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ADVISORY OPINION 375 
 
 

SUMMARY 
 
The obligation of a political committee to register and report contributions and 
expenditures under Minnesota Statutes, section 10A.20, is not limited or otherwise 
altered by the use of a segregated account. 
 

FACTS 
 
As Counsel for a federally registered political action committee (the PAC) you request an 
advisory opinion from the Campaign Finance and Public Disclosure Board (the Board) to 
clarify its reporting obligations based on the following facts. 
 

1. Under federal law, the PAC may use segregated accounts for receipts and 
disbursements for particular purposes.    

 
2. The PAC is a political committee as defined by Minnesota Statutes, section 

10A.01, subdivision 27.   
 

3. The PAC intends to make contributions to candidates for Minnesota state 
office.  

 
4. The PAC receives contributions only from individuals and other federally 

registered political committees.      
 

5. The PAC cannot accept contributions from corporations        
 

6. The PAC does not use corporate or labor organization funds for its 
administrative or startup costs.     
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7. The PAC wishes to establish a segregated account that would include only 

contributions of no more than $5000 from individuals.  
 

8. The PAC wishes to register the segregated account with the Board as a 
political committee and report its Minnesota activity from the segregated 
account. 

  
The requestor notes the contents of Advisory Opinion 371, but believes that their 
situation is distinct or distinguishable from that addressed by opinions 2 and 3 of 
Advisory Opinion 371. 
 

ISSUE ONE 
  
May a segregated account established by the PAC be registered and report as a Minnesota 
political committee? 
  

OPINION ONE 
 
No.  Under Minnesota Statutes, section 10A.01, subdivision 27, a “political committee” 
is defined as an “association” having described purposes.  Section 10A.01, subdivision 6 
defines an “association” as “two or more persons…acting in concert….”  Although useful 
under federal law, a segregated account is an accounting procedure and not an association 
or political committee under Minnesota law.  Such an account may not itself register and 
report as a political committee. 
 

ISSUE TWO 
 
Does the use of a segregated account limit or otherwise alter the reporting requirements 
of a political committee under Minnesota Statutes, section 10A.20 and the other 
provisions of chapter 10A? 
 

OPINION TWO 
 
No.  Unlike federal law, Minnesota law does not recognize a segregated account as an 
entity or procedure with any special legal status.  The use of such an account does not 
limit or otherwise alter the reporting requirements under Minnesota Statutes, section 
10A.20.  If the PAC makes disbursements to Minnesota candidates, the PAC must report 
all its contributions and expenditures as required by Minnesota Statutes, section 10A.20, 
regardless of the accounting procedures that it adopts. 
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Cited Statutes and Administrative Rules 
 
10A.01 Definitions.  
 
Subd. 6.    Association.  "Association" means a group of two or more persons, who are 
not all members of an immediate family, acting in concert.  
 
Subd. 27.    Political committee.  "Political committee" means an association whose 
major purpose is to influence the nomination or election of a candidate or to promote or 
defeat a ballot question, other than a principal campaign committee or a political party 
unit.  
 
10A.20 Campaign reports.  
 
    Subdivision 1.    First filing; duration.  The treasurer of a political committee, 
political fund, principal campaign committee, or party unit must begin to file the reports 
required by this section in the first year it receives contributions or makes expenditures in 
excess of $100 and must continue to file until the committee, fund, or party unit is 
terminated.  
 
    Subd. 1a.    If treasurer position is vacant.  If the position of treasurer of a principal 
campaign committee, political committee, political fund, or party unit is vacant, the 
candidate, chair of a political committee or party unit, or association officer of a political 
fund is responsible for filing reports required by this section.  
 
    Subd. 2.    Time for filing.  (a) The reports must be filed with the board on or before 
January 31 of each year and additional reports must be filed as required and in 
accordance with paragraphs (b) and (c).   
 
     (b) In each year in which the name of the candidate is on the ballot, the report 

of the principal campaign committee must be filed 15 days before a primary 
and ten days before a general election, seven days before a special primary 
and a special election, and ten days after a special election cycle.   

 
     (c) In each general election year, a political committee, political fund, or party 

unit must file reports 15 days before a primary and ten days before a general 
election.   

 
    Subd. 3.    Contents of report.  (a) The report must disclose the amount of liquid 
assets on hand at the beginning of the reporting period.   
 
