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ADVISORY OPINION 386 
 

SUMMARY 
 
An incumbent legislator must pay for the end of the session report with funds from the principal 
campaign committee for the legislator’s office.  A candidate with principal campaign committees 
for two different legislative offices may raise funds separately for each office during an election 
year.  A terminating principal campaign committee may transfer debt to another principal 
campaign committee of the same candidate.  Statutory deadlines may not be extended by the 
Board. 
 

FACTS 
 
As the treasurer of an incumbent legislator who is a candidate for another Chapter 10 office with 
principal campaign committees registered with the Campaign Finance and Public Disclosure Board 
(the Board), you ask for an advisory opinion based on the following facts.   
  

1. The candidate is an incumbent legislator who had been raising and spending money for 
the 2006 election cycle.  The legislator has a valid public subsidy agreement and filed an 
Affidavit of Contributions for in June as a condition for receiving public subsidy in 2006. 

 
2. The candidate filed an Affidavit of Candidacy for the incumbent’s office but withdrew 

that filing prior to the close of filing.  The candidate filed an Affidavit of Candidacy for 
another Chapter 10 office on the final day of the filing period.   

 
3. The legislator sent a session report to voters in the district.  You understand that the 

expenditure must be reported as 50% campaign expenditures and 50% non-campaign 
disbursements. 

 
4. The incumbent’s committee has existing bills and intends to raise money only to cover 

remaining expenses of that committee.  If unable to raise funds, the committee would 
transfer the debts to the new committee. 

 



5. The incumbent’s committee has an outstanding loan payable to the candidate in the 
amount of $1,500. 

 
6. The candidate registered a principal campaign committee and filed a public subsidy 

agreement for the new office being sought.  
 

7. The new committee will have only approximately six weeks to meet the September 1st 
deadline to raise necessary funds and file the Affidavit of Contributions to qualify for 
public subsidy payments. 

 
 
 

ISSUE ONE 
  
Should the cost of the 2006 session report which was printed and mailed within 60 days of the 
close of session be paid with funds from the incumbent’s committee or funds from the new 
committee? 

 
 

OPINION ONE 
 
The committee that supports the incumbent’s office must pay for the costs of activities associated 
with service in that body.  Therefore, the incumbent’s committee should pay for the session report 
and report the disbursements on the committee Report of Receipts and Expenditures due January 
31, 2007.  Alternatively, the incumbent’s committee may terminate its registration and, at that 
time, transfer all debts to the new committee. 
 
 

ISSUE TWO 
 
May the existing old committee and the new committee each accept contributions during the 
same election year?   
 
 

OPINION TWO 
 
Yes.  Minnesota Statutes, section 10A.105, subdivision 1, provides that a candidate must have a 
principal campaign committee for each office sought.  During 2006 the candidate sought two 
different offices.  Each committee is bound separately to the contribution limits and applicable 
expenditure limits for each office sought.  As provided in the facts of this opinion, the 
incumbent’s original committee will raise only those funds necessary to satisfy unpaid debts and 
loans.    
 
   

ISSUE THREE 
 
May the incumbent’s committee transfer debts to the new committee? 
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Cited Statutes and Administrative Rules 
 
 
 
 
10A.105 Principal campaign committee.  
 
    Subdivision 1.    Single committee.  A candidate must not accept contributions from a source, 
other than self, in aggregate in excess of $100 or accept a public subsidy unless the candidate 
designates and causes to be formed a single principal campaign committee for each office sought.  
A candidate may not authorize, designate, or cause to be formed any other political committee 
bearing the candidate's name or title or otherwise operating under the direct or indirect control of 
the candidate.  However, a candidate may be involved in the direct or indirect control of a party 
unit.  
 
 
10A.241 Transfer of debts.  
 
 Notwithstanding section 10A.24, a candidate may terminate the candidate's principal campaign 
committee for one state office by transferring any debts of that committee to the candidate's 
principal campaign committee for another state office if all outstanding unpaid bills or loans from 
the committee being terminated are assumed and continuously reported by the committee to 
which the transfer is being made until paid or forgiven.  A loan that is forgiven is covered by 
section 10A.20 and, for purposes of section 10A.324, is a contribution to the principal campaign 
committee from which the debt was transferred under this section.  
 
10A.323 Affidavit of contributions.  
 
    In addition to the requirements of section 10A.322, to be eligible to receive a public subsidy 
under section 10A.31 a candidate or the candidate's treasurer must file an affidavit with the board 
stating that during that calendar year the candidate has accumulated contributions from persons 
eligible to vote in this state in at least the amount indicated for the office sought, counting only 
the first $50 received from each contributor:  
 
     (1) candidates for governor and lieutenant governor running together,  $35,000;  
 
     (2) candidates for attorney general, $15,000;  
 
     (3) candidates for secretary of state and state auditor, separately, $6,000;  
 
     (4) candidates for the senate, $3,000; and  
 
     (5) candidates for the house of representatives, $1,500.  
 
The affidavit must state the total amount of contributions that have been received from persons 
eligible to vote in this state, disregarding the portion of any contribution in excess of $50.   
 
The candidate or the candidate's treasurer must submit the affidavit required by this section to the 
board in writing by September 1 of the general election year.   
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