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ADVISORY OPINION 403 
 

SUMMARY 
 
Where a telephone survey does not clearly provide a service to the voters who are called and 
where the survey provides the candidate who conducts it with information about voters positions 
on issues, as well as information by which to gauge the potential for obtaining contributions from 
those voters, the costs of the survey must be reported as campaign expenditures on the 
candidates periodic Reports of Receipts and Expenditures. 
 

FACTS 
 
As an incumbent state legislator, who is a candidate under Minnesota Statutes Chapter 10A, 
you ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board, (“the Board”), for an advisory 
opinion based on the following facts:  
 

1. Beginning in the spring of 2009 and continuing through the summer of 2010 you intend 
to retain a consultant or consulting firm to make telephone survey calls to your 
constituents on your behalf.  These calls will involve various legislative issues. 
 

2. You intend to treat the costs of these calls as noncampaign disbursements for 
constituent services through adjournment sine die of the 2010 legislature.  For the 60 
days following adjournment sine die, you intend to report these costs as 50% 
noncampaign disbursements for constituent services and 50% campaign expenditures.  
Thereafter, if the calls continue, you would report the costs as 100% campaign 
expenditures. 
 

3. Your treatment of the costs as noncampaign disbursements for constituent services is 
based in part on the statutory definition of a noncampaign disbursement, which includes 
the cost of preparing and distributing a suggestion or idea solicitation to constituents. 
 

4. During a call it is possible that a constituent may offer to make a contribution to your 
principal campaign committee. 
 



5. At the end of a call, if the person being called by the firm or consultant has not offered to 
make a contribution, the person making the call may have a reasonable belief based on 
the conversation that the person may be inclined to make a donation, if asked to do so. 
 

6. You ask whether under the described facts a contribution volunteered by the constituent 
may be accepted and, if so, how the cost of the call must be reported. 
 

7. You also ask whether a contribution solicited by the consultant may be accepted and, if 
so, how the cost of the call must be reported. 

 
Issue 

 
May the costs of a series of telephone survey calls made to constituents regarding legislative 
issues be reported as noncampaign disbursements when each call will generate information 
about the constituent and each call has the potential to result in a contribution to the candidate? 

 
Opinion 

 
The requester begins by assuming as fact that the series of telephone calls proposed are 
constituent services and, thus, may be reported as noncampaign disbursements with some 
possible exceptions.  However, the question of whether a particular activity is a constituent 
service is one that can only be addressed in the context of the specifics of the activity itself.  
Thus, to answer the requester’s questions about reporting the costs involved, it is necessary 
first to determine whether the described activity constitutes a constituent service. 
 
The concept of services for a constituent arises in Minnesota Statutes, Section 10A.01, subd. 
26, which lists categories of spending that are considered noncampaign disbursements.  
Noncampaign disbursements are reported separately from campaign expenditures and do not 
count toward the candidate’s campaign spending limit.  Because they do not count toward the 
spending limit, candidates are typically careful to classify as noncampaign disbursements every 
item that is appropriately so classified. 
 
Likewise, because noncampaign disbursements do not count toward the spending limit, the 
Board has exercised care in monitoring the extension of their use to categories of spending that 
do not closely fit within the limits of the specified noncampaign disbursement definitions.   
 
When construing statutes, the Board is required to follow established rules of statutory 
interpretation.  Among these is the concept that words mean what they say.  In the case of the 
noncampaign disbursement under review, it applies to “services for a constituent”.  Key to 
application of the definition is that the activity under review must provide a “service”. 
 
The Board clarified the requirement that the act of an incumbent must provide a service in 
Minnesota Rules 4503.0100, subp. 6  which states: 
 

"’Services for a constituent’ or ‘constituent services’ means services performed or 
provided by an incumbent legislator or constitutional officer for the benefit of one or more 
residents of the official's district . . . “. 
 

A typical definition of what is a “service” is found in Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary, 
which includes among the definitions “help, use, benefit”; “contribution to the welfare of 
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another”; and “a helpful act”.  The dictionary definition matches common usage in which a 
service consists of doing something for the benefit of another. 
 
