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Advisory Opinion 400 was initially issued by the Board on July 22, 2008.  On March 1, 2016, the 
Board amended the opinion by deleting the following sentence from the opinion provided in 
response to scenario two.       
  

Use by one of a consultant’s clients of material produced by 
the consultant for another client does not result in cooperation 
or coordination between the clients if the material has been 
published by the producer and the second client obtains the 
material from public sources. 
 

For clarity, the sentence has been marked with strikethrough on page four of the 
opinion.     
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RE:  Independence of expenditures when a consultant performs services for both a 
candidate and a political entity intending to make independent expenditures for the same 
candidate. 
 

 
ADVISORY OPINION 400 

(As Amended by Board action on March 1, 2016) 
 

SUMMARY 
 
A consultant providing political services to a candidate may also provide political services to a 
political committee or fund or a party unit making independent expenditures affecting that same 
candidate if sufficient policies and procedures are in place to isolate the work being done for the 
candidate from that being done for the organization making independent expenditures. 
 

FACTS 
 
As the representative of a company that provides campaign consulting and other services to 
candidates and political organizations in Minnesota (“the Consultant”),  you ask the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board, (“the Board”) for an advisory opinion based on the 
following hypothetical facts conveyed in your request and further clarified in communication with 
Board staff:  
 

1. The Consultant is a political consulting company that provides services to candidates 
and to political committees, political funds, and party units as defined in Minnesota 
Statutes Chapter 10A.  The latter three types of organizations are hereinafter referred to 
collectively as “political organizations”.   
 

2. During an election year, the Consultant expects to provide services to candidates related 
to the candidates’ elections and also to political organizations related to independent 
expenditures to influence the election of those same candidates. 
 

3. The Consultant, the candidates, and the political organizations want to be sure that the 
Consultant’s provision of services to both a candidate and a political organization making 
expenditures to influence that candidate’s election will not prevent the political 
organization’s expenditures from being independent expenditures under Minnesota 
Statutes, Section 10A.01, subd. 18. 
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4. For the purpose of this advisory opinion the term “candidate” means a candidate as 
defined in Minnesota Statutes Chapter 10A  and includes the candidate’s principal 
campaign committee.  

 
Introduction 

 
You state that you are aware of the Board’s opinion issued in Advisory Opinion 338 and seek 
to further clarify that opinion. 

 
In Advisory Opinion 338, the Board indicated that a political organization may, under certain 
circumstances, make independent expenditures in support of a candidate even if one of the 
political organization’s consultants is also a political consultant to the candidate who would 
benefit from the expenditures.   
 
The Board stated that in order to maintain the independence of the political organization’s 
expenditures the consultant must maintain an environment totally isolating the work for the 
candidate from the work on the independent expenditures. 
 
You pose two scenarios and ask whether the conditions of each are sufficient to maintain the 
independence of an expenditure made by a political organization affecting a candidate to 
whom the Consultant is also providing services. 
 

Scenario One 
 

Would the independence of the political organization’s expenditures be maintained if (1) the 
Consultant is required to sign a confidentiality agreement with the candidate ensuring that work 
done for the candidate is not to be coordinated and/or communicated with any political 
organization and (2) the Consultant is required to sign a confidentiality agreement with the 
political organization ensuring that work done for the political organization is not to be 
coordinated and/or communicated with any candidate? 
 

Opinion 
 
An independent expenditure is: 

 “an expenditure expressly advocating the election or defeat of a clearly identified 
candidate, if the expenditure is made without the express or implied consent, 
authorization, or cooperation of, and not in concert with or at the request or suggestion 
of, any candidate or any candidate's principal campaign committee or agent.”   

 
The distinction of independent expenditures is that they may be made by political organizations 
without limit as to their total cost and they do not constitute contributions to the affected 
candidates.  Thus, they do not apply to a candidate’s spending limits.  For those reasons, it is 
necessary to ensure that such expenditures are truly independent from the affected candidates.  
Minnesota Statutes, Section 10A.01, subd. 18, quoted above, states the broad criteria for 
independence that an expenditure must meet to be considered an independent expenditure. 
 
The stated facts make it clear that the Consultant is the candidate’s agent for the purpose of 
designing and preparing material to influence the candidate’s election.  It is also clear that the 
Consultant intends to be the political organization’s agent for that same purpose. 
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Limited to the facts of this opinion, the restricting clause of §10A.01, subd. 18, could be re-
stated as follows: 
 

In order to be an independent expenditure, the political organization’s expenditure must 
be made without the cooperation of, and not in concert with, any candidate’s agent. 
 

