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ADVISORY OPINION 380 
 

SUMMARY 
  
Lobbyist principals may provide educational programs without cost to legislators if 
the subject of the programs will assist the legislators in the performance of their 
official duties. 
 

FACTS 
 
On behalf of an association that is a lobbyist principal, its legal counsel asks the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board (the Board) for an advisory opinion 
based on the following. 
 

1. The association is holding a symposium.  Persons who attend the symposium 
are charged a registration fee.   

 
2. The subject matter of the forum is a subject often before the legislature, and 

the provision of the forum to legislators may be of service to assist them in 
connection with legislation and services to constituents. 

 
3. The association is aware of Advisory Opinion 162 in which the Board advised 

that if a lobbyist principal waived a conference registration fee for a public 
official the result would be a violation of the gift ban provided in Minnesota 
Statutes, chapter 10A. 



 
 
 
 

ISSUE ONE 
 
Would attendance by a legislator at the planned symposium without payment of the 
registration fee be a violation of the gift prohibition as provided in Minnesota 
Statutes, section 10A.071, subdivision 2? 
 

OPINION ONE     
 
No.  The general prohibition on gifts to public officials that is made by section 
10A.071, subdivision 2, is subject to the exception provided by subdivision 3, clause 
(2), which allows the gift of: 
   
“…services to assist an official in the performance of official duties, including but not 
limited to providing advice, consultation, information, and communication in 
connection with legislation, and services to constituents….” 
 
That exception includes services of the kind proposed by the association.  The Board 
has addressed this issue recently in Advisory Opinion 364, which approved the 
provision of similar educational sessions to legislators, noting that the lobbyist 
principal may not provide complimentary food or beverages to the legislators with the 
educational sessions.  Minnesota legislation relating to the issues discussed at the 
symposium must be coordinated with federal law.  In the present fact situation, the 
education provided by the symposium will assist legislators in their official duties, 
legislation in particular.    
 
The Board’s older Advisory Opinion 162 did not allow participation without a fee in 
presentations that, in part, would have expanded the general knowledge of an official 
rather than having a direct bearing on issues currently under consideration.   
 
 

ISSUE TWO 
 
Would the gift ban be avoided if the program were sponsored by another entity that is 
not a lobbyist principal? 
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Cited Statutes 
 
10A.01 Definitions.   
 
Subd. 6.    Association.  "Association" means a group of two or more persons, who are 
not all members of an immediate family, acting in concert.  
 
Subd. 33.    Principal.  "Principal" means an individual or association that:   
 
    (1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a lobbyist, 

compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or  
 
    (2) is not included in clause (1) and spends a total of at least $50,000 in any calendar 

year on efforts to influence legislative action, administrative action, or the official 
action of metropolitan governmental units, as described in section 10A.04, 
subdivision 6.   

 
10A.071 Certain gifts by lobbyists and principals  prohibited.  
 
    Subdivision 1.    Definitions.  (a) The definitions in this subdivision apply to this 
section.  
 
    (b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 

forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and 
received without the giver receiving consideration of equal or greater value in 
return.  

 
    (c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official 

of a metropolitan governmental unit.  
 
    Subd. 2.    Prohibition.  A lobbyist or principal may not give a gift or request another 
to give a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal.  
 
    Subd. 3.    Exceptions.  (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is:  
     (1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 11;  
 
     (2) services to assist an official in the performance of official duties, including 

but not limited to providing advice, consultation, information, and 
communication in connection with legislation, and services to constituents;  

 
     (3) services of insignificant monetary value;  
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     (4) a plaque or similar memento recognizing individual  services in a field of 
specialty or to a charitable cause;  

 
     (5) a trinket or memento costing $5 or less;  
 
     (6) informational material of unexceptional value; or  
 
     (7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the 

recipient's place of work by an organization before whom the recipient 
appears to make a speech or answer questions as part of a program.  

 
    (b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given:  
 
     (1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose 

members are not officials, and an equivalent gift is given to the other 
members of the group; or  

 
     (2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, 

unless the gift is given on behalf of someone who is not a member of that 
family.  
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