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ADVISORY OPINION 402 
 

SUMMARY 
 
A lobbyist may provide an official with transportation of insignificant value without violating 
Minnesota’s prohibition on gifts from lobbyists to officials.  A lobbyist may pay for food and 
beverage for an official of a political subdivision if the lobbyist is a full-time employee of the 
same political subdivision and the lobbyist is reimbursed in full by the political subdivision for the 
cost of the official’s food and beverage.  A lobbyist is prohibited from paying for food and 
beverage for an official with the lobbyist’s unreimbursed personal funds. 
 

FACTS 
 
As the representative a political subdivision you ask the Campaign Finance and Public 
Disclosure Board, (“the Board”), for an advisory opinion based on the following facts:  
 

1. The political subdivision has within its organizational structure individuals who are public 
officials or local officials of a metropolitan governmental unit under Minnesota Statutes, 
Section 10A.071, commonly referred to as Minnesota’s gift prohibition statute. 
 

2. The political subdivision employs various staff, including some individuals who lobby for 
the political subdivision.  These individuals register with and report to the Board as 
lobbyists under Minnesota Statutes, Sections 10A.03 and 10A.04. 
 

3. The lobbyists who are the subject of this opinion are not contract lobbyists, but regular 
full-time employees of the political subdivision.  These staff members do not provide 
lobbying services for any entity other than the political subdivision. 
 

4. In the course of their employment, the staff lobbyists may meet with the officials of the 
political subdivision that employs them to seek input, to advise as to the status of various 
lobbying efforts, or for other purposes. 
 

5. A meeting between a staff lobbyist and an official of the employer may occur during a 
meal.  In this case, the staff lobbyist may provide transportation to the location of the 
meeting and may pay for the meal. 
 



6. The staff lobbyist may be reimbursed for costs of the meal and transportation by the 
political subdivision employer or may treat those costs as a personal expense and not 
seek reimbursement. 

 
You ask whether the lobbyist’s provision of transportation or payment for food and beverages 
under the stated facts violates the gift prohibition provisions of Minnesota Statutes, Section 
10A.071. 
 

Issue One 
 

Does providing an official with transportation to a meeting under the stated facts constitute a 
prohibited gift? 

 
Opinion 

 
Providing transportation is a service, which is included in the definition of a gift.  Thus, a lobbyist 
providing transportation to an official is prohibited unless it falls within one of the exceptions 
provided in §10A.071. 
 
Minnesota Statutes, Section 10A.01, subd. 3(1) includes an exception for “services to assist an 
official in the performance of official duties . . .”.   The statute lists examples of services that are 
included, such as “providing advice, consultation, information, and communication . . .”. 
 
The list of examples in §10A.071, subd. 3(1) is not exclusive.  However it suggests that the type 
of services that are to be included relate directly to the official’s duties.  The exception does not 
lend itself through reasonable interpretation to extend to the provision of transportation to allow 
an official to reach the place where official duties may take place.  Thus, this exception does not 
provide a basis to remove the transaction from the gift prohibition. 
 
Section 10A.01, Subd. 3(3) provides an exception for “services of insignificant value”.  This is a 
blanket exception limited only by the value of the services.  Providing a ride in a lobbyist’s 
personal vehicle from an office to a nearby local eatery would likely fall within the scope of this 
exception and would be permitted.  Trips by other means or of longer distances would likely 
have more than insignificant value and would be prohibited.   
 
Without specific information regarding the proposed transportation, the Board is unable to 
provide a more definite opinion. 
  

Issue Two 
 
Does paying for food and beverages for an official at a meeting under the stated facts constitute 
a prohibited gift if the lobbyist who makes the payment is reimbursed by the political subdivision 
that employs the lobbyist and in which the official serves? 

 
Opinion 

 
Nothing in Minnesota Statutes Chapter 10A prohibits a political subdivision from paying 
expenses of its officials.  If an employee of the political subdivision pays certain expenses of an 
official and is fully reimbursed for those expenses by the political subdivision in the regular 
course of business, the payment is attributed to the political subdivision.  Thus, there is no gift 
from the lobbyist and the transaction is not governed by §10A.071. 
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Cited Statutes and Rules 
 
10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
 
Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 
 
(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 
 
(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of a 
metropolitan governmental unit. 
 
Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a gift 
to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 
 
Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this section do not apply if the gift is: 
 
     (1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 11; 
 
     (2) services to assist an official in the performance of official duties, including but not limited  

to providing advice, consultation, information, and communication in connection with 
legislation, and services to constituents; 

 
 (3) services of insignificant monetary value; 
 

(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty or to a 
charitable cause; 

 
(5) a trinket or memento costing $5 or less; 

 
(6) informational material of unexceptional value; or 

 
(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient's place 

of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or 
answer questions as part of a program. 

 
  (b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given: 
 
      (1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are not 

officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or 
 
      (2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless the gift is 

given on behalf of someone who is not a member of that family. 
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