The Board stated in Advisory Opinion 338 that there may be situations in which a candidate and 
a political organization can use the same consultants without defeating the independence of 
expenditures made by the political organization.  In that opinion, the Board referred to the need 
to maintain a “high wall of separation” in such a situation.  Courts and other agencies have used 
the term “firewall” to convey the same meaning.  Regardless of the term selected, the principle 
is that there must be a degree of separation between a consultant’s work for the candidate and 
the same consultant’s work for the political organization sufficient to ensure that the political 
organization’s expenditures on behalf of the candidate are independent. 
 
The confidentiality agreements proposed in Scenario One are not sufficient to provide the 
requisite degree of separation between the two components of the consultant’s work.  It is not 
possible for an individual, or a group of individuals working as a team, to do work that is not 
coordinated with themselves or in concert with themselves.   
 
Where the same individual or consultant team works on both candidate materials and political 
organization materials, the political organization materials will not meet the requirements of an 
independent expenditure.   
 

Scenario Two 
 
Would the independence of the political organization’s expenditures be maintained if the 
Consultant takes the steps listed below in situations where the consultant does work 
simultaneously for a candidate and a political organization doing independent expenditures for 
that candidate? 

 
1. Creates a “candidate division” that will work only with candidates; 

 
2. Creates a separate “political organization division” that will work only with political 

organizations;  
 

3. Assigns separate employees to each division; 
 

4. Establishes policies and procedures that prohibit communication between the 
employees of each division related to the work being done for the clients of each 
division; 

 
5. Establishes policies and procedures for the maintenance of physically separate files, 

computer records, and documents for the two divisions, with employees of one 
division having no access to the files, records, or documents of the other division; 

 
6. Establishes policies and procedures that preclude sharing of any client information 

between the two divisions. 
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Opinion 
 

In this scenario the Consultant proposes to take steps that result, essentially, in the 
establishment of multiple organizations, each isolated from the other.  Such an organizational 
structure, consistently maintained, would create the requisite separation between candidate 
work and political organization work required for the political organization work to retain its 
independent expenditure characterization.  The structure proposed by the Consultant prevents 
information flow between individuals performing candidate work and those performing political 
organization work.   
 
The requester limits the scope of Scenario Two to periods when the Consultant is 
simultaneously working on both candidate materials and political organization materials related 
to the same candidate.  Limiting the proposed isolation measures to periods of simultaneous 
work is not sufficient to overcome the requirement that independent expenditures not be in 
coordination with or in concert with an agent of the candidate.   
 
The period of time within which to examine whether there is sufficient isolation between the 
work being done for two clients begins when the work for the first client commences and ends at 
the later of (1) the date that the consultant’s work for both clients ends or (2) the end date of the 
election cycle. 
 
Use by one of a consultant’s clients of material produced by the consultant for another client 
does not result in cooperation or coordination between the clients if the material has been 
published by the producer and the second client obtains the material from public sources. 
 
In addition to the listed criteria, the employees of the two divisions should not be permitted to 
share client identities. 
 
The Board also recommends that a consultant performing work as described in this opinion 
establish and follow retention policies for electronic and other records in order to better 
document compliance with its information isolation procedures. 
  
Any policy implemented to prevent coordination of expenditures should be embodied in a written 
document that is distributed to all relevant employees, consultants, and clients affected by the 
policy, and strict adherence to the policy by all concerned should be enforced. 
 
If the Consultant designs, implements, and adheres to written policies set forth in this opinion, 
and if the facts in the real world are not different from the hypothetical facts in any substantial 
way, the Consultant’s work for the political organization will qualify for independent expenditure 
treatment. 
 
 
 
 
Issued July 22, 2008   ____/s/ Sven A. Wehrwein__ 
     Sven A. Wehrwein, Chair 
     Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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Cited Statutes and Rules 
 

10A.01 DEFINITIONS. 
 
Subdivision 1. Application. For the purposes of this chapter, the terms defined in this section 
have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 
.   .   . 
 
Subd. 18. Independent expenditure. "Independent expenditure" means an expenditure 
expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, if the expenditure is 
made without the express or implied consent, authorization, or cooperation of, and not in 
concert with or at the request or suggestion of, any candidate or any candidate's principal 
campaign committee or agent. An independent expenditure is not a contribution to that 
candidate.  
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