Typical services performed by legislators include helping constituents with problems with state 
agencies or state benefits. The Board has extended the concept of constituent services to cover 
annual reports of legislators to their constituents.  While such a service is not requested by the 
recipient, there is a long tradition and expectation that part of what a legislator does for his or 
her constituents is to keep them informed.   
 
The Board previously expressed its opinion that the costs of printing and distributing idea or 
suggestion cards for constituents’ use did not provide a service to the constituent and should be 
reported as campaign expenditures.  Subsequently, the legislature added language of specificity 
to §10A.01, subd. 26(6) stating that noncampaign disbursement treatment may be given to 
constituent services, “including the costs of preparing and distributing a suggestion or idea 
solicitation to constituents”. 
 
The Board understands that providing an easy way for constituents to provide feedback to a 
legislator may be a constituent service and defers to the legislature on this determination.  
However, the facts of the immediate request go farther than any previously recognized scope of 
constituent services and farther than the language of the statute and rule. 
 
Minnesota Statutes Chapter 10A, as it relates to campaign finance, starts with the proposition 
that all principal campaign committee spending is for campaign expenditures.  It then carves out 
a number of specific exceptions.  Under the rules of statutory interpretation where there is a 
general provision – that campaign spending is to be reported as campaign expenditures – and 
there are limited exceptions – the specifically listed noncampaign disbursements – the 
administrative agency interpreting the statute is to apply the general provision broadly and the 
exceptions narrowly.  Thus, the Board is required to guard against expansion of the 
noncampaign disbursement categories unless the legislature makes it clear that such expansion 
is intended.  Noncampaign disbursements for constituent services, in particular, must be 
narrowly drawn because this category of spending is available only to incumbents rather than to 
all candidates. 
 
The facts of this request present several reasons to distinguish the proposed survey plan from 
other activities that have been properly classified as constituent services. 
 
First, an unsolicited telephone call from a candidate to a constituent would not generally be 
considered to be a service to that constituent, even if during the course of the call the 
constituent is given an opportunity to express his or her opinion on selected issues.  Thus, the 
activity does not meet the common meaning of providing a service. 
 
The telephone survey is different from distribution of cards or running of small advertisements 
that the constituent may clip out and send to a legislator with suggestions.  The suggestion 
cards provide an easy way for the constituent to contact the legislator should the constituent 
wish to do so.  They do not impose a contact from the legislator’s agent on the constituent. 
 
The more significant problem with calling the telephone survey plan a constituent service activity 
is demonstrated by the very different nature of a survey call from a distributed suggestion card 
that will presumably be returned only in limited cases.  
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Relevant Statutes and Rules 
 

 
10A.01 DEFINITIONS. 
 
Subd. 26.  Noncampaign disbursement.  "Noncampaign disbursement" means a purchase or 
payment of money or anything of value made, or an advance of credit incurred, or a donation in-
kind received, by a principal campaign committee for any of the following purposes:  

.  .  .  
 
(6) services for a constituent by a member of the legislature or a constitutional officer in 
the executive branch, including the costs of preparing and distributing a suggestion or 
idea solicitation to constituents, performed from the beginning of the term of office to 
adjournment sine die of the legislature in the election year for the office held, and half 
the cost of services for a constituent by a member of the legislature or a constitutional 
officer in the executive branch performed from adjournment sine die to 60 days after 
adjournment sine die;  
 
.  .  . 
 

4503.0100 DEFINITIONS.  
 
Subpart 1.  Scope.  The definitions in this part apply to this chapter and Minnesota Statutes, 
chapter 10A.  The definitions in chapter 4501 and Minnesota Statutes, chapter 10A, also apply 
to this chapter.  
 
.  .  . 
 
Subp. 6.  Services for a constituent; constituent services.  "Services for a constituent" or 
"constituent services" means services performed or provided by an incumbent legislator or 
constitutional officer for the benefit of one or more residents of the official's district, but does not 
include gifts, congratulatory advertisements, charitable contributions, or similar expenditures.  
 
.  .  . 
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