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SUMMARY 
 
Whether a candidate’s contribution to, or support of, an independent expenditure political 
committee or fund affects the independence of expenditures by that political committee or fund 
benefitting other candidates depends on the relationship between the supporting candidate and 
the candidate benefited by the subject independent expenditure. 
 

FACTS 
 

As the representative of an association (“the Association”), you ask the Campaign Finance and 
Public Disclosure Board for an advisory opinion based on the following facts: 
 

1. The Association is considering registering as an independent expenditure political 
committee or registering an independent expenditure political fund with the Board under 
the provisions of Laws of Minnesota, 2010, Chapter 397. 
 

2. The proposed independent expenditure political committee or fund will make independent 
expenditures supporting or opposing state legislative candidates. 
 

3. Several candidates whose races would not be the subject of independent expenditures 
made by the new independent expenditure political committee or fund have approached 
the Association to determine if they could assist with fundraising.  This group of 
candidates is referred to as “the supporting candidates” in this opinion. 
 

4. As a result of these requests, you ask the Board to for an opinion addressing the 
questions set forth below. 
 

BOARD ASSUMPTIONS 
 
When the Board considers independent expenditures, it always refers to the controlling statute, 
§10A.01, subd. 18, which states that: 
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“Independent expenditure" means an expenditure expressly advocating 
the election or defeat of a clearly identified candidate, if the expenditure is 
made without the express or implied consent, authorization, or 
cooperation of, and not in concert with or at the request or suggestion of, 
any candidate or any candidate's principal campaign committee or agent. 
An independent expenditure is not a contribution to that candidate.  

 
It is obvious from the definition of independent expenditure that questions of express or implied 
consent and of agency must always be considered.  No hypothetical fact situation will exactly 
match the way events occur in the real world.  Conversations and relations cannot be predicted 
or defined in detail.  For this reason, the Board cautions the requester and readers of advisory 
opinions related to independent expenditures.  The result reached in an advisory opinion will be 
applicable to a real-world situation only to the extent that every relevant fact, event, and 
relationship in the real-world situation is described and considered in the advisory opinion request.   
 
In this opinion, the hypothetical facts do not mention any relationship or any communication 
between any of the supporting candidates and any candidate who will benefit from the described 
independent expenditures.  For the purposes of this opinion, the Board assumes that no such 
relationship exists and that no conversations relevant to the question of agency or consent have 
occurred.  If relationships exist or conversations take place between a supporting candidate and 
a candidate who benefits from the subject independent expenditures, the Board would be required 
to examine those factors to determine if the independence of the resulting expenditure is 
destroyed. 
 
For the purposes of this opinion, the Board assumes that there is no element of agency between 
any supporting candidate and any candidate who would benefit from an independent expenditure 
made by the Association’s political committee or fund.  

 
QUESTION ONE 

 
May the supporting candidates donate to the independent expenditure political committee or fund 
as individuals? 

 
OPINION 

 
Chapter 10A does not restrict the right of an individual to donate to any political committee or fund 
of the individual’s choice.  Whether such a contribution affects the independence of a resulting 
independent expenditure is subject to the analysis described in the Board Analysis above. 

 
QUESTION TWO 

 
May a supporting candidate’s principal campaign committee donate to the Association’s 
independent expenditure political committee or fund?  Does the answer change if the supporting 
candidate signed a Public Subsidy Agreement for the 2010 election cycle? 
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OPINION 
 
Use of principal campaign committee funds in general is governed by Minnesota Statutes Section 
211B.12 and 211B.01(6).  Initially, the requester must determine whether a candidate’s principal 
campaign committee donation to the Association’s independent expenditure political committee or 
fund is permitted under Chapter 211B.  If the requester determines that such a donation is 
permitted Chapter 211B, then further inquiry into the effect of Chapter 10A is required. 
 
Chapter 10A does not specifically prohibit a candidate’s principal campaign committee from 
donating to a political committee or fund.  Thus, in most situations if Chapter 211B permits such a 
donation, it will not be precluded by Chapter 10A. 
 
However, Minnesota Statutes Section 10A.25(3a), which prohibits candidate’s principal campaign 
committees from making independent expenditures, applies to all candidates who sign a Public 
Subsidy Agreement.  By signing a Public Subsidy Agreement, a candidate agrees that the 
candidate’s principal campaign committee will not make independent expenditures.   
 
When a candidate has agreed that his or her principal campaign committee may not make 
independent expenditures, that candidate is not permitted to avoid the agreement by making a 
donation to another entity which, by definition, will use the money to make independent 
expenditures. 
 

QUESTION THREE 
 

May the supporting candidates assist with fundraising by (a) headlining a fundraising event or 
(b) writing a letter on behalf of the new independent expenditure political committee or fund? 
 

OPINION 
 
Providing services without compensation, including headlining a fundraising event, is not 
recognized as a contribution under Chapter 10A.  Thus, a supporting candidate’s hosting of a 
fundraising event for the independent expenditure political committee or fund would not result in 
a reportable transaction or in a violation of Chapter 10A. 
 
Similarly, an individual candidate’s writing a letter to be used by the independent expenditure 
political committee or fund will not be recognized as a contribution; will not result in a reportable 
transaction; and, thus, cannot result in a violation of Chapter 10A.  Spending money to 
reproduce or distribute the letter, however, would result in a contribution to the independent 
expenditure political committee or fund. 
 
 
 

 
Issued October 5, 2010  /s/ Bob Milbert__________________________ 

     Bob Milbert, Chair 
     Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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