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ADVISORY OPINION 384 
 

SUMMARY 
 
Requesting that a canvassing board tabulate write in votes for an office at one election does not 
preclude a candidate at a subsequent election from the ten percent increase in the spending limit 
available to candidates who run for an office for the first time.    
 

FACTS 
 
As a candidate for State Representative with a principal campaign committee registered with the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board (the Board), you ask for an advisory opinion based 
on the following facts.   
  

1. You did not raise or spend any money during 2004 for election to the legislature, and you 
did not register a principal campaign committee with the Board in 2004.      

 
2. You did not file an affidavit of candidacy for legislative office in 2004; therefore, your 

name did not appear on the primary or general election ballot.  In 2004, you did submit 
the written request provided for in Minnesota Statutes section 204B.09, subdivision 3, 
which requires the canvassing board to count any write-in votes that you received for the 
office of State Representative, District 4B.  The official canvass of the 2004 election 
results show that you received 84 write-in votes. 

 
3. For the 2006 state general election, you have filed an affidavit of candidacy for State 

Representative, District 4B.  The Public Subsidy Agreement you have signed for that 
office identifies you as a first time candidate.  

 
 
 





Cited Statutes and Administrative Rules 
 
 
10A.25 Spending limits.  
 
Subd. 2.    Amounts.  (a) In a year in which an election is held for an office sought by a 
candidate, the principal campaign committee of the candidate must not make campaign 
expenditures nor permit approved expenditures to be made on behalf of the candidate that result 
in aggregate expenditures in excess of the following:  
 
     (1) for governor and lieutenant governor, running together, $2,188,090;  
 
 (2) for attorney general, $364,690;  
 
 (3) for secretary of state and state auditor, separately, $182,350;  
 
   (4) for state senator, $54,740;  
 
  (5) for state representative, $28,400.  
 
    (b) In addition to the amount in paragraph (a), clause (1), a candidate for endorsement for the 

office of lieutenant governor at the convention of a political party may make campaign 
expenditures and approved expenditures of five percent of that amount to seek 
endorsement.   

 
    (c) If a special election cycle occurs during a general election cycle, expenditures by or on 

behalf of a candidate in the special election do not count as expenditures by or on behalf of 
the candidate in the general election.  

 
    (d) The expenditure limits in this subdivision for an office are increased by ten percent for a 

candidate who is running for that office for the first time and who has not run previously 
for any other office whose territory now includes a population that is more than one-third 
of the population in the territory of the new office.  
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