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ADVISORY OPINION 377 
 
 

SUMMARY 
 
Expenditures by a political party unit for party staff services and internet based 
fundraising efforts that benefit three or more candidates may be classified as 
multicandidate expenditures and are not contributions to any candidate.   
 

FACTS 
 
As representative for a major political party (the Party) registered with the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board (the Board) you request an advisory opinion based 
on the following:   
  

1. The Party may hire personnel for the 2006 election that have as a part of their job 
duties will engage in services that benefit three or more candidates for 
constitutional or legislative office.   

 
2. The Party maintains an Internet website (Internet) on which individuals may 

contribute directly to candidates that are registered with the Board.  Funds 
contributed to a candidate on the website are transferred directly into an account 
that is maintained and is accessible only by the candidate that receives the 
contribution.  At no time are the contributions under the control of the Party.  The 
website provides the option of donating to three or more constitutional or 
legislative candidates.    
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Cited Statutes and Administrative Rules 
 
 
10A.275 Multicandidate political party expenditures.  
 
    Subdivision 1.    Exceptions.  Notwithstanding other provisions of this chapter, the 
following expenditures by a party unit, or two or more party units acting together, with at 
least one party unit being either:  the state committee or the party organization within a 
congressional district, county, or legislative district, are not considered contributions to or 
expenditures on behalf of a candidate for the purposes of section 10A.25 or 10A.27 and 
must not be allocated to candidates under section 10A.20, subdivision 3, paragraph (g):  
 
    (1) expenditures on behalf of candidates of that party generally without 

referring to any of them specifically in a published, posted, or broadcast 
advertisement;  

 
     (2) expenditures for the preparation, display, mailing, or other distribution of an 

official party sample ballot listing the names of three or more individuals 
whose names are to appear on the ballot;  

 
     (3) expenditures for a telephone conversation including the names of three or 

more individuals whose names are to appear on the ballot;  
 
     (4) expenditures for a political party fund-raising effort on behalf of three or 

more candidates; or  
 
     (5) expenditures for party committee staff services that benefit three or more 

candidates.   
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