    (b) The report must disclose the name, address, and employer, or occupation if self-

employed, of each individual or association that has made one or more 
contributions to the  reporting entity, including the purchase of tickets for a fund-
raising effort, that in aggregate within the year exceed $100 for legislative or 
statewide candidates or ballot questions, together with the amount and date of each 
contribution, and the aggregate amount of contributions within the year from each 
source so disclosed.  A donation in kind must be disclosed at its fair market value.  
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An approved expenditure must be listed as a donation in kind.  A donation in kind 
is considered consumed in the reporting period in which it is received.  The names 
of contributors must be listed in alphabetical order.  Contributions from the same 
contributor must be listed under the same name.  When a contribution received 
from a contributor in a reporting period is added to previously reported unitemized 
contributions from the same contributor and the aggregate exceeds the disclosure 
threshold of this paragraph, the name, address, and employer, or occupation if self-
employed, of the contributor must then be listed on the report.  

 
    (c) The report must disclose the sum of contributions to the reporting entity during the 

reporting period.   
 
    (d) The report must disclose each loan made or received by the reporting entity within 

the year in aggregate in excess of $100, continuously reported until repaid or 
forgiven, together with the name, address, occupation, and principal place of 
business, if any, of the lender and any endorser and the date and amount of the 
loan.  If a loan made to the principal campaign committee of a candidate is forgiven 
or is repaid by an entity other than that principal campaign committee, it must be 
reported as a contribution for the year in which the loan was made.   

 
    (e) The report must disclose each receipt over $100 during the reporting period not 

otherwise listed under paragraphs (b) to (d).   
 
    (f) The report must disclose the sum of all receipts of the reporting entity during the 

reporting period.   
 
    (g) The report must disclose the name and address of each individual or association to 

whom aggregate expenditures, including approved expenditures, have been made 
by or on behalf of the reporting entity within the year in excess of $100, together 
with the amount, date, and purpose of each expenditure and the name and address 
of, and office sought by, each candidate on whose behalf the expenditure was 
made, identification of the ballot question that the expenditure was intended to 
promote or defeat, and in the case of independent expenditures made in opposition 
to a candidate, the candidate's name, address, and office sought.  A reporting entity 
making an expenditure on behalf of more than one candidate for state or legislative 
office must allocate the expenditure among the candidates on a reasonable cost 
basis and report the allocation for each candidate.  

 
    (h) The report must disclose the sum of all expenditures made by or on behalf of the 

reporting entity during the reporting period.   
 
    (i) The report must disclose the amount and nature of an advance of credit incurred by 

the reporting entity, continuously reported until paid or forgiven.  If an advance of 
credit incurred by the principal campaign committee of a candidate is forgiven by 
the creditor or paid by an entity other than that principal campaign committee, it 
must be reported as a donation in kind for the year in which the advance of credit 
was made.  
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    (j) The report must disclose the name and address of each political committee, political 
fund, principal campaign committee, or party unit to which contributions have been 
made that aggregate in excess of $100 within the year and the amount and date of 
each contribution.  

 
    (k) The report must disclose the sum of all contributions made by the reporting entity 

during the reporting period.   
 
    (l) The report must disclose the name and address of each individual or association to 

whom noncampaign disbursements have been made that aggregate in excess of 
$100 within the year by or on behalf of the reporting entity and the amount, date, 
and purpose of each noncampaign disbursement.   

 
    (m) The report must disclose the sum of all noncampaign disbursements made within 

the year by or on behalf of the reporting entity.   
 
    (n) The report must disclose the name and address of a nonprofit corporation that 

provides administrative assistance to a political committee or political fund as 
authorized by section 211B.15, subdivision 17, the type of administrative assistance 
provided, and the aggregate fair market value of each type of assistance provided to 
the political committee or political fund during the reporting period.   

 
    Subd. 3a. Repealed by amendment, 1999 c 220 s 23  
 
    Subd. 4.    Period of report.  A report must cover the period from the last day covered 
by the previous report to seven days before the filing date, except that the report due on 
January 31 must cover the period from the last day covered by the previous report to 
December 31.  
 
   Subd. 6a.    Statement of independence.  An individual, political committee, political 
fund, or party unit filing a report or statement disclosing an independent expenditure 
under subdivision 3 or 6 must file with the report a sworn statement that the disclosed 
expenditures were not made with the authorization or expressed or implied consent of, or 
in cooperation or in concert with, or at the request or suggestion of any candidate or any 
candidate's principal campaign committee or agent.  
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