list of candidates at the primary election will be finalized after July 21, 2006, which is 
the last day for a candidate to withdraw their affidavit of candidacy.   
 
 

ISSUE THREE 
 
When must a candidate give notice to his or her general election opponent(s), as required 
by Minnesota Statutes, section 10A.25, subdivision 10, clause (b)? 
 
 

OPINION THREE 
 
General election opponents are identified by the results of the state primary election as 
certified by the appropriate county or state canvassing board.  Notice must be given to the 
candidate’s general election opponents within 24 hours after the results of the primary 
election are certified.   
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Cited Statutes and Administrative Rules 
 
 
10A.25 Spending limits.  
 
       Subd. 10.    Effect of opponent's conduct.  (a) After the deadline for filing a 
spending limit agreement under section 10A.322, a candidate who has agreed to be bound 
by the expenditure limits imposed by this section as a condition of receiving a public 
subsidy for the candidate's campaign may choose to be released from the expenditure 
limits but remain eligible to receive a public subsidy if the candidate has an opponent 
who has not agreed to be bound by the limits and has received contributions or made or 
become obligated to make expenditures during that election cycle in excess of the 
following limits:  
 

(1) up to the close of the reporting period before the primary election, receipts 
or expenditures equal to 20 percent of the expenditure limit for that office as 
set forth in subdivision 2; or  

 
     (2) after the close of the reporting period before the primary election, 

cumulative receipts or expenditures during that election cycle equal to 50 
percent of the expenditure limit for that office as set forth in subdivision 2.  

 
Before the primary election, a candidate's "opponents" are only those who will appear on 
the ballot of the same party in the primary election.  
 
    (b) A candidate who has not agreed to be bound by expenditure limits, or the 

candidate's principal campaign committee, must file written notice with the board 
and provide written notice to any opponent of the candidate for the same office 
within 24 hours of exceeding the limits in paragraph (a).  The notice must state 
only that the candidate or candidate's principal campaign committee has received 
contributions or made or become obligated to make campaign expenditures in 
excess of the limits in paragraph (a).  

 
    (c) Upon receipt of the notice, a candidate who had agreed to be bound by the limits 

may file with the board a notice that the candidate chooses to be no longer bound 
by the expenditure limits.  A notice of a candidate's choice not to be bound by the 
expenditure limits that is based on the conduct of an opponent in the state primary 
election may not be filed more than one day after the State Canvassing Board has 
declared the results of the state primary.  

 
    (d) A candidate who has agreed to be bound by the expenditure limits imposed by this 

section and whose opponent in the general election has chosen, as provided in 
paragraph (c), not to be bound by the expenditure limits because of the conduct of 
an opponent in the primary election is no longer bound by the limits but remains 
eligible to receive a public subsidy.  
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 10A.255 Adjustment by Consumer Price Index.  
 
    Subdivision 1.    Method of calculation.  The dollar amounts in section 10A.25, 
subdivision 2, must be adjusted for general election years as provided in this section.  
Each general election year, the executive director of the board must determine the 
percentage increase in the Consumer Price Index from December of the year preceding 
the last general election year to December of the year preceding the year in which the 
determination is made.  The dollar amounts used for the preceding general election year 
must be multiplied by that percentage.  The product of the calculation must be added to 
each dollar amount to produce the dollar limitations to be in effect for the next general 
election.  The product must be rounded up to the next highest $100 increment.  The index 
used must be the revised Consumer Price Index for all urban consumers for the St. Paul-
Minneapolis metropolitan area prepared by the United States Department of Labor.  
 
    Subd. 3.    Publication of expenditure limit.  By April 15 of each election year the 
board must publish in the State Register the expenditure limit for each office for that 
calendar year under section 10A.25 as adjusted by this section.  The revisor of statutes 
must code the adjusted amounts in the next edition of Minnesota Statutes, section 
10A.25, subdivision 2.